torstai 31. lokakuuta 2019

Älä jää yksin

Ylivelkaantuminen ja maksuhäiriömerkintä ovat sellaisia stigmoja, että niitä hävetään, eikä uskalleta puhua asioista kenellekään - ei läheisille eikä muillekaan. Kuitenkin varmaan pahinta mitä voi tehdä, on jäädä asian kanssa aivan yksin. 

En itsekään ole kertonut asiasta monelle ihmiselle, mutta koen, että on tärkeää, että voi kertoa edes yhdelle. Tämän blogin kautta toki kerron koko kansalle ja jopa koko maailmalle, kuka vaan osaa suomea lukea. Mutta se ei ole ihan sama asia kuin kertoa kasvotusten toiselle ihmiselle. Tämän blogin kirjoittaminen on minulle kuitenkin lähes puhumista vastaava asia ja saan tästä suunnattomasti voimaa ja energiaa jatkaa taisteluani tuulimyllyjä vastaan. 

Toivon kuitenkin, että te, rakkaat lukijani, pystytte puhumaan vaikeuksistanne edes yhdelle ihmiselle oli se sitten kuka tahansa. Itse olen täysin vapaasti pystynyt tilanteestani puhumaan ainoastaan velkaneuvojan kanssa, joka on aivan ihana ja ymmärtäväinen ihminen ja joka ikäväkseni ei enää toimi velkaneuvojana. Toinen kenen kanssa olen asioista puhunut on ulosottomies (nainen), mutta hänen kanssaan ei tietenkään tullut keskusteltua niin syvällisesti kuin velkaneuvojan.

Kannustankin teitä ottamaan yhteyttä kuntanne velkaneuvontaan ja etsimään apua sieltä. Velkaneuvojat ovat tottuneet kohtaamaan vaikeitakin ihmiskohtaloita ja he osaavat olla myötätuntoisia, mutta toisaalta ovat myös jämäköitä, että asiat saadaan menemään eteenpäin. Omalle velkaneuvojalle voitte kertoa rehellisesti aivan kaikesta, he ovat salassapitovelvollisia. Yksi varteenotettava taho on myös psykologit, kenelle voi puhua asioista pelkäämättä, että ne leviävät muille.

Joka tapauksessa jo se, että saa asian sanottua ääneen jollekin toiselle, tekee olon helpommaksi. Älä patoa tunteita sisällesi äläkä mieti niitä liikaa yksin. Se saattaa aiheuttaa pahaa ahdistusta ja oloa, ettei millään ole enää väliä. Kun todellisuudessa kuitenkin on. Nämä ovat kuitenkin VAIN raha-asioita. Kukaan ei ole kuollut eikä kuole sen vuoksi, että minulla on maksuhäiriö tai ulosottovelkaa. Paljon tärkeämpiä asioitakin on olemassa. Kuten perhe ja läheiset, rakkaat lemmikit, ihanat ystävät - ihan vain muutamia luetellakseni.

2 kommenttia:

  1. Osaatko muuten sanoa, näkyykö ulostoton sivuilla pääoma ja kertyneet kulut ja korot yhtenä könttänä vai ovatko erikseen/ velka? Olikohan niin, että kertyneet kulut ja korot ei kasva enää korkoa, vain pääoma, tiedätkö?

    VastaaPoista
  2. Ainakin, kun ottaa velallisen ulosottoasiat-tulosteen, niin siinä näkyy eriteltynä kaikki kertyneet korot (korkosaatavat), pääoma, kulut ja oikeudenkäyntikulut. Velan pääomalle,kuluille (käsittääkseni perintäkuluja)sekä oikeudenkäyntikuluille kertyy EKP+7 % viivästyskorkoa. Myös joillekin kertyneille koroille eli korkosaataville kertyy viivästyskorkoa, mutta kaikkien velkojen osalta ei kerry. Tähän en tiedä vastausta, miksi joidenkin velkojen korkosaataville kertyy ja joidenkin ei.

    VastaaPoista

Ulosoton vapaakuukausi

Nyt ollaan jo virallisesti kevätkuukausien puolella, kun maaliskuulla mennään jo.  Ihanaa, kun valon määrä lisääntyy päivä päivältä ja aurin...