torstai 25. marraskuuta 2021

60.000 kertaa!

Tässä kuussa juhlistetaan sellaista virstanpylvästä, että blogikirjoituksiani on luettu yli 60.000 kertaa. Ihan uskomaton määrä! Nöyrä kiitos teille kaikki lukijat!  

Enpä olisi todellakaan uskonut mitään tällaista, kun 7. kesäkuuta 2019 aloin kirjoittelemaan kokemuksistani ja tuntemuksistani liittyen niinkin karmivaan aiheeseen kuin ulosotto. 

Ulosotto oli minullekin varsin vieras ja kaukainen asia ennen kuin "pääsin" tutustumaan siihen omakohtaisesti tarkemmin. Täytyy myöntää, että paljon mieluummin olisin jättänyt tähän uutteen tuttavuuteen tutustumatta, mutta siinä kuolemanspiraalissa, mihin olin joutunut, ei minulta enää kysytty. 

Paljon oli turhiakin pelkoja tuota hirmuista ja kauheaa Ulosottolaitosta kohtaan ja olen tässä kahden ja puolen vuoden aikana oppinut jo jotenkin elämään tämän asian kanssa. Eräs lukija kommentoi juuri, että minulla on velkoihini ihailtavan neutraali asenne. Haluankin hieman avata ja avautua tästä teille rakkaat lukijani.

Laittakaapa hetkeksi silmät kiinni ja kuvitelkaa mahdollisimman hyvin sellainen tilanne, että teillä olisi yhtäkkiä yli satatuhatta euroa ulosottovelkaa maksettavananne. Laskisitte jo nopeasti päässänne, että ei helvetti, eihän tästä selvitä kovinkaan äkkiä, vaan teidän pitää varautua maksamaan velkaa joka ikinen kuukausi viidentoista vuoden ajan, ennen kuin pääsette siitä eroon. Silloinkin voi olla, ettei kaikki ole vielä maksettu, vaan teiltä ulosmitataan vielä kotinne. Ja vieläkin voi olla, että velkaa jää maksamatta, kun huutokaupassa ei kerry riittävää hintaa, joka kattaisi koko asuntolainan. Ja miten vaikeaa on löytää tilalle vuokra-asunto, kun on maksuhäiriömerkintöjä. 

Aikamoinen, kammottava painajainen, josta heräät kun avaat silmät. Huh, olipa kauhea uni, onneksi se ei ollutkaan totta. Ja mikä helpotuksen tunne. 

Paitsi, että kun itse herään, ei tule sitä helpotuksen tunnetta, vaan kurkkua kuristaa, kun muistan, että tämä painajainen on ihan täyttä totta, joka ikinen päivä. 

Voit kuvitella, ettei ihmisen psyyke tällaista kestä, jos sitä ajattelee joka päivä. Sen vuoksi on pakko opetella suhtautumaan siihen niin neutraalisti kuin mahdollista. Olla ajattelematta asiaa koko ajan. Vuodattaa sydänverellä omat tuntemukset blogiin, jotta voi kertoa asioista edes jollekulle. 

Ja kyllä, pelko oman kodin menettämisestä on koko ajan siellä taustalla leijumassa. Jos maksusuunnitelmamaksut eivät riitäkään ulosottomiehelle, vaan ulosotto päättääkin jossain vaiheessa ulosmitata ja huutokaupata kodin. 

Jotta jaksaa puurtaa eteenpäin, ei tätäkään asiaa voi jäädä murehtimaan etukäteen vaan on pakko jatkaa työntekoa, jotta saa rahaa maksaa ulosottoa ja niin pyörä pyörii. 

Se, mikä helpottaa arjessa ja saa jaksamaan eteenpäin, on velan maksaminen ja velan määrän vähenemisen seuraaminen. Kun seuraat ihan puhdasta matematiikkaa, miinuslaskua, saat siitä uutta inspiraatiota ja voimaa taas jaksaa eteenpäin. 

En osaa edes kuvitella sellaista tilannetta, etten yrittäisi maksaa velkojani. Sehän tarkoittaisi sitä, että olen täysin epäonnistunut ja alistun kohtalooni. 

Senpä vuoksi haluan kehottaa teitä kaikkia ulosoton ja/tai muiden velkojen kanssa painivia - tehkää suunnitelma ja maksakaa velkaanne pois säännöllisesti, kuukausittain ja seuratkaa velan vähenemistä. Siitä saatte voimia jatkaa ja koko ajan haluatte vain maksaa velkojanne pois nopeammin ja enemmän, jotta ne on maksettu loppuun mahdollisimman pian. 

Tuo voimaantumisen tunne ja se, että olette itse ottaneet oman taloutenne haltuun ja pyritte koko ajan parempaa kohti, se antaa voimaa jaksaa painajaisen läpi. Vaikka olisi miten huono tilanne ja vaikka kuinka vähän kuukaudessa pystyisitte maksamaan, tehkää se. Joka ikinen kuukausi. Se on kuin säästämistä, säästätte itsellenne tulevaisuutta sitä kautta, että kun velat on maksettu ja loput vanhentuneet, voitte jatkaa säästämistä itseänne ja tulevaisuuttanne varten. 

Kertokaa minulle, mistä asioista haluaisitte jatkossa lukea täältä blogista. Kertokaa myös,. miten haluaisitte minun seuraavan tuota velkojen lyhentymistä. Kuinka usein ja pitäisikö seurata veloittain? Onko jotain, mistä en ole vielä kirjoittanut, mistä haluaisitte oppia/kuulla lisää? 

Suunnittelen parhaillaan tuota velkojen seurantaa, miten niitä jatkossa seuraisin. Alkuunhan en seurannut kovin tarkasti, kun ei tapahtunut mitään vähentymistä, mutta nyt velkamäärä kuitenkin pienenee kuukausittain.  Antakaa palautetta, niin saadaan blogista vielä teitä paremmin palveleva ja kiinnostavampi. 

Joulukuun puolivälin jälkeen vedän taas yhteen viimeisen eli neljännen vuosikvartaalin luvut ja käyn läpi miten muut ulosoton ulkopuoliset velat ovat vuoden aikana lyhentyneet. 

Ps. Ajatelkaapa, jos saisin jokaisesta blogin katselukerrasta 2 € (1,93 €/kerta riittäisi), saisin koko ulosottovelkani maksettua! Eli aikamoinen määrä katselukertoja :)  

 

Photo by Unsplash

2 kommenttia:

  1. Onnea eräänlaisesta saavutuksesta ☺️ Itse olen lukunarkki ja rakastan seurata taloutta yksityiskohtaisesti eli vastaukseni kysymykseesi on, että seuranta veloittain ja kuukausittain, ja lisäksi vaikka kvartaali- ja puolivuosi tai vuosikatsaukset. Toki myös kaikki velkaan liittyvät tunnekirjoitukset, kuten tänäkin, on "ihanan" samaistuttavia.

    VastaaPoista
  2. Olen suunnilleen samassa tilanteessa - niin velkojen kuin asenteenkin osalta. Matematiikka tosiaan auttaa ja on mukava nähdä velkojen pienenevän. Käyhän tsekkaamassa miten minä seuraan näitä kuukausittain: https://asiakkaanaulosotossa.blogspot.com/

    VastaaPoista

Jatkokertomus jatkuu, erään pikavipin lyhentyminen ulosotossa

 Jatkokertomus erään pikavipin lyhentymisestä ulosotossa jatkuu. Aiemmin tapahtunutta: Kirjoitin lokakuussa 2019 postauksen "Paljonko v...