perjantai 18. lokakuuta 2019

Paljonko velka kasvaa, kun pikavippi siirtyy ulosottoon?

Tällä viikolla meinasi jäädä muiden kiireiden vuoksi koko blogin päivitys väliin. Mutta koska minulle jäi hetki aikaa ja sain kommenttina edelliseen blogiini kysymyksen, niin ajattelin kirjoittaa pienen jutun aiheesta. 

Kommentoija kummasteli, miten velkamäärä voi olla niin suuri ja miten olen velkaantunut. 
Vastauksen kysymykseen velkaantumisen syistä saatte, kun luette kaikki blogin kirjoitukset. Niitä on tähän mennessä kertynyt 22 kpl. Niissä avaan näitä syitä niin paljon kuin asiaa ylipäänsä aion avata. Tämän blogin tarkoituksena on kertoa realistisesti tästä paskasta tilanteesta, johon olen joutunut sitä varten, että joku toinen, joka ei vielä kenties ole ihan näin huonossa tilanteessa kuin minä, saisi täältä neuvoja ja apua ja muut ylivelkaantuneet vertaistukea.

Velkamäärän suuruuteen taas vastasin jo kommentoijallekin, että siinä vaiheessa kun pikavippi irtisanotaan ja se siirtyy ensin perintätoimistolle ja siitä oikeuteen tuomiolle ja ulosottoon, velkamäärä kasvaa korkojen, maksamattomien lyhennysten, viivästyskorkojen, kaikenlaisten kulujen ja oikeudenkäyntikulujen jälkeen helposti kolmanneksella. Kun sitten velalle kertyy ulosotossa 7 % korkoa koko ajan, on velka nopeasti kasvanut jo yli puolet alkuperäisestä.

Esimerkkinä ihan oikea pikavippi, joka oli suuruudeltaan 2.500 euroa (pyöristetty hieman, oikea luku 2.456,11 €) on ulosottoon siirtyessäään 30 % suurempi eli n. 3.500 euroa (3.499,68 €).  Aika huikea juttu. 

Tässä vielä erittely tuosta esimerkkivelan koostumuksesta:
- lainan pääoma irtisanomishetkellä 2.456,11
- korkosaatavat ja viivästyskorot 394,76
- kulut ja perintäkulut 339,80
- oikeudenkäyntikulut 175,00
- ulosottomaksu 134,00
Yhteensä 3.499,68

Suuremmissa lainasummissa korkojen ja kulujen määrä ei ole ihan noin kova prosentuaalisesti, mutta summat ovat tietysti isompia. Laskeskelin, että alle 5.000 euron pikavipeissä tuo kulujen ja korkojen määrä on aika tasaisesti tuon n. 30 % ja suuremmissa eli yli 10.000 euron veloissa se pyörii n.10 %:n tienoilla. 

Suurta velkamäärää ihmetellessä kannattaa muistaa, että omalla kohdallani se on kertynyt yli kymmenen vuoden ajalta vähitellen, toki kiihtyvästi loppua kohden. Ja uskon, että minun kaltaisiani valtavan velkamäärän kanssa painiskelevia on yhä enemmän ja enemmän. He eivät kaikki vielä näy tilastoissa, koska heillä on vielä luottotiedot kunnossa ja he paikkaavat talouttaan yhdistelemällä pikkuvippejä isoimmiksi nipuiksi selviytyäkseen velkamäärän kanssa. Täytyy muistaa, että kun lainojen kappalemäärä kasvaa, kuukausittaiset korot, kulut ja lyhennykset vievät yhä enemmän ja enemmän rahaa, kunnes huomataan, etteivät rahat enää riitäkään kaikkien hoitamiseen. Esimerkiksi velkaneuvonnassa ja Takuu-säätiössä tämä asia tiedostetaan  ja tiedetään, että yli 100.000 euron velkamäärän omaavia pikavippeihin ja helposti saatavilla oleviin pikalainoihin turvautuneita ihmisiä on Suomessa paljon. Ja jossain vaiheessa he näkyvät tilastoissakin, ovat itse asiassa jo alkaneet näkyä, kun ulosoton asiakas- ja velkamäärät ovat kasvussa.

Miksi näin sitten tapahtuu? Luottotietojen menetyksen pelko ja ulosoton pelko ajavat ihmisen velkakierteeseen,  yrittämään selviytyä niin kauan kuin mahdollista. Tämä on ihmiselle ihan synnynnäinen reaktio, selviytyminen. Eikä tarvitse matkustaa maapallon toiselle puolelle autiolle saarelle kokeilemaan miten selviytyy ilman ruokaa ja nykyajan mukavuuksia.

8 kommenttia:

 1. Heippa! Kiitos mahtavasta blogistasi, jään mielenkiinnolla seuraamaan. Itsellä nyt se tilanne, että näillä näppäimillä päästettävä velat ulosottoon. Olen vielä aikuisopiskelija, valmistun maaliskuussa ja olisi hyvä että pääsisi hetimmiten lyhentämään uo:ta kun se alkaa. Itsellä velkaa menossa n. 50000€. Muistatko mikä tuon yllämainitun vipin korko oli? Yritän saada jonkin käsityksen kuluista. Mulla onneksi vaan pari korkeempikorkoista ja muut kohtuullisilla koroilla. Olin siinä uskossa, että kun käräjiltä on tuomio tullut velasta ja siirtynyt ulosottoon, niin korko laskee 7 % vaikkei 180 päivää olisi kulunutkaan.. mitenkähän on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Kiitos palautteesta ja siitä, että olet jaksanut lukea blogia. Toivottavasti siitä on ollut sinulle hyötyä. Muistelisin, että kyseisen lainan korko oli 39 %.

   Alla Korkolain 633/1982 4§:
   "Jos velallisen sitoumus liittyy kulutusluottosopimukseen tai muuhun 2 §:n 2 momentissa tarkoitettuun sopimukseen, viivästyskorkoa on kuitenkin maksettava saman perusteen mukaan kuin ennen eräpäivää enintään 180 vuorokauden ajan siitä, kun velka on kokonaisuudessaan erääntynyt. Jos velkaa koskeva tuomioistuimen tuomio annetaan ennen mainitun ajanjakson päättymistä, korkoa on maksettava saman perusteen mukaan kuin ennen eräpäivää tuomion antamiseen."

   Tuota jos tulkitsen oikein, olet oikeassa. Eli kun tuomio on annettu tuon 180 päivän aikana velan erääntymisestä (luoton irtisanominen), luottosopimuksessa olevaa viivästyskorkoa maksetaan tuomion antamiseen saakka. Kun sitten tuomion on annettu ja velka siirtyy ulosottoon, pitäisi viivästyskorko olla tuon 7 %. En ole lakimies, joten ihan varma tulkinnastani en ole.

   Poista
 2. Kiitos tästä. Olitko ikinä perintäyhtiöihin yhteydessä, että lopettavat perinnän ja siirtävät asian eteenpäin? Näinhän voi kuulemma juuri säästää kuluissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin yhteydessä perintätoimistoon tuon viimeisimmän velan osalta. Eli tein kirjallisen pyynnön, että lopettavat vapaaehtoiset perintätoimet ja siirtävät asian suoraan oikeudelliseen perintään.Sitä en osaa sanoa kuinka paljon säästyi kuluissa eli kuinka kauan olisivat perintää muutoin jatkaneet.

   Poista
 3. Ja vielä, itselläkin on huoli talosta. Velkaa on tosin lähes yhtä paljon kuin talon arvo on. Eikö uo ottanut mitään kantaa talon suhteen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on sama tilanne eli velkaa on lähes saman verran kuin talon arvo. Kävin asiasta keskustelun ulosottomiehen kanssa ja hän totesi, että jossainhan sitä ihmisen pitää asua. Ja etteivät ala ainakaan tässä vaiheessa taloa myymään. Tämä on kuitenkin sellainen asia, mikä voi jossain vaiheessa tulla eteen, jos ei pysty muuten velkaa lyhentämään. Jos ei olisi säännöllisiä palkkatuloja, menisi varmasti talo huutokauppaan, vaikkei siitä mitään saisikaan. Ja juuri tästä syystä aion hoitaa velkaa ja alkaa maksaa ylimääräisiä lyhennyksiä ulosottoon heti kun mahdollista.

   Poista
 4. Hei! Kiitos blogistasi, on kiva ollut lukea kokemuksistasi ja vinkkejä, vaikka ulosotto ei nyt muuten mikään kiva asia olekaan.

  Minulla oli kanssa yksi pikavippi, jonka alkuperäinen määrä oli noin 2500 e ja korkojen ja muiden kulujen jälkeen (meni siis ulosottoon) noin 3500e. Huh.

  Minulla oli enimmillään hieman reilu 15000 e ulosotossa, tällä hetkellä noin 9700 e. Palkasta ulosmitataan noin 500-600 e joka kuukausi ja onneksi olen tilanteessa, missä taulukkomaksuja ei enää peritä. Noin 1,5 vuotta menee vielä palkasta ulosottoon, ennen kuin olen maksanut kaiken. UO alkoi 04/2018. Syy sama kuin sinullakin eli lainoitin laskuja, avioeron takia rahatilanne ajautui kestämättömäksi kun ei pystynytkään yhden ihmisen tuloilla kattamaan kahdestaan otettuja velkoja.

  Itse asiassa tarkastelin tässä hiljattain ulosottomiehen laittamia kuitteja ja huomasin, että taulukkomaksuja oli edelleen peritty, vaikka niiden olisi pitänyt loppua 10/2019. Soitin tänään uo-miehelle, joka asiaani hoitaa, oli tietysti lomalla tämän viikon mutta juttelin hänen kollegansa kanssa. Sanoi laittavansa asian selvitykseen tälle lomailijalle ja että olen ihan oikeassa, että taulukkomaksujen olisi pitänyt jo loppua. Laskin että marraskuusta 2019 alkaen olen maksanut aiheetta yli 350 e taulukkomaksuja! Muistakaapa jokainen seurata omaa tilannetta noiden osalta. Itse aion vaatia, että tuo summa hyvitetään takautuvasti.

  Tsemppiä sinulle ja hyvää alkanutta vuotta :)

  Terveisin Kassu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommenteistasi. Hienoa, että sinulla on enää alle kaksi vuotta jäljellä, tsemppiä loppuajalle! Ja kiitos vinkistä kaikille lukijoille, kannattaa seurata tuota 18 kk:n täyttymistä noiden taulukkomaksujen osalta. Puolitoista vuotta kuluu kuitenkin yllättävän nopeasti. Itselläni tulee vasta huhtikuussa 12 kuukautta täyteen.

   Poista

Korko laskee, mutta ei ulosoton asiakkaalla

Eilen saatiin odotettu uutinen, kun Euroopan Keskuspankki vihdoin laski korkoa, tosin vain neljänneksellä eli uusi talletuskorko on 12.6.al...