torstai 22. elokuuta 2019

Syyskuussa mennään oikeaan suuntaan

Tämän jutun otsikko on kuvaava useallakin eri tapaa - ainoa, mitä se ei kuvaa on vuodenajan vaihtuminen aurinkoisesta ja lämpimästä kesästä sateiseen ja kylmään syksyyn. Hrrrrr!

Syyskuun 1. päivänä kaikkien kuluttajaluottojen korkokatto muuttuu niin, että vuotuinen nimelliskorko tulee olemaan 20 prosenttia. Nykylain mukaan korkokatto on alle 2 000 euron luotoissa 50 prosenttia. Tämä on askel oikeaan suuntaan, kun pikavippifirmojen korot eivät voi enää jatkossa olla tähtitieteellisiä. Tämän ansiosta entistä useammalla suomalaisella tulevaisuudessa saldo riittää. 

Täytyy kuitenkin muistaa myös kolikon kääntöpuoli: ensin tulee tapahtumaan velkomustuomioiden raju kasvu, kun pikavippikierteeseen joutuneet eivät saa enää yhtä helposti uutta lainaa (pikavippifirmoja katoaa katukuvasta) ja tällöin monella on edessä äkkipysähdys tai sanotaan pikemminkin äkkirysähdys, niin kuin minulla oli.  Joka tapauksessa siis tervetullut uudistus lainsäätäjältä, aika näyttää sitten kuinka tehokkaasti vaikuttaa. Uskon kyllä, että tämä on askel parempaan suuntaan.

Lisäksi luottojen muiden kulujen katoksi tulee 150 euroa. Eli luotonantaja ei voi enää piilottaa osaa korosta muihin kuluihin. 

Kaikkinensa lakimuutokset lisäävät luottoehtojen läpinäkyvyyttä ja siten helpottavat luottojen vertailussa. Näin yhä useampi ei enää lankea huonoehtoisiin, kalliisiin pikalainoihin. 

Syyskuussa myös minun henkilökohtaisessa taistelussa tuulimyllyjä vastaan mennään oikeaan suuntaan, sillä luvassa on isohkon veronpalautuksen ja normaalin palkasta ulosmittauksen johdosta hyvä kuukausi. Ainakin kulut ja korot lyhenevät ja sekin on tosi hyvä juttu. Eipä kasva niin paljon korkoa korolle.  

Aurinkoisia syyspäiviä sinulle lukijani!






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Maksuohjelmaehdotus ja pankkitili

Pientä päivitystä taas velkajärjestelyn etenemisestä.  Selvittäjä on laatinut maksuohjelmaehdotuksen, joka tuli minulle ja samalla kaikille ...