keskiviikko 19. kesäkuuta 2019

Valtakunnassa kaikki hyvin?

Olen tässä mielenkiinnolla seurannut yhteiskunnallisesti aiheeseen liittyviä uutisia ja eduskuntavaalien aikaan puheenaiheeksi nousivatkin kansanedustajaehdokkaiden saamat tuomiot. Rikostuomioihin en ota kantaa, mutta velkomustuomioiden määrä yhdellä kansanedustajaehdokkaalla oli kyllä huomattava. Elämässä sattuu ja tapahtuu, eikä kukaan muu voi tietää ja ymmärtää mitä on velkomustuomioiden taustalla. En myöskään itse heitä ensimmäistäkään kiveä mihinkään suuntaan vaan pointtini on, että kun raha-asiat ovat menneet pieleen ja tulleet kaiken kansan tietoon, pitää olla miestä (naista) myöntämään asia eikä selitellä kansalle, ettei ollut muka tietoinen asioista. Tottakai hän oli tietoinen. Niin monta kirjettä, puhelua ja sähköpostia on velkoja lähettänyt ja sen jälkeen perintätoimisto ja sen jälkeen ulosottoviranomainen, että on täysin mahdotonta olla tietämättä. Tämän kerron omasta kokemuksesta.

Kerron myös, että suurin osa velallisista, minä mukaan lukien, pelkää aivan suunnattomasti, että joku saa tietää asiasta. Että joku saa tietää, montako kulutusluottoa minulla on perinnässä ja ulosotossa. Pelkää, että menettää ihmisarvonsa kuten luottotietonsa, kun muut ihmiset kuulevat, miten huonosti olen onnistunut hoitamaan raha-asioitani. Pelkää, että muut leimaavat huonoksi, epäonnistuneeksi ihmiseksi, kuten itsekin itseni leimaan. Pelkää, että suljetaan yhteiskunnan ulkopuolelle, kuten luottotiedottomalla monessa asiassa käykin. Mutta se, että kaikki saisivat vielä tietää asiasta, tekee siitä entistä kammottavampaa. 

Mutta, jos olet hakemassa kansalta mandaattia päästä tekemään tärkeitä yhteiskunnallisia päätöksiä ja olet pyrkimässä kansanedustajaksi, kyllä silloin asioiden tultua julkiseen tietoon, täytyy kantaa vastuu omasta toiminnasta ja myöntää, että kyllä, olen tehnyt huonoja ratkaisuja ja toiminut harkitsemattomasti ja siitä saan syyttää itseäni ja kärsiä seuraamukset. Arvostaisin todella tällaista rehellisyyttä kansanedustajaltani, etkö sinäkin?

Linkki juttuun löytyy tästä

Lisäys juttuun: 19.6.19 Iltalehti kirjoitti aiheesta lisää. Linkki tähän juttuun löytyy tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ulosoton vapaakuukausi

Nyt ollaan jo virallisesti kevätkuukausien puolella, kun maaliskuulla mennään jo.  Ihanaa, kun valon määrä lisääntyy päivä päivältä ja aurin...