torstai 30. syyskuuta 2021

Et ole yksin

Tuossa aiemmin kun pohdin ihmisten ylivelkaantumista ja taloustaitojen lisäopetuksen tarvetta, sain muutamia kommentteja siitä, että tällainen ylivelkaantuminen on ongelma vain todella pienessä piirissä ja suurin osa ihmisistä osaa hoitaa taloutensa järkevästi. Olen osittain samaa ja osittain eri mieltä asiasta ja epäilen, että vaikka kaikki eivät näy ulosoton asiakkaiden alati kasvavassa määrässä, erittäin monella on ongelmia selvitä veloistaan.  

Totta kai on paljon ihmisiä, joilla ei ole velkaa ollenkaan. Enemmistö suomalaisista varmaankin sijoittuu sinne välimaastoon eli velkaa on (asuntovelkaa todella isojakin määriä), mutta he selviytyvät normaalioloissa täysin vaivattomasti veloistaan ja säästävät ja sijoittavat siinä sivussa. Huomioi sana normaalioloissa, kenelle tahansa voi elämässä sattua yllättäviä tilanteita, eikä asiat enää hoidukaan automaattisesti niin hyvin kuin aiemmin. 

No, joka tapauksessa jäin sitten miettimään, että kuinkahan yksin olen tämän velkatilanteeni kanssa. Etsin käsiini Suomen ulosottolaitoksen viimeisimmän tilastojulkaisun vuodesta 2020. Sieltähän sitten löytyi minun lisäkseni 516.382 ulosotossa olevaa luonnollista henkilöä. 

Pengoin vähän syvemmälle ja selvisi, että lisäkseni 191.061 henkilöllä on ulosotossa velkaa yli 10.000 euroa. Vielä vähän tarkensin ja löysin lisäkseni 61.965 henkilöä, joilla on velkaa ulosotossa yli 50.000 euroa. Yhteensä 252.757 henkilöä (minä mukaan luettuna), joilla on velkaa ulosotossa yli 10.000 euroa (vastaa 49 % kaikista ulosotossa olevista luonnollisista henkilöistä). Aikamoinen määrä erilaisia onnettomia ihmiskohtaloita. 

Toki prosenttiosuus koko Suomen väestöstä on pieni, vähän alle 10 % (9,3 %) koko väestöstä, mutta koko ajan kasvanut. Sekä velallisten määrä, että velkojen kokonaismäärä. Uusien ulosottovelallisten määrä kasvoi 10,1 % edellisvuoteen verrattuna.  

Ja julkaisussa todettiin, että koronavuosi 2020 tulee näkymään vasta viiveellä ulosoton tilastoissa, koska yleisesti kuluu varsin pitkä aika, useita kuukausia, ennen kuin asiat tulevat vireille ulosottoon. Tähän saadaan lisävalaistusta sitten kun vuoden 2021 tilastot joskus valmistuvat. 

25,5 %:lla ulosottovelallisista (luonnolliset henkilöt) oli velkaa 10.000-49.999 euroa, kun edellisvuonna prosenttiosuus oli 23,3 %. 11,6 %:lla velkaa oli yli 50.000 euroa, kun edellisvuonna osuus oli 9,8 %. Vertailun vuoksi vastaavat luvut vuonna 2016 olivat 19,7 % ja 5,7 %. Eli aikamoista kasvua. 

Joka tapauksessa, tämän postauksen tarkoitus ei ole lannistaa ketään vaan päinvastoin kertoa tärkeä sanoma kaikille ylivelkaantuneille: ET OLE YKSIN.

Toivon, että tämä antaa lohdutusta teille kaikille epätoivoiselta tuntuvassa tilanteessa oleville. Pää pystyyn, ota raha-asiat haltuun tämän blogin alusta asti löytyvillä ohjeilla tai e-kirjasta Ensiapua ylivelkaantuneelle, ja ala hoitaa velkojasi oman tilanteesi sallimissa rajoissa. Huomaat pian, miten voimaannuttavaa se on, kun asiat ovat selvillä, hoidossa ja pääset eteenpäin tilanteessasi. 

Tsemppiä kaikille syksyyn!

Photo by UnsplashEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Yhdeksän maanantaita jouluun

Enää yhdeksän maanantaita jouluun, nyt täytyy kirjoittaa jo tämän vuoden ensimmäinen jouluaiheinen postaus. Joulu on tällaiselle jouluihmise...