torstai 18. helmikuuta 2021

Paljonko palkasta ulosmitataan?

Tällä kertaa postaus koskee palkan ulosmittausta ja olen tehnyt tästä aiemmin jo vastaavanlaisen postauksen Pelottaako ulosotto? , mutta mm. lukuihin on tullut tarkennuksia, joten tässä ajantasaista tietoa. 


Paljonko palkasta ulosmitataan?

Laissa on määritelty suojaosuudet, joten sinulle jää aina omaan ja elatuksesi varassa olevien elämiseen rahaa. Näin ollen palkan ulosmittauksessa sinulle pitää jäädä riittävästi rahaa perustoimeentuloon, kaikkea ei voida ulosmitata. 

Kannattaa myös muistaa, että jos palkka tai muu toistuvaistulo (esim.eläke, ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha, äitiysraha) on pienempi kuin suojaosuus, ei palkasta ulosmitata mitään. 

Sosiaaliavustukset ja -tuet, kuten asumistuki, työmarkkinatuki, toimeentulotuki ja lapsilisät eivät ole lainkaan ulosmittauskelpoisia. 

Sen sijaan erilaiset palkanlisät kuten provisiot, lomarahat, luontoisedut ja palkkiot katsotaan myös palkkatuloksi eli ne ovat ulosmittauksen alaisia. 

Suojaosuuksien määrää tarkistetaan aika ajoin, tällä hetkellä (1.1.2021 alk.) velallisen suojaosuus on 681,30 € kuukaudessa (22,71 €/pv). Suojaosuuteen lisätään aina jokaisesta elatuksen varassa olevasta henkilöstä 8,15 €/pv. Vuoden 2021 alusta tuli 3 sentin korotus/pvä suojaosuuteen ja elätettävän henkilön lisään.

Jos palkka on suurempi kuin suojaosuus, mutta on enintään kaksi kertaa suojaosuuden määrä, voidaan tehdä ns.tulorajaulosmittaus. Tämä tarkoittaa sitä, että suojaosuuden ylittävästä palkasta ulosmitataan 2/3. 

Jos palkka on suurempi kuin kaksi kertaa suojaosuus, mutta enintään neljä kertaa suojaosuus, ulosmitataan nettopalkasta yksi kolmasosa (1/3). Tämä on esimerkiksi minun tapauksessani tilanne tavallisina palkanmaksukuukausina (kun ei ole isoja provisioita maksussa). 

Jos sitten palkka on tästäkin suurempi (yli 4 x suojaosuus), on ulosmittaus hieman monimutkaisempi eli 4 x suojaosuuden määrästä ulosmitataan 1/3 ja lisäksi sen ylittävältä osalta 4/5. 
Kannattaa kuitenkin muistaa, että palkasta ulosmitataan kuitenkin enintään puolet! 

Veronpalautukset ovat ulosmittauksen alaisia ja  veronpalautus ulosmitataan yleensä täysimääräisesti, jos velkaa siis on enemmän kuin palautuksen määrä. 

Mikäli olet huolissasi siitä, että kun työnantajasi saa tiedon ulosmittauksesta, olet vaarassa menettää työsi, niin muista, että aina voit yrittää neuvotella oman ulosottomiehesi kanssa asiasta ja pyytää häntä tekemään maksusuunnitelman kanssasi. Tällöin maksat itse kuukausittain saman summan ulosottoon kuin mitä palkasta menisi suoraan maksukiellolla.
Huom. Tämä ei aina ole mahdollista, mutta kannattaa varmasti kysyä. Huomioi myös, että suuremmissa työpaikoissa palkanlaskennan hoitaa usein joko palkanlaskija tai tilitoimisto, eikä pomosi välttämättä tiedä ulosmittauksesta lainkaan. 


Lisätietoa palkan ulosmittauksesta ja muutakin ulosottoon liittyvää löydät ulosoton kotisivuilta ulosottolaitos.fi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jatkokertomus jatkuu, erään pikavipin lyhentyminen ulosotossa

 Jatkokertomus erään pikavipin lyhentymisestä ulosotossa jatkuu. Aiemmin tapahtunutta: Kirjoitin lokakuussa 2019 postauksen "Paljonko v...