perjantai 7. kesäkuuta 2019

Ongelmat alkavat kasautua

Ihan alkuun en tässä mene, enkä kaikkea varmasti enää muistakaan, sen verran koville on tämä matka henkisesti ottanut. Mutta pääpiirteittäin, kun jätät kulutusluoton kuukausierän maksamatta, tämä tapahtuu.

Ensin tulee ensimmäinen maksumuistutus, sitten toinen ja puhelu luotonvalvonnasta. Tällöin voit sopia maksusuunnitelmasta, miten hoidat rästiintyneen erän. Jos tilanteesi on yhtä huono, kuin minun, eli en voinut sopia maksupäivää, jonka voisin pitää, tulee seuraava huomautus.

Kaikkiaan tulee useita huomautuskirjeitä ja puheluita ennen kuin saatava eräännytetään ja siirtyy perintätoimiston perittäväksi. Usein luotonantaja eräännyttää luoton, kun kolme kuukausierää on maksamatta, mutta tämä vaihtelee luottoehtojen mukaan. Kuka on lukenut pienellä präntätyt luottoehdot luottoa ottaessaan? En minäkään ennen, mutta nyt olen.


 
Photo by Christa Dodoo on Unsplash


Seuraavaksi luotto eräännytetään ja sinua lähestyy perintätoimisto. Ensin kirjeellä, sitten puhelinsoitolla ja sitten taas kirjeellä. Kunnes kerrot heille, että et pysty maksamaan, jolloin he etenevät jollain aikataululla vapaaehtoisesta perinnästä oikeudelliseen perintään. Mikäli pystyt, voit tässä vaiheessa vielä hyvin sopia maksusuunnitelmasta, he tekevät sellaisen mielellään. Suuret kv.perintätoimistot ainakin tuntuvat etenevän varsin nopeasti oikeudelliseen perintään. Velallinen voi myös itse pyytää, että oikeudellinen perintä aloitetaan, koska tällöin eivät korkokulut ja muut perimiskulut lisäänny kaiken aikaa.

Oikeudelliseen perintään siirtyminen tarkoittaa sitä, että perintätoimisto hakee käräjäoikeudelta yksipuolisen tuomion maksamattomasta velasta. Käräjäoikeudesta tulee sinulle ensin tiedoksisaantikirje, jonka mukana on käräjäoikeuteen palautettava allekirjoitettava todistus, että olet saanut asian tiedoksi. Tämä kannattaa palauttaa hetimmiten, koska jos et palauta, tulee haastemies todennäköisesti kotiovellesi tai työpaikallesi tuomaan kirjeen tiedoksi henkilökohtaisesti.

Muuten itse haastehakemukseen ei tarvitse vastata, jos et vastusta velkojan vaatimuksia eli että kyseinen velka olisi perusteeton tai virheellinen. Mutta jos kyse on maksamatta jääneestä kulutusluotosta, todennäköisesti olet sen itse ottanut ja se on aiheellinen, eikä vastustuksella ole tällöin mitään merkitystä.

Käräjäoikeus antaa tuomionsa ja toimittaa sen ulosottomiehelle täytäntöönpantavaksi. Tällöin saat vireilletuloilmoituksen ja maksukehotuksen kirjallisesti postitse ulosottomieheltä (tai jos olet ottanut suomi.fi-viestit käyttöön, saat sen sähköisesti viestit-palveluun). Tässä vaiheessa kannattaa ehdottomasti olla yhteydessä ao. ulosottomieheen ja sopia hänen kanssaan asian/asioiden hoidosta.


Tässä tärkeä neuvo numero kaksi:

Ole rohkeasti yhteydessä ulosottomieheen ja kerro hänelle rehellisesti koko tilanne, ihan kaikki - mitään salaamatta tai muuttamatta. 

Ulosottomies on ihminen, joka tekee työtään eli hoitaa virkaansa sen edellyttämällä tavalla. Kuten muidenkin ihmisten, hänen kanssaan voi asiallisesti keskustella ja sopia asioiden hoidosta.

Oma henkilökohtainen ulosottomieheni (nainen) oli todella mukava ja ymmärtäväinen ja hänen kanssaan teimme yhdessä ulosottoselvityksen ja kävimme asiat läpi sekä sovimme jatkotoimista. Teimme veloilleni maksusuunnitelman, jonka mukaan lyhennän joka kuukausi tilipäivänä 1/3 nettopalkastani ulosottolaitokselle ulosottovarain tilille.  Tämä vapaaehtoinen maksusuunnitelma korvaa palkasta pidättämisen ja se onnistui minun kohdallani. Tämä ei onnistu aina, vaan tavallisesti palkasta pidätetään suoraan eli työnantajalle lähetetään maksukielto. Oma työpaikkani ja työnkuvani on sellainen, että jos maksukielto olisi mennyt työnantajalle, olisin saanut välittömästi potkut. Koska tämä ei ole ulosottolaitoksen eikä velkojien etu, maksusuunnitelman teko onnistui. Toki tämä tarkoittaa sitä, että jos en maksaisi tilipäivänä kyseistä summaa, maksusuunnitelma peruuntuu ja maksukielto lähtee työnantajalleni. Eli tämä on palkan ulosmittausta, mutta sillä erotuksella, että itse tilitän kyseisen summan, jonka oikean määrän lasken maksukieltolaskurilla sen sijaan, että palkanlaskija laskee ja pidättää sen suoraan. Tämä vaatii itseltäni enemmän työtä ja muistamista, mutta ainakin saan toistaiseksi jatkaa työssäni.


4 kommenttia:

  1. Kiitos blogista! Nyt alkaa itsellä olla tilanne, että tuntuu helpommalta päästää perinnät ulosottoon. Täältä sain hyviä neuvoja, miten homma etenee. Mutta ilmeisesti näitä maksuja menee uo ripotellen, riippuen perintätoimistosta. Kauanko sinulla kesti,että uo alkoi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta, hyvä jos tästä on apua. Kyllä vaan, ripotellen menevät ulosottoon, mutta ainakin minulla melko nopeaa tahtia, johtunee isoista velkasummista. Ensimmäinen perintätoimisto haki velkomustuomion huhtikuun alussa ja se siirtyi ulosottoon samassa kuussa, maksukehotuksen eräpäivä 29.4. Toukokuun palkasta maksoin ensimmäisen lyhennyksen ulosottoon. Ja tuo velka alunperin lähti perintätoimistolle 14.2. Tämän jälkeen niitä on mennyt ulosottoon yksi toukokuussa ja kolme kesäkuussa. Vielä osa puuttuu, mutta tätä tahtia tulevat sinne heinäkuun aikana.

      Poista
  2. Enpä tiennytkään että siinä noin monta vaihetta. Varsinkin ennen oikeudellista perintää pitää olla vielä puhelukin ennen viimeistä muistutuskirjettä. Itse panikoin aina jo ekan muistutuskirjeen kohdalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Bea, juu, ei tarvitse panikoitua vielä ensimmäisestä perintäkirjeestä, mutta kannattaa silloin heti olla jo itse yhteydessä velkojaan, kertoa tilanne ja sopia jatkosta. Selviää kenties pienemmillä perintäkuluilla ja helpommalla. Äläkä ymmärrä väärin, puhelu ei ole mikään pakollinen tehtävä velkojalle ennen kuin voi viedä asian eteenpäin oikeudelliseen prosessiin, mutta tiedän omasta kokemuksesta, että aika monta kertaa soittivat perintätoimistosta ja kyselivät milloin maksu suoritetaan :)

      Poista

Suomi on rekisterien luvattu maa

Monia ihmetyttää ja sekoittaa ulosottoon ja luottotietoihin liittyvät erilaiset olemassa olevat rekisterit ja rekisterimerkinnät: on ulosott...