torstai 19. marraskuuta 2020

Jaksotus ulosotossa

Viime postauksessa kävin läpi esimerkkitapauksen avulla pikavipin lyhentymistä ulosotossa. Samalla pohdin, miten ulosotto velkoja eri velkojille lyhentää. 

Sain bloggaaja Velkanaiselta nopeasti vastauksen kysymykseeni, kiitos tästä. "Velkojen perintä tehdään 6kk jaksoissa, jonka aikana pyritään ohjaamaan prosentuaalisesti velkamääriin suhteutettu summa per velkoja. Tätä kutsutaan jaksotukseksi. "

Teinpä sitten heti laskelman omasta tilanteestani. Tässä ulosottomiehen omiin velkoihini tekemä meneillään oleva 6 kk:n  jaksotus. 

Ulosottovelkojani perivät seuraavat perintätoimistot: Intrum, Lowell, Gothia, OK-perintä, Collector Bank ja Svea Perintä. Eli kuusi velkojaa, joista viidellä on kullakin yksi velka perittävänä ja yhdellä neljä velkaa. 

Prosentuaalisesti laskettu jako:

 1. Lowell (neljä velkaa)  22,54 %
 2. Collector Bank            22,21 %
 3. Intrum                         22,14 %
 4. Gothia                         16,90 %
 5. OK-perintä                  10,52 %
 6. Svea perintä                  5,69 %      
                                          yht. 100 %
       
Vertasin tätä jakoa ulosotosta saamiini kuitteihin, eikä liene suuri yllätys, että suoritukset on tehty juuri tämän jaon mukaan. Eli sinunkin on helppo laskea oma jaksotuksesi: jaat kunkin velkojan perimän euromäärän koko ulosottovelkaeuromäärällä ja kerrot sadalla, jolloin saat selville tuon suhteellisen prosenttiosuuden per velkoja. Sitten vaan lasket kuukausittaisesta suorituksestasi ulosottoon summan per velkoja kertomalla maksamasi summan kunkin velkojan prosenttiosuudella. 

Esimerkkilaskelma.
Maksan ulosottoon 800 euroa/kk. Alla 800 € jaettuna kullekin velkojalle. 

 1. Lowell (neljä velkaa)  22,54 %  =>  0,2254 x 800 € = 180,32 €
 2. Collector Bank            22,21 %  =>  0,2221 x 800 € = 177,68 €
 3. Intrum                         22,14 %  =>  0,2214 x 800 € = 177,12 €
 4. Gothia                         16,90 %  =>    0,169 x 800 € = 135,20 €
 5. OK-perintä                  10,52 %  =>  0,1052 x 800 € =  84,16 €
 6. Svea perintä                  5,69 %  =>  0,0569 x 800 € =  45,52 €      
                                                                                             yht. 800 €


Lowellilta tuli alkuun ulosottoon kaksi velkaa, joihin ulosotto nyt ohjaa tuon 22,54 % jaettuna velkapääomien suhteessa. Kaksi muuta Lowellin velkaa tulivat vasta viimeisinä ulosottoon ja niihin ei tällä hetkellä ohjaudu yhtään ulosoton maksuja. 

Toinen tällä hetkellä maksettavista Lowellin veloista on kaikkein pienin velka ja oletan, että kun se on maksettu, tulee toinen/toiset Lowellin velat siihen tilalle lyhennettäväksi. Tämä selviää varmaan tuossa taas myöhemmin, kun seuraava 6 kk:n jaksotus ulosoton toimesta tehdään. Muistelen lukeneeni, että velkojen pääomat alkavat jossain vaiheessa lähestyä toisiaan eli suurimmat velat lyhenevät ulosotossa suhteellisesti enemmän kuin pienet. 

Oletan, että jaksotustilanne pysynee melko stabiilina tässä vielä jokusen vuoden, ennen kuin velat alkavat kunnolla lyhentyä. Tästä olen tehnyt laskelmia aiemmissa postauksissani  Laskelmia  ja Velkalumipallon pyöritys on alkanut.
7 kommenttia:

 1. Kiva kun kirjoitat niin avoimesti veloistasi sekä perintätoimistojen perittävistä. Omassakin lähipiirissä on monia, jotka ovat ottaneet noita pikavippejä ja sitä kautta joutuneet velkakierteeseen. Toivottavasti saat kaikki pian maksettua.

  VastaaPoista
 2. Kiva tosiaan seurata blogiasi, kiitos bloggaajalle!
  Itsellä hiukan päälle 100000 myös velkaa uo:ssa,tuli kerättyä kaikista paikoista luotot velkaa velalla maksuun. nyt 3 vuotta sinne maksellut. Ensin maksusuunnitelmalla ja nyt muutaman kk palkasta. Paljon helpommalla nyt pääsee, kun ennen uo:ta lasku pino järkyttävä.
  Käykäähän allekirjoittamassa kansalaise aloite: ulosotossa pääoma ennen korkoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommenteista! Olen itse allekirjoittanut tuon kyseisen kansalaisaloitteen "Eroon pitkistä velkavankeuksista -- ulosotossa pääoma ennen korkoja" ja olen aloitteesta aivan samaa mieltä. Aloite vaatii vielä reilut puolet lisää ääniä päästäkseen käsittelyyn, joten kannustan myös kaikkia lukijoita, käykää ihmeessä allekirjoittamassa.
   Joukossa on voimaa!

   Poista
 3. Hei! Kiitos tästäkin ihanasta postauksesta!
  Nyt kun ulosottoon tulee uudistuksia, ja virastojen tilalle tulee uusi ulosottolaitos, niin luuletko että saat edelleen pitää nykyisen maksusuunnitelmasi niin, ettei työnantajalle ilmoiteta? Itsellä samanlainen tilanne kuin sinulla ja nyt ihan oikeasti pelottaa mihin tämä johtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla toimi tuo maksusuunnitelma hyvin reilu pari vuotta. Uo mies kerran henk koht.selvityksessä sen uusi, mutta sitten tuli korona ja maksusuunnitelmalappujen tuleminen vaan loppui. Ilmeisesti uo mies oli etätöissä eikä niitä pystynyt toimittamaan. Makselin hetken samalla kk maksulla velkoja oman mieleni mukaan, kunnes tuli päätös että maksusuunnitelma oli rauennut ja jatkossa työnantaja hoitaa.. Pelkäsin itsekkin sitä todellisuutta. Mutta kannattaa olla rehellinen ja kertoa työnantajalle ennen kun maksu kielto menee. Varmasti arvostaa joskus jos näin toimii, ettei mene työnantajalle täysin yllätyksenä. Ja voi kertoa, että se on vain rahaa.. Ketään ei olla tapettu!

   Poista
  2. Kiitos kommenteista. Vastauksena kysymykseesi, voi tosiaan olla, että vastaava ulosottomies vaihtuu tämän uudistuksen yhteydessä, kun uusi ulosottolaitos aloittaa toimintansa 1.12.2020. Maksusuunnitelman/palkan ulosmittauksen suhteen en usko, että aiheutuu mitään muutosta. Ainakin aion perustella, ettei saa aiheutua (koska menetän muutoin työni) ja heillä on nyt evidenssiä yli 1,5 vuodelta, että homma toimii ja maksusuunnitelmaa noudatetaan. Sitä paitsi eivät ulosottotoimet voi ainakaan koventua, koska korona ja monilla vaikeaa sen vuoksi. Saapa nähdä, miten tuo organisaatiouudistus onnistuu, eli kuinka sähköinen asiointijärjestelmä toimii yms...

   Poista
 4. Mun tapauksessa se ei ole vaan rahaa, vaan työpaikka menee samantien. Työnkuva ja asema sellainen. No sit loppuu maksut ainakin.

  VastaaPoista

Ulosoton vapaakuukausi

Nyt ollaan jo virallisesti kevätkuukausien puolella, kun maaliskuulla mennään jo.  Ihanaa, kun valon määrä lisääntyy päivä päivältä ja aurin...