keskiviikko 7. heinäkuuta 2021

Maksuhäiriömerkintöjen säilytys lyhenemässä

Hallitus antoi kesäkuun viimeisellä viikolla esityksen maksuhäiriömerkintöjen säilytysajan lyhentämiselle. Esityksessä esitetään, että maksuhäiriömerkintä voisi poistua jo kuukauden kuluttua siitä, kun maksuhäiriömerkinnän aiheuttanut velka on maksettu. Tämä olisi todella tervetullut uudistus, joka parantaisi velallisten asemaa hyvin paljon. 

Mietipä, jos olet ulosoton asiakkaana ensin 10-15 vuotta, jonka jälkeen velat on maksettu tai ne ovat vanhentuneet, maksuhäiriömerkinnät eivät enää seuraisi jopa kolmea vuotta, vaan poistuisivat kuukaudessa. 

Tällä hetkellähän "tuomiota istutaan" ensin se aika, jonka olet ulosotossa ja vielä senkin jälkeen jopa 3 vuotta, riippuen siitä, koska viimeisin maksuhäiriömerkintä on tullut. Esimerkiksi tieto pitkäkestoisesta ulosotosta säilyy tällä hetkellä luottotietorekisterissä kolme vuotta ja uusi merkintä voi pidentää vanhojen merkintöjen säilytysaikaa.

Myös positiivista luottotietorekisteriä ajetaan eteenpäin, mutta näyttäisi siltä, että se ei  lakiteknisistä syistä tule toteutumaan kuin aikaisintaan vuonna 2024. Tämän maksuhäiriömerkintöjen nopeamman poistumisen oli tarkoitus alun perin linkittyä tuohon uudistukseen, mutta ihan oikein, hallitus mietti, että tämä pitää saada nopeammin voimaan, mahdollisuuksien mukaan jo ensi vuonna. 

Esityksessä on myös esitetty, että jatkossa uusi luottotietomerkintä ei pidentäisi edellisen merkinnän säilytysaikaa, vaan jokaisen maksuhäiriömerkinnän säilytysaika olisi itsenäinen. 

Hallitus asettuu tällä esityksellä parantamaan ylivelkaantuneen ihmisen asemaa.  

”Onhan se kohtuutonta, että henkilöllä on usean vuoden ajan vaikeuksia saada esimerkiksi kotivakuutusta, vaikka on velkansa jo maksanut",  toteaa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson. 

Hyvä, että asioihin on herätty ja köyhien sekä ylivelkaantuneiden ääntä saadaan kuulumaan entistä paremmin. Oikeus ja kohtuus. Jes!

6 kommenttia:

 1. Tuli mieleeni, että eikö tässä tapauksessa olisi suuri riski velkaantua uudelleen...? Kun ei olisi vielä positiivista luottorekisteriä ja maksuhäiriömerkintä poistuisi lähes välittömästi viimeisen velan maksun jälkeen. Tiedän aika montakin tapausta, joilla lainanotto on lähtenyt käsistä heti Luottotietojen palautumisen jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon taas eri mieltä. Kun on kerran maksanut ulosottoon velan päälle korot, oikeudenkäyntikulut ja taulukkomaksut, ei kai ihan ensimmäisenä tulisi mieleen lähteä samaan rumbaan uudestaan.

   Poista
  2. Kyllähän se riski siellä taustalla aina on, jos velkaantumisen alkuperäistä syytä ei ole hoidettu...
   Terveisin peliriippuvaisen läheinen (ja peliriippuvuus siis vaan yks esimerkki)

   Poista
  3. Tässä on nähdäkseni tosi monta eri näkökulmaa, on totta, että onhan siinä pieni riski velkaantua uudelleen, mutta näkisin kyllä, että erittäin marginaalinen. Kun ns.tavallinen ihminen on saanut velkansa ulosottoon maksettua, ei varmasti ota enää ikinä koskaan lainaa mistään. Ja peliriippuvaisetkin ovat tavallisia ihmisiä silloin, kun pelihimo ei iske. Voi laittaa asiakastietoon oman luottokiellon, ettei saa otettua enää lainaa. Ja tietysti hoitaa riippuvuutta asiantuntijan kanssa, jotta pelaaminen ei enää lähde käsistä. Kyllä mielestäni tärkeintä on ajatella niitä, olettaisin, että enemmistöä ulosoton kanssa tekemisiin joutuvista kansalaisista, jotka oikeasti hoitavat asiansa eivätkä velkaannu enää uudelleen.

   Poista
 2. Eikös pitkäkestoisen ulosoton merkinnät häviä heti kun velat on maksettu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, pitkäaikaisesta ulosotosta kertova merkintä poistuu, kun velka on maksettu ja velallinen on pyytänyt ulosottomiestä ilmoittamaan luottotietorekisterin pitäjälle ulosoton päättyneen.

   Poista

Ulosoton vapaakuukausi

Nyt ollaan jo virallisesti kevätkuukausien puolella, kun maaliskuulla mennään jo.  Ihanaa, kun valon määrä lisääntyy päivä päivältä ja aurin...