maanantai 18. syyskuuta 2023

Kolmannen kvartaalin luvut

Taas on tullut aika katsella vähän toteutuneita lukuja. Viimeksi edellisen vuosineljänneksen luvuissa ei ollut tapahtunut oikeastaan mitään, johtuen maaliskuun vapaakuukaudesta, joka aiheutti sen, että velka ei juurikaan lyhentynyt huhti-kesäkuussa.  

7 - 9/2023


Maksettu ulosottoon kolmen kuukauden aikana yhteensä 3.366,58 € (ed. 3 kk 2.601,13) .

Tästä summasta viivästyskorkoihin on mennyt yhteensä 2.881,97 € (ed. 3 kk 2.343,45).

Pääomaa on lyhennetty yhteensä 463,61 € (ed.3 kk 257,68 €)

Ulosoton kokonaisvelkamäärä on lyhentynyt tällä kolmen kuukauden ajanjaksolla 589,37 € (ed.3 kk 317,34).

Tässä kvartaalissa heinäkuu oli jälleen n. kaksinkertainen normaalikuukausiin verrattuna, koska kesäloma ja vastaavasti taas elokuu on yleensä vuoden pienipalkkaisin kuukausi, koska heinäkuussa lomaillaan, eikä tule provisioita elokuun kuukausipalkan päälle. Syyskuu oli vähän alle keskimääräisen kuukauden. 

Viimeisten kolmen kuukauden aikana korkojen osuus maksetusta summasta oli 86 %  ja pääoman lyhennykseen meni 14 %. 

Tähän on hyvä laittaa vertailuksi viime vuoden vastaavan ajankohdan prosentit, jolloin korkoihin meni 47 % ja pääoman lyhennykseen 53 %. Tästä näkee hyvin millainen muutos on, kun viivästyskorko on 7 % tai 11 %. 

Korkojen nousun vuoksi pääoma ei ulosotossa tällä tahdilla juurikaan lyhene. Mutta se kuitenkin lyhenee johtuen ulosoton systeemistä eli jaksotuksesta. Tosin 14 % lyhennyksiin maksetuista maksuista ei kauheasti innosta...

Photo by Unsplash


2 kommenttia:

 1. Jaksotus ei liity siihen, että lyheneekö velkapääoma ulosotossa. Vain sillä on merkitystä velkamäärän vähenemiseen, että ulosottoon menee enemmän varoja, kuin mitä velat kokonaisuudessaan kasvaa korkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kiitos selvennyksestä Timppa. Tätä tarkoitin ja olin kertovinani aiemmassa vastauksessani. Kokonaisvelkamäärän vähenemiseen vaikuttaa nimenomaan se, että ulosottoon maksettava määrä on suurempi kuin kertyvän koron määrä.
   Tuo jaksotus liittyi vaan siihen, että joidenkin velkojen pääomat kuitenkin lyhenevätkin samalla siellä kokonaisvelkamäärän sisällä eli ulosotto ohjaa varoja eri velkojen välillä kuukausittain tuolla jaksotuksella.
   Esimerkiksi minulla yksi velka on sieltä velkojen joukosta lyhennetty kokonaan pois eli kaikkia kertyviä suorituksia ei kuitenkaan ohjata vain korkojen maksuun vaan myös pääoman lyhennyksiin.
   Mutta isossa kuvassa tosiaan, jos suoritukset jäävät alle vuosikoron, kokonaisvelkamäärä ei ikävä kyllä lyhene.

   Poista

Pitkät laina-ajat ja minimilyhennykset yksi syy ylivelkaantumiseen

Olen monesti tässä blogin olemassaoloajan aikana pohtinut syitä omaan velkaantumiseeni sekä ylivelkaantumiseen ylipäänsä. Erilaisia ajatuksi...