perjantai 25. lokakuuta 2019

Budjetti paukkuu

Budjetti on ollut tosi tiukilla viime aikoina. Tuli vaikka mitä pienempiä ylimääräisiä menoja ja lisäksi koira sairastui vakavasti ja sen hoitoon meni ihan mukava summa rahaa, tähän saakka keräämäni vararahasto (n. 600 €). Eli vararahaston kerääminen täytyy aloittaa uudelleen alusta :(

No, tämä vaan osoittaa sen, miten paljon elämässä tulee vastaan sellaisia asioita mihin ei voi etukäteen varautua, muuta kuin keräämällä riittävän suuruisen vararahaston. Eli entistä painokkaammin kehotan kaikkia ohuen langan varassa pyristeleviä aloittamaan vararahaston keräämisen heti asap. Pienikin summa kuukaudessa säästöön on hyvä alku. Se voi jossain vaiheessa olla se viimeinen oljenkorsi, joka pelastaa taloutenne. 

 Tuosta budjetoinnista olen kertonut melko yksityiskohtaisesti aiemmassa kirjoituksessani ("Budjetointia"), joten sitä en nyt tässä käy enää läpi, lukekaa sieltä hyvät ohjeet budjetin laatimiseen. 

Lähinnä mietin itse omakohtaisesta kokemuksestani, että jos olisin aikaisemmin a) laatinut budjetin ja b) seurannut ja noudattanut sitä, en varmaan olisi tässä tätä blogia kirjoittamassa. Olisin kenties jossain Välimeren rannalla makoilemassa rantatuolissa ja nauttimassa hienoja drinkkejä, koska minulla olisi siihen varaa. Voisin bloggailla ja vloggailla teille ihania maisemakuvia ja matkatunnelmia. Ei olisi hirmuista velkavuorta selvitettävänä ja selätettävänä. Ja näin ankeaa blogia. 

photo by Julia Kuzenkov Unsplash

Joten toivon, että oma kokemukseni auttaa teitä ymmärtämään, että oma talous pitää ottaa haltuun juuri nyt, heti, tällä hetkellä. Jos et ole vielä pahassa velkakierteessä, voit päästä vielä kuivin jaloin siitä eroon, kun lopetat velanoton heti, teet budjetin, noudatat sitä ja käytät velkalumipalloa päästäksesi mahdollisimman nopeasti eroon veloistasi.

Jos taas olet jo syvällä velkakierteessä, ohjeeni on silti sama. Tärkeintä on lopettaa uuden velan ottaminen heti, välittömästi. Se kirpaisee kyllä kerran, mutta on ainoa järkevä tekosi. Minun olisi pitänyt tajuta tehdä se jo vuosia sitten, kun tilanne ei ollut ollenkaan näin paha. Mutta en tajunnut. Enkä tehnyt. Ja tässä sitä ollaan. Usko minua, äläkä hakkaa päätäsi seinään. Kaikkea ei oikeasti tarvitse oppia kantapään kautta. 

6 kommenttia:

 1. Hei, kiitos hyvästä blogista. Olen viime aikoina lukenut sitä ahkerasti. Sattuneesta syystä. Olen tässä pähkäillyt omaa tilannettani ja budjettia. Olen laskeskellut, että minulla, yksinhuoltaja kun olen, seuraavat vuodet tulevat olemaan tiukkaa, ja olen joutunut miettimään miten asiat hoidan. Itse voisin elää tosi tiukasti, mutta lapsilla ilmenee aina ylimääräisiä menoja, joihin en voi varautua ja jotka keikauttavat budjetin taas nurin. Minulla on tulot suurin piirtein samat kuin sinulla. Asuntolainan ja toisen lainan lyhennys vie kuukausibudjetistani reilu tonnin. Tähän ei kuulu vielä mitään muita asumiskuluja eikä laskuja, ne tulevat vielä päälle. Olenkin miettinyt porrastaa pariksi vuodeksi asuntolainan lyhennyksen minimiksi ja pistää säästyvän summan kalliimman lainan lyhennyksiin. Näin saattaisin päästä lopputulokseen, jolloin parhaassa tapauksessa 5,5 vuoden ajan reilun tonni kuussa lyhentämisen sijaan saattaisi mennä niin, että 1100e/kk 2 vuoden ajan ja sen jälkeen palaisin maksamaan asuntolainaa 600e/kk. Asuntolaina tietysti venyisi kahdella vuodella.... mutta tuntuu pienemmältä pahalta kuin se, että maksaisin 5,5 vuotta hirveällä kurimuksella molempia. Eli jos vain pankki suostuu, niin ehkä tuo parin vuoden pienempi asuntolainalyhennys onnistuisi. Elän toivossa, että asuntolainaa lyhentäisi esim 150e/kk. En tiedä onnistuneeko pankin puolesta. Lainanlyhennysvapaa minulla on nyt, jotta saan yhden luottokorttilainan pois.
  Tuntuu hankalalta välillä olla ainoa perheessä, joka saa palkkaa. Yksi lapsi on yli 17v, eli ei saa lapsilisää, ja yksi vielä saa. Kaksi lasta on muuttanut kotoa, mutta joudun toista auttamaan taloudellisesti, koska elää ns kädestä suuhun. Kaiken lisäksi on aika epätodennäköistä, että olen viiden vuoden päästä töissä - siksikin minulla on kiire lyhentää tuo korkeanpikorkoinen (8,5%)pois parissa vuodessa.
  Välillä tuntuu, että Huoh........tätäkö tää loppuelämä? Ihana lukea blogiasi, saan siitä tunteen, että joku muukin pähkäilee samoja asioita, ja tulee olo että kai tästä selvitään.

  VastaaPoista
 2. Hei, mukava kuulla, että olet saanut blogistani tukea tilanteeseesi. Sinulla tilanne vaikuttaa olevan hyvin hallussa ja ihan hyvä miettiä noita eri vaihtoehtoja. Jos kuitenkin nuo lainat vetävät kuukausibudjetin liian tiukoille, harkitsisin molempien lainojen (asuntolaina jakorkeakorkoisempi laina) kk-erien pienentämistä, jos vain mahdollista. Toki joudut silloin maksamaan enemmän korkoja laina-ajalta varsinkin tuosta korkeakorkoisemmasta lainasta, mutta se on kuitenkin pienempi paha. Tärkeää olisi saada lisäksi vararahastoa kerättyä, sen olen huomannut itselläkin olevan ihan ehdottoman tärkeä juttu. Ettei tule selkä seinää vasten -tilannetta ja joudu sen vuoksi ottamaan lisää velkaa. Paljon tsemppiä sinulle!

  VastaaPoista
 3. Tsemppiä myös sinulle. En uskalla lyhennellä vähempää kuussa, koska pelkään, että tulotaso tippuu muutaman vuoden päästä työttömyyden vuoksi (sairaus).Eli nyt pitäisi jaksaa useampi vuosi tiukkaakin tiukempaa linjaa ja toivoa että vanha auto/kodinkone/katto/terveys ei petä, sillä tiukka linja tulee olemaan sitten ilman työtä jo pelkkää asuntolainaa maksaessa. Tällä alueella ei talot mene edes kaupaksi, jotta voisin muuttaa halvempaankaan. Mutta kyllä ketuttaa, että sain itseni tähän suohon. Toisaalta yritän ajatella, että kamalampiakin olisi voinut tehdä kuin joutua lainakierteeseen, esim jos olisi vaikka peruuttanut joskus jonkun lapsen päälle taikka asuisi edelleen exän kanssa. Siinä muutama kauhuskenaario alkuun, hehheh. Tästä voi vielä selvitä, noista edellisistä ei lyhentämällä selviäisi.
  Oman osansa luo se, että vanhempana on tietyt velvollisuudet lapsia kohtaan, joten välillä budjetit paukkuu yllättävien menojen vuoksi. Samoin oikeasti jännitän, ettet tule eläinlääkärikuluja (miten kellään oikeastikin pienituloisella on varaa hoidattaa eläimiään?) ja ettei auto tarvitse remonttia. Sellainen taustalla oleva turvattomuus vähän väijyy. Silloin palaan lukemaan sinunkin blogiasi ja päättäväisiä tekstejäsi, lukujasi ja asennetta. Ne pitää minut nenä pinnalla.

  VastaaPoista
 4. Hei, miten ulosotossa pystyy kerryttämään vararahastoa? Antavatko säästää tilille vai vievätkö sitten säästetyn summan kuitenkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Periaatteessa ulosottovelallisella on mahdollista olla säästössä enintään kaksi x kuukausittaisen suojaosuuden määrä. Käytännössä en osaa luvata, etteikö ulosotto voisi rahoja tililtä viedä. Itse olen ratkaissut asian siten, että tilillä pidän enintään 1 x kuukausittainen suojaosuuden määrä ja lopun tarvitsemaani vararahastoon pidän käteisenä kotona. Vararahastona en pidä yhteensä enempää kuin tuhat euroa.

   Poista

Ulosoton vapaakuukausi

Nyt ollaan jo virallisesti kevätkuukausien puolella, kun maaliskuulla mennään jo.  Ihanaa, kun valon määrä lisääntyy päivä päivältä ja aurin...