perjantai 7. kesäkuuta 2019

Bloggaaja esittäytyy


Photo by Christian Dubovan on Unsplash



Hei, olen aivan tavallinen suomalainen keski-ikäinen naisihminen. Aikuiset lapset lähteneet jo pois kotoa, miehen ja koiran kanssa elellään kaksin. Harrastan käsitöitä, puutarhatöitä, lukemista ja kuntosalia. Olen ylivelkaantunut, luottotiedoton siis ihmisarvoton ja ulosotossa. Vuosien aikana olen onnistunut sotkemaan raha-asiani oikein kunnolla ja nyt on tilinteon aika.

Asuntolainan lisäksi velkaa on kertynyt reilut 100.000 euroa kulutusluotoista eri lainanantajille. Tähän asti olen kaikista lainanlyhennyksistä jollain lailla selvinnyt, mutta elämäntilanteen muutoksen takia tulot ovat pienentyneet oleellisesti, eivätkä kerta kaikkiaan riittäneet enää kaikkiin korkoihin, kuluihin ja lainanlyhennyksiin. Eli tuli äkkipysähdys. Eikä mitään muuta tehtävissä kuin päästää velat ulosottoon.

Hurja velkamäärä on kertynyt yli kymmenen vuoden aikana pikku hiljaa, kuin vaivihkaa, eivätkä hälytyskellot osanneet soida aikaisemmin, että olet ylivelkaantunut, nyt täytyy tehdä jotain. Tai no tavallaan soivat, kumisivat tv-mainoksissa, että pienet velat eri suuntiin kannattaa järjestellä isommaksi kokonaisuudeksi, jotta säästää kuluissa ja koroissa ja kuukausittaiset lyhennyserät pienenevät. Näin tein, muutamaankin kertaan. Lopputuloksena kolme isoa ja kaksi keskikokoista velkaa, joiden lyhennyksistä en pystynyt suoriutumaan ja muutama pieni vielä päälle, joita en saanut niputettua samaan.

Tärkeä opetus onkin, että älä ala omin päin niputtamaan velkoja isommiksi kokonaisuuksiksi. Kaikenlaisia järjestelyluottoja tarjotaan tänä päivänä pilvin pimein, mutta ne eivät ratkaise itse ongelmaa. Velkojen yhdistely järjestelylainan avulla ei auta, jos ongelma eli syy velkaantumiselle on vielä olemassa. Se vain siirtää ongelmanratkaisua eteenpäin. Näin kävi minulle.

Kirjoitan tätä blogia siksi, että toivon voivani auttaa muita samassa tilanteessa olevia kertomalla oman tarinani ja jakamalla kantapään kautta oppimiani neuvoja.


Tässä tulee siis tämän blogin ensimmäinen neuvo:  

Vaikka hävettää, hae apua. Yksin et tule selviämään ja yksin teet mahdollisesti vääriä ratkaisuja.

Kuntien velkaneuvonta on todella hyvä paikka hakea asiantuntevaa, maksutonta apua, samoin on Takuu-Säätiö, jonka velkalinjalle on helppo soittaa se ensimmäinen avunpyyntö-puhelu. Itse sain todella ystävällistä ja osaavaa palvelua ja neuvoja kunnalliselta velkaneuvojalta ja olen siitä hänelle ikuisesti kiitollinen. 

Tule mukaan seuraamaan matkaani pohjalta ylöspäin tavoitteenani saada ihmisarvoni ja jonain päivänä myös luottotietoni takaisin ja saada samalla velkani maksettua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Maksuohjelmaehdotus ja pankkitili

Pientä päivitystä taas velkajärjestelyn etenemisestä.  Selvittäjä on laatinut maksuohjelmaehdotuksen, joka tuli minulle ja samalla kaikille ...