perjantai 18. joulukuuta 2020

Tilanne vuoden lopussa

Sain juuri valmiiksi neljännen kvartaalin eli vuosineljänneksen luvut ulosottovelan maksun osalta. Tämä onkin tämän vuoden viimeinen tilannepäivitys. Seuraava on sitten vasta huhtikuussa maaliskuun lukujen valmistumisen jälkeen. Mutta ei hätää, muita postauksia aihealueesta kyllä tulee tasaiseen tahtiin ;)

10-12/2020 

Maksettu ulosottoon kolmen kuukauden aikana yhteensä 2.184,48 €.
Tästä summasta korkoihin on mennyt yhteensä 1.813,36 €.
Taulukkomaksuihin on mennyt 212,00 €.
Ulosottovelka on lyhentynyt tällä ajanjaksolla 159,12 €. 

Tämän kolmen kuukauden jakson aikana kertymä ulosottoon oli suunnilleen sama kuin edellisellä vuosineljänneksellä. 

Nyt voidaan vetää yhteen myös koko vuoden 2020 luvut. 

2020

Maksettu ulosottoon vuoden aikana yhteensä 11.889,64 €.
Tästä summasta korkoihin on mennyt yhteensä 8.875,25 €.
Taulukkomaksuihin on mennyt 1.234,00 €.
Ulosottovelka on lyhentynyt tällä ajanjaksolla 1.780,39 €.

Kuten huomaatte korkoihin menee edelleen suurin osa maksuista. Tällä hetkellä ulosotto on jatkunut yhtäjaksoisesti jo 20 kk eli enää 4 kk jäljellä kahteen vuoteen, jonka jälkeen taulukkomaksut loppuvat. 

Jos vuonna 2020 ei olisi mennyt ollenkaan taulukkomaksuja, niin velka olisi lyhentynyt 3.014,34 euroa. 

Eli kuitenkin aika merkityksellinen summa enemmän vuositasolla lyhentyy sitten jatkossa ensi vuoden toukokuusta alkaen. Ja saman verran vähemmän kerryttää viivästyskorkoa, joten tuplahyöty. 

Tämä kannattaa pitää mielessä: kun lyhennät ulosottovelkaa, kaksi positiivista asiaa tapahtuu: 1) velka pienenee lyhennyksen verran ja 2) velkapääoma, jolle viivästyskorko lasketaan pienenee lyhennyksen verran, joten viivästyskorkoa kertyy seuraavassa kuussa vähemmän. 

Yksinkertainen asia, mutta moni ei sitä ajattele. Tästä syystä kannattaa ulosottoa lyhentää säännöllisesti, eikä vaan antaa sen kasvaa viivästyskorkoa vuodesta toiseen. Ja samasta syystä olen itse suunnitellut maksaa tulevaisuudessa ylimääräisiä lyhennyksiä ulosottoon kuukausittain, vaikka niistä joutuukin maksamaan aina taulukkomaksun. 

Vapaaehtoisista lyhennyksistä menee aina taulukkomaksu, vaikka palkan ulosmittauksen/ maksusuunnitelman osalta taulukkomaksut poistuvat 24 kk:n maksun jälkeen. Tämä on myöskin yksi epäkohta, joka olisi saatava kuntoon, koska se kannustaisi ihmisiä maksamaan aktiivisemmin ulosottovelkaansa. 

Ensi viikko on jouluviikko. Ja se tarkoittaa, että joulukiireiden ohella blogin kirjoittaminen jää myös nyt pienelle joulutauolle. Palaan seuraavan postauksen myötä viimeistään loppiaisen jälkeen ääneen. 


Lopuksi haluan toivottaa kaikille 

oikein Rauhallista ja Ihanaa Joulua 

sekä Onnea Uudelle vuodelle 2021! 

Olkoon se tätä vuotta parempi!


Photo by UnsplashEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Ulosoton vapaakuukausi

Nyt ollaan jo virallisesti kevätkuukausien puolella, kun maaliskuulla mennään jo.  Ihanaa, kun valon määrä lisääntyy päivä päivältä ja aurin...