torstai 2. maaliskuuta 2023

Ulosoton vapaakuukausi

Nyt ollaan jo virallisesti kevätkuukausien puolella, kun maaliskuulla mennään jo. Ihanaa, kun valon määrä lisääntyy päivä päivältä ja aurinkokin paistelee enemmän, se kyllä piristää muuten vähän alakuloista mieltä. Kevät on mielestäni kotimaamme paras vuodenaika heti kesän jälkeen, mutta tavallaan jopa parempi kuin kesä, koska kevät on täynnä kesän odotusta. Yksi parhaista päivistä vuodessa on se, kun ensimmäisen kerran huomaa, että vihreät silmut lehtipuissa avautuvat lehdiksi. 

Tässä on alkuvuosi ollut vähän taloudellisesti tiukkaa, joten päätinpä testata ulosoton sähköisestä palvelusta velallisen sivuilta löytyvää "Hae ulosmittauksen lievennystä" -nappia ja hakea vapaakuukautta. Joku tätä jo aiemmin kommenteissa ihmettelikin, enkö ole vapaakuukausia saanut koko aikana. No, en oikeastaan ole edes hakenut, kun ei ole ollut pakottavaa tarvetta ja olen halunnut, että velka lyhenee kuukausittain. Kerran asiaa tiedustelin jäännösverojen tultua maksuun, mutta tuolloinkaan en hakenut, kun ulosottomies oli sitä mieltä, ettei se ole hyvä syy. Vapaakuukausista tarkemmin postauksessa Pientä valoa vuodelle 2023

Perustelin hakemuksen sillä, että ulosmittaus on jatkunut yhtäjaksoisesti kolme vuotta, itse asiassa neljä vuotta tulee nyt tässä keväällä täyteen, joten laitoin erehdyksessä vuotta lyhyemmän ajan ;) Lisäksi perustelin, että välttämättömät asumiskustannukset ovat ulosmittauksen jälkeen jäävään rahamäärään nähden korkeat (näillä energian hinnoilla todellakin on). Hakemuksessa pyydettiin tositteilla osoittamaan tämä, joten skannasin kuvat ao. laskuista mukaan. 

Seuraavana päivänä sainkin jo päätöksen, että vapaakuukausihakemus on hyväksytty. Tämä kävi varsin helposti ja nopeasti ja tosi kiva juttu, saan nyt muita maksuja maksettua enemmän. Huom. nimenomaan maksan muita maksuja enemmän tuolla summalla, ei mene mihinkään muuhun. 

Huono puolihan tässä on se, että nyt kuukauteen velka ei lyhene ollenkaan, eikä korkoja tule maksettua, joten sitten onkin mielenkiintoista nähdä velkasumma huhtikuussa, kun seuraava suoritus ulosottoon maksusuunnitelman mukaisesti taas maksetaan. Seurataan tätä sitten myöhemmässä postauksessa.

Ihanaa kevään alkua teille kaikille! 

vaikka ihan vielä ei kuvan mukaisissa tunnelmissa olla...


Photo by Unsplash

4 kommenttia:

 1. Itsekkin hain maksuvapaa kuukaudeksi 4/2023 ja vasauksen sain myönteisenä hakemusta seuraavana päivänä. Syyksi laitoin silmälasien "näyttöpäätelasit sekä kaukolasit ajamiseen" uusiminen sekä auton uusiminen. Vanha auto, jolla ajettu 384000 km ei mennyt enää katsastuksesta lävitse ja se vaatisi useamamn tonni remontin ja en pysty suorittamaan työtäni ilman omaa autoa. Liitteeksi laitoin hinta arvion silmälaseista. Kohta tilataan lasit ja autokin on valmiiksi kateltuna, tuttava kun myy niin lupasi odottaa 15.4 tilipäivääni. Kannattaa kysellä maksuvapaata kuukautta kun on todellinen hätä ja hyvät perusteet maksuvapaalle.

  VastaaPoista
 2. Itsellä nyt tosiaan alkaa velkajärjestely, mutta ei tuossa 2,5v aikana tullut vapaakuukautta edes haettua, koska elatus ulosotossa ja elatusmaksu on niin iso, että oli pakko hoitaa näin. Käsitin, että se elatusvelka torppaa aina vapaakuukauden...

  VastaaPoista
 3. Hienoa, että sain vapaakuukauden. Minulle aikanaan hylätty-päätös vapaakuukauden hakemisessa (omasta mielestä erinomaiset perustet) oli ns viimeinen niitti, ja päädyin hakemaan velkajärjestelyä. Siihen onneksi pääsinkin, ja maksuohjelma on nyt vahvistettu. Velkajärjestelyssä kk/summa on hieman suuremoi kuin ulosotossa oli (erityisesti nyt kun tänä vuonna on suojaosuutta nostettu) mutta kuten totesit, tuo korkojen nousu on vaikuttanut niin, että velkasaldo olisi pienentynyt ulosoton kautta aiempaa hitaammin. Silti mietin, että olikohan kyseisen hylkäävän päätöksen tehneen ulosottovirkailijan kannalta lopputulos paras mahdollinen ? Olin maksanut ulosottoon säännöllisesti jo vuosia noin 1500 e / kk ja ainoan vapaakuukaushakemuksen hylkääminen johti siihen, että "asiakkuuteni" päättyi :D

  VastaaPoista
 4. Moi! Kiva blogi sulla. Ensimmäistä kertaa eksyin tänne. Sain just kesäkuun vapaakuukaudeksi, kun perustelin, että eikö laki muutu toukokuussa, niin, että olen oikeutettu yhteen vapaakuukauteen. Ei ulosottomies muuten asiaa kommentoinut, mutta vapaakuukausi hyväksytty. Oma tilanteeni on, että elokuussa tulee 5 vuotta täyteen ulosottoa. Olen neljästi ollut yhteydessä velkaneuvontaan velkajärjestelyä ajatellen, mutta ovat kehoittaneet odottamaan että kuolinpesä on pakkohuutokaupattu ja osuudet jaettu, ennenkuin aletaan asiaa ajamaan eteenpäin. Sain myös kuun alussa vuokra-asunnon 8 kuukauden asunnottomuuden jälkeen. Nyt odotellaan että pakkohuutokauppa alkaa 01.04.2023 ja kohta pääsen hakemaan velkajärjestelyyn. Ulosotossa on 96k ja 1/3 netosta on 700. Kuolinpesänosuudesta irtoaa n.20k pakkohuutokaupassa. 76k jää jäljelle ja sen kanssa lähdetään lakki kourassa velkajärjestelyä hakemaan. Mukavaa kevättä ja kesän odotusta.

  VastaaPoista

Korko laskee, mutta ei ulosoton asiakkaalla

Eilen saatiin odotettu uutinen, kun Euroopan Keskuspankki vihdoin laski korkoa, tosin vain neljänneksellä eli uusi talletuskorko on 12.6.al...