torstai 20. toukokuuta 2021

Kaksi vuotta yhtäjaksoista ulosottoa takana

Olen odottanut kuin kuuta nousevaa noiden ulosoton taulukkomaksujen poistumista, niin kuin varmaan tuolta aiemmista kirjoituksistani olet voinut lukea.

No, nyt toukokuussa sitten vihdoin koitti se aika, että 24 kk yhtäjaksoista ulosottoa on tullut täyteen. Eli vuosipäivä. Laitoin ulosottoasioita tällä hetkellä hoitavalle henkilölle viestiä, että onhan hän tämän huomannut ja että toukokuussa ei enää pitäisi taulukkomaksuja mennä, kun 24 kk on kulunut ja 18 kuukautena on maksu suoritettu (itse asiassa 24 kk:na, mutta 18 riittää). Sain aika nopeasti vastauksen, että näitä taulukkomaksuvapautusasioita hoitaa nykyään erillinen osasto Ulosottolaitoksessa ja järjestelmä tuo automaattisesti esille taulukkomaksuvapautukset. 

Hän oli pyytänyt sieltä minun asiani tarkistamaan ja vastaus oli: maksusuunnitelma tehty 29.4.2019, ensimmäinen kertymä 13.5.2019 - kertymät ok, aikavaade ei täyty. Tarkistus oli tehty 26.4.2021. Tästä päättelen, että ulosottolaitoksen järjestelmä on päivämäärälleen tarkka näissä asioissa eli jos teoriani pitää paikkansa, 13.5.2021 lähtien nuo taulukkomaksut sitten poistuvat. Ehti sitten tuo 25. maksusuunnitelman mukainen suoritus maksuun juuri 12.5. 

Toivon todella, että kesäkuun maksusuunnitelmamaksusta ei enää noita taulukkomaksuja peritä. Nyt olen niitä jo maksanut tosiaan 25 kk:n aikana yhteensä 2.675 €. Pelkästään toukokuulta meni 112 euroa ja siinä mielessä ihan turhaan, että jos palkanmaksupäivä olisi ollut vaikkapa 14.5, ei enää olisi pitänyt mennä. No. mitäpä tätä enää murehtimaan, sille ei mitään voi. Toivon vaan todella, että se oli nyt siinä. 

Tuo on ihan huima summa tuo 2.675 euroa, joka nyt sitten seuraavien 24 kuukauden aikana meneekin sinne ulosottovelan lyhennykseen taulukkomaksujen sijaan. Selvyyden vuoksi kerrottakoon, ettei se nyt välttämättä ihan juuri samansuuruinen summa ole, koska taulukkomaksut vaihtelevat maksettavan määrän mukaan. Mutta periaatteessa. On se hianoo.

No, seuraahan tästä vuosipäivästä jotain huonoakin, nimittäin uusi maksuhäiriömerkintä "Pitkäkestoinen ulosotto" (UMP). Se tulee, kun on tuo 24 kk yhtäjaksoista ulosottoa takana. Toisaalta, siitä nyt ei sinällään ole mitään haittaa sen enempää kuin noista muistakaan merkinnöistä. Paitsi että se pysynee siellä niin kauan kuin pitkäkestoista ulosottoa riittää eli varmaan ainakin seuraavat 12 vuotta. Viimeistään 15 vuoden kuluttua se häipyy, kun velat ovat vanhentuneet . Eli kyseinen merkintä poistuu heti, kun kaikki velat on maksettu tai vanhentuneet ja ulosottoviranomainen toimittaa velkojen maksusta tiedon luottotietoyhtiölle. Mutta muut merkinnät säilyvät sen +kolme vuotta vielä velkojen maksun tai vanhentumisen jälkeen. Tämän hetken lain mukaan. Julkisuudessa on ollut paljon keskustelua siitä, pitäisikö maksuhäiriömerkintöjen kestoa lyhentää niissä tapauksissa, että velka on maksettu. 


7 kommenttia:

 1. Hei.

  Olisi kiva kuulla mitä kaikkia merkintöjä on olemassa maksuhäiriöiselle. Osaatko kertoa niistä enemmän? Kiitos todella hyvästä blogista ja tsemppiä jatkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Kiitos! Hyvä kysymys ja pitkä vastaus, teen tästä oman postauksen ihan lähiaikoina, seuraa blogia. Kiitos vinkistä:)

   Poista
 2. Hei mahtavaa! Blogi on tallennettuna kirjanmerkkeihin niin varmasti seuraan. Kiitos.

  VastaaPoista
 3. Hei! Olisin tiedustellut että piditkö vapaakuukausia ollenkaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole koko nyt jo kolmen vuoden ulosoton aikana pitänyt yhtään vapaakuukautta. Ei ole ollut tarvetta.

   Poista
 4. Hyvää joulua näin alkuun! Lähtivätkö taulukkomaksut kohdallasi automaattisesti pois? Itsellä tilanne jossa tuo 24kk tuli täyteen pari kk sitten ja nyt on sitä seuraavina 2kk lähtenyt yhteensä 670e taulukkomaksuja (tai siis lisätty saldoon, miten sen nyt haluaa nähdä). Heti ensimmäisen saldoerittelyn saatuani reklamoin noista 2x 134e taulukkomaksuista ilman vastausta. Äsken tuli joulukuun kuitti ja taas mennyt 3x 134e. Pitääköhän tässä alkaa kantelua kohta uuden vuoden alkajaisiksi tekemään, Huoh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kyllä ne varmaan olisivat lähteneet automaattisesti, olin itse kuitenkin yhteydessä ja hieman hätäinen (kuukautta etuajassa), mutta siis loppuivat silloin kuin pitikin.
   Ehdottomasti kannattaa ensin olla yhteydessä omaan ulosottomieheen ja jos ei auta, sitten jotain virallista tietä.
   Itse kysyin ulosottomieheltä, olisiko nyt jo tullut 24 kk täyteen ja hän tarkisti sieltä järjestelmästä, jolloin selvisi, että yksi kk oli vielä vajaa (aika ei ollut täyttynyt). Kun se kuukausi oli sitten maksettu, loppuivat taulukkomaksutkin.

   Poista

Ulosoton vapaakuukausi

Nyt ollaan jo virallisesti kevätkuukausien puolella, kun maaliskuulla mennään jo.  Ihanaa, kun valon määrä lisääntyy päivä päivältä ja aurin...