torstai 23. syyskuuta 2021

Maksuhäiriömerkinnöistä

Saan teiltä ihanilta lukijoilta paljon hyviä kysymyksiä ja kirjoitusvinkkejä, tässä niistä viimeisin.

Minkälaisia erilaisia maksuhäiriömerkintöjä Suomessa on käytössä? 

Maksuhäiriömerkinnät jakautuvat muutamaan erilaiseen ryhmään, osa on yritysten toimintaan liittyviä merkintöjä ja osa yksityishenkilöihin liittyviä. Yrityksiin liittyviä ovat mm. erilaiset  konkurssiin ja velkasaneeraukseen liittyvät merkinnät, tratat sekä liiketoimintakiellot.

Yksityishenkilöihin liittyvät merkinnät ovat niitä, jotka meitä tässä tilanteessa kiinnostavat. 

Käydäänpä merkinnät läpi siinä järjestyksessä, kuin ne tavallisesti voivat syntyä. Ensin jää lainojen ja osamaksujen erät maksamatta. 

LKP    luottokorttiin yms. liittyvä maksuhäiriö  (säilytysaika 2 vuotta) , maksu myöhässä yli 60 pv ja luottosopimuksessa on mainittu maksuhäiriön mahdollisuudesta. 

OSP    osamaksusopimukseen liittyvä maksuhäiriö (2 v.), samoin kuin edellä

TTT    osamaksukauppaan liittyvä tavaran takaisinotto ja tilitys (2 v. kuluttajien osalta), osamaksun kohteena ollut tavara haetaan ulosottomiehen virka-avulla takaisin.

YVK    yksipuolinen velkomustuomio, (3 v) , Käräjäoikeus on antanut yksipuolisen tuomion selvässä ja riidattomassa velkomus-asiassa. Näitä itselläni on syntynyt siinä vaiheessa, kun käräjäoikeudesta on tullut tuomio ja asiat ovat edenneet ulosottoon. 

SVK    velkomusasiassa annettu tuomio (3 v), muut kuin yksipuoliset tuomiot eli epäselvät riitatilanteet, joissa asiaa on käsitelty käräjillä ja annettu tuomio


Kun sitten edetään ulosottoon:

UMV    ulosotossa todettu este, velallinen on todettu varattomaksi tai ei ole tavoitettu (3 v.)

UMS    suppeassa ulosotossa todettu este (3 v. tai heti kun velka on maksettu)

UMP    pitkäkestoinen ulosotto (3 v. tai heti kun velka on maksettu), kun palkan tai muun toistuvaistulon ulosmittaus tai maksusuunnitelma on kestänyt yli kaksi vuotta. Tämä minulle on myös tullut tänä kesänä, kun ulosoton alkamisesta ja maksusuunnitelman vahvistamisesta tuli kuluneeksi kaksi vuotta.


Velkajärjestelyä hakiessa on eri vaiheille omat maksuhäiriökoodinsa, jotka poistuvat kuukauden kuluessa siitä, kun ne on poistettu viranomaisrekisteristä. 

HAK velkajärjestelyhakemus, HAP aloittamispäätös, HVP maksuohjelman vahvistaminen, HHP hakemuksen hylkääminen,  HHS hakemus jäänyt silleen tai rauennut, HRP velkajärjestelyn raukeaminen ja HMP velkajärjestelyohjelman muuttaminen

Lisäksi, jos haet ja saat Takuu-Säätiön takaaman velkojen järjestelylainan, siitäkin tulee merkintä luottotietoihin. 

TK    velallisen tunnustama maksun laiminlyönti (2 v.), tulee vapaaehtoisen velkajärjestelyn myötä eli esimerkiksi Takuu-Säätiön takauksesta.

Jos joudut esimerkiksi identiteettivarkauden uhriksi, tai kärsit peliriippuvuudesta ja haluat asettaa itsellesi oman luottokiellon, siitä tulee seuraava merkintä:

OLK    henkilön itse ilmoittama luottokielto (2 v.)

Joissain tilanteissa henkilölle määrätään edunvalvoja ja tästäkin tulee merkintä luottotietoihin (HAE). Henkilö voi olla rajoitetusti toimintakelpoinen (HAR)  tai vajaavaltainen (HAV). Näillä merkinnöillä ei ole erityistä poistumisaikaa, ne poistetaan, kun edunvalvonta päättyy. 

5 kommenttia:

  1. Hei,

    Kiitos tästä. Voisitko vielä vähän avata, että mitä tuo suppea ulosotto tarkoittaa noin käytännössä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suppea ulosotto eroaa normaalista ulosotosta siinä, että suppeassa ulosotossa voidaan ulosmitata vain palkkaa tai muuta toistuvaistuloa sekä veronpalautukset. Omaisuutta ei voi realisoida. Suppeaan ulosottoon kuuluvat yleensä esim.sairaalamaksut, jotka ovat ulosottokelpoisia ilman tuomiota.

      Poista
  2. Enpäs tiennyt että tuo pitkäkestoisen ulosoton merkintäkin on määräaikainen. Luulin että se säilyy niin pitkän kun asiat on ulosotossa vireillä.
    Tämähän on kuitenkin hyvä uutinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuollainen tieto löytyi ulosoton sivuilta sekä luottotietorekisteriyhtiöltä. Mutta en ainakaan vielä itse innostunut, luulisin, että edellisen merkinnän poistuessa tulee uusi tilalle, niin kauan kunnes pitkäkestoinen ulosotto joskus päättyy. Esim. nyt on tullut 3 v kestävä merkintä pitkäkestoisesta ulosotosta. Kun tuo kolme vuotta on kulunut, niin taas on pitkäkestoinen ulosotto kestänyt yli kaksi vuotta ja tulee uusi merkintä seuraavaksi kolmeksi vuodeksi.
      Oma oletukseni on, että tuo pitkäkestoisen uo:n merkintä poistuu vasta kun kaikki ulosottovelat on maksettu tai ne ovat vanhentuneet lopullisesti.

      Poista
  3. Joo niin se on että tuo ump merkintä uusiutuu joten ei siitä eroon pääse ennenkuin saatava on maksettu ulosottoon.

    VastaaPoista

Piinaa ja pääsiäistä

Pääsiäisviikkoa eli Piinaviikkoa eletään ja ihan kohta vaihtuu maaliskuu huhtikuuksi - talvi kevääksi. On aivan ihanaa tuo valon määrän lisä...