torstai 20. kesäkuuta 2024

Velkajärjestelyn hyviä puolia ulosottoon verrattuna

Juhannusviikkoa eletään ja juhannusaatto koittaa huomenna.  Selvittäjältä tuli viestiä, että toinen maksuohjelmaehdotus on velkojien puolelta hyväksytty ja maksuohjelmaehdotus on lähtenyt käräjäoikeuteen vahvistettavaksi. En tiedä, kauanko tuo vahvistaminen kestää, mutta eiköhän se sieltä heinäkuun aikana tule, koska 1.8 alkaa jo maksuohjelma. 

Alun perin olin toivonut, että maksuohjelma alkaisi jo heinäkuussa, koska lomapalkka tulee silloin, eikä olisi tarvinnut ulosottoon enää suoritusta laskea ja tilittää. Tokihan ne rahat sieltä sitten palautuvat minulle, kun maksuohjelma on vahvistettu, selvittäjän palkkiolla vähennettynä tietenkin. 

No, kohta on hieman yli viiden vuoden ulosotto viimein ohi, sitä sietää jo vähän vaikka juhannuksena juhlistaa :)  Tiedän, että helppoa ei tule olemaan velkajärjestelyssäkään (itse asiassa maksan kuukausittain enemmän velkoja vj:ssä kuin ulosottoon), mutta siinä on kuitenkin monia hyviä puolia, mitä ulosotossa ei ole. 

Yhtenä hyvänä puolena on se, että voi myös säästää. Ulosotossa ollessahan ei säästämään juuri pysty, paitsi käteisenä patjan alle jemmaan, mutta tätä et sitten kuullut minulta, sillä virallisesti rahaa ei saa kätkeä ulosottoviranomaiselta. Silti, pieni vararahasto on ihan pakko olla, muutenhan se kostautuu myös ulosoton suuntaan, jos pieniäkään ylimääräisiä menoja ei pysty hoitamaan, vaan kaikki valuu ulosottoon. 

Hirveän paljonhan ei säästöön velkajärjestelyssäkään jää, mutta se mitä jää, säästetään ja ihan säästötilille. Eikä kukaan voi tulla ottamaan sitä pois. Jee!

Toinen todella tärkeä asia on, että itse hoidetaan maksut maksuohjelman mukaan velkojille. Se antaa myös itselle itsemääräämisoikeuden omiin tuloihin nähden. Se on aikamoinen parannus verrattuna siihen, että ulosotto ottaa kaiken ylimääräisen ja maksaa mihin velkoihin haluaa.  Itse ei pysty vaikuttamaan velkojen maksujärjestykseen, vaan joku muu päättää sinun puolestasi mihin maksut menevät. Toki velkajärjestelyssäkin joku muu on päättänyt puolestasi (eli käräjäoikeus), mutta se on silti tavallaan erilaista, kun kuitenkin itse maksat maksut suoraan kullekin velkojalle. Plus että jokainen velkoja saa tasapuolisesti oman osuutensa verran, myös pienet, jotka ulosotossa usein jäävät ilman. 

Ja jos tulee todella vaikea kuukausi tai ylimääräisiä menoja, voit itse päättää koska pidät "vapaakuukauden" eli voit lykätä maksuja maksuohjelman loppuun kaikkiaan kolmen tai viiden kuukauden ajalta (riippuu vj:n kestosta) järjestelyn aikana. Lykkäyksestä on ilmoitettava niille velkojille, kenen maksuja lykkäät, mutta velkojille ei tarvitse ilmoittaa syytä. Tämä antaa vähän liikkumavaraa talouteen. Eikä tarvitse hakea ulosottomieheltä vapaakuukautta eikä olla sen varassa, että saako sitä. 

Kolmas ja tärkein pointti on se, että tiedät jo velkajärjestelyn maksuohjelman alkaessa, milloin on se viimeinen maksupäivä, tiedät milloin velkakurimus on vihdoin ohi. Ja siitä 30 päivän päästä luottotiedot ovat vihdoin puhtaat, vuosia kestäneen velkahelvetin jälkeen. Sitä päivää kelpaa odotella!

Nyt toivotan kaikille lukijoilleni oikein hyvää juhannusta! 

Pysykäähän pinnalla!






perjantai 7. kesäkuuta 2024

Korko laskee, mutta ei ulosoton asiakkaalla

Eilen saatiin odotettu uutinen, kun Euroopan Keskuspankki vihdoin laski korkoa, tosin vain neljänneksellä eli uusi talletuskorko on 12.6.alkaen 3,75 prosenttia (oli 4 %). Tämä on varmasti Euroopan ja Suomen taloudelle todella hyvä uutinen johtuen sen antamasta signaalista, että koronlaskut ovat nyt alkaneet ja odotukset markkinoilla ovat, että ne jatkuvat vielä tämän vuoden puolella.  

Myös asuntovelalliset pääsevät tästä ehkä hieman nauttimaan, mikäli Euriborit laskevat tämän johdosta ja olettaen, että asuntovelallisen korontarkistuspäivä on vasta 12.6.24 tai sen jälkeen, kun uusi korko astuu voimaan. Minulla on asuntolainassa 12 kk:n euribor ja tuo korontarkistuspäivä meni jo toukokuun alussa eli toisin sanoen, minä en pääse hyötymään koronlaskusta kuin vasta vuoden päästä toukokuussa. Toivotaan, että korot ehtivät laskea vielä lisää siihen mennessä, että tulee sitten kerralla kunnon lasku korkoprosenttiin. 

Sen sijaan ulosottovelallisen kannalta tällä ei ollut mitään merkitystä, ikävä kyllä. Yleinen viivästyskorko, jota ulosotossakin peritään, pysyy samana 11,5 %:ssa vuoden 2024 loppuun asti. 

Tämä johtuu siitä, että viivästyskorko lasketaan  EKP:n perusrahoitusoperaatioiden koron pohjalta, joka on nyt koronlaskun jälkeen 4,25 %  (oli 4,5 %) pyöristäen sitä ylöspäin lähimpään puoleen prosenttiyksikköön eli takaisin tuohon 4,5 %:iin. Tähän lisätään 7 % ja saadaan viivästyskorko, joka on 11,5 %. Viivästyskorko vahvistetaan kesäkuun loppuun mennessä ajalle 1.7.-31.12.24. 

Toisin sanoen, ulosottovelallisten korkopiina helpottaa vasta seuraavan EKP:n koronlaskun myötä, olettaen , että se on vähintään saman verran (0,25 %), jolloin uusi perusrahoitusoperaatioiden korko laskisi 4,25 %:sta 4,00 %:iin. Lisäksi  tämän koronlaskun tulee tapahtua vielä tämän vuoden aikana, koska joulukuun lopussa vahvistetaan viivästyskorko seuraavalle puolen vuoden jaksolle. Mikäli nämä toteutuisivat näin (kuten markkinoilla odotetaan) uusi viivästyskorko olisi 11 % ajalla 1.1.-30.6.25. Eihän tämäkään kovin paljoa vielä vaikuta ulosoton korkoihin, mutta oikealla tiellä ollaan, alas päin menossa. 

Pidetään kuitenkin toiveet yllä ja maksetaan velkoja niin paljon kuin mahdollista, oli korko mikä hyvänsä! Mitä nopeammin saat velkaasi lyhennettyä, sitä vähemmän se kerää korkoa, olkoon korkoprosentti 11,5 tai 11. Kannattaa tutustua velkalumipallomenetelmään, jos se ei ole ennestään tuttu. Siitä voit lukea lisää vaikkapa tästä postauksesta "Velkalumipallon pyöritys on alkanut"

Photo by Unsplash


Suomi on rekisterien luvattu maa

Monia ihmetyttää ja sekoittaa ulosottoon ja luottotietoihin liittyvät erilaiset olemassa olevat rekisterit ja rekisterimerkinnät: on ulosott...