perjantai 11. helmikuuta 2022

Velkajärjestelymahdollisuus

Keskustelin tässä taannoin vastaavan ulosottomiehen (-henkilön) kanssa tilanteestani tai siis sieltä tuli kysymys, että olenko miettinyt velkajärjestelyn hakemista. No, vastasin totuudenmukaisesti, että en ole vielä asiaa miettinyt, kun olen saanut sellaista tietoa, että pitää olla aikaa kulunut jonkin verran velkaantumisesta ja näyttöä siitä, että velkoja on hoidettu.

Hän oli sitä mieltä, että näyttöä alkaa olla, kun olen nyt kohta jo kolme vuotta (huhtikuussa 2022 tulee kolme vuotta täyteen) maksanut säännöllisesti kuukausittain maksusuunnitelman mukaan. Totesi myös, että minulla menee tällä hetkellä pelkästään korkoihin n.640 euroa kuukaudessa. 

Ymmärrän näkökulman täysin. Jos ulosottovelkani jakaa keskimääräisellä maksusuunnitelmaerällä, velan takaisinmaksu kestää noin 36 vuotta :( 
Mutta omat laskelmani olen tehnyt sen mukaan, että alan maksamaan ylimääräisiä lyhennyksiä ulosottoon n. neljän vuoden kuluttua, kun muut velat on maksettu pois. Tällöin ylimääräisen lyhennyksen osuus vastaa suurin piirtein tuota kuukausikoron määrää eli "normaali" maksusuunnitelmaerä lyhentäisi kokonaan velkapääomaa. Tämän suunnitelman mukaan velka olisi maksettu kokonaan kymmenessä vuodessa. 

Laitoin ulosottohenkilölle tekemäni arviolaskelman, kuinka aion selvitä ulosottoveloistani määrätyssä ajassa, siihen en ole saanut mitään kommenttia, miten hän asiaan suhtautui. Muutenhan laskelmat näyttävät hyvältä, mutta toki, mikäli korot kovasti alkavat nousemaan, se tuntuu noin isossa ulosottovelassa. Ja kyllähän korot jossain vaiheessa nousevat, se on selvää, mutta kuinka paljon ja milloin. Toivottavasti varsin maltillisesti ja hitaasti. 

Aluksi olin vähän varuillani ja jotenkin karsastin (karsastan edelleen) ajatusta velkajärjestelystä, mutta lupasin hänelle, että varaan ajan talous- ja velkaneuvontaan ja selvitän asiaa velkaneuvojan kanssa. Soitinkin jo heti velkaneuvojalle ja kävimme jo tilannettani pikaisesti läpi puhelimessa. Hän oli sitä mieltä, että kannattaa ehdottomasti selvittää, olisiko kohdallani järkevää hakea velkajärjestelyä. Tästä olen ihan hyvilläni ja samaa mieltä. Voi olla, että sieltä ilmenee sellaisia seikkoja, ettei sitä kannata vielä tässä vaiheessa hakea, mutta toisaalta voihan velkaneuvoja olla sitä mieltä, että kannattaa hakea. Turhia hylkääviä päätöksiä he eivät lähde hakemaan, niistä on kuulemma enemmän haittaa, jos hakee jonkin ajan kuluttua uudelleen, näin hän kertoi minulle. Tämä on ihan hyvä tieto kaikille, kun yleisesti velkajärjestelystä puhuttaessa kerrotaan, että ei haittaa, jos saa hylkäävän päätöksen, voi aina hakea uudelleen. Mutta ilmeisesti siitä kuitenkin on jonkin verran haittaa, varsinkin jos melko lyhyen ajan sisään hakee uudelleen.

Siispä nyt selvitetään tilanne. Nyt pallo on minulla, toimitan hänelle listauksen mukaan tarvittavat tiedot ja sen jälkeen hän selvittää asiaa tarkemmin ja tekee maksuvaralaskelman. Maaliskuussa jossain vaiheessa käydään sitten yhdessä puhelimitse (koska korona) tapausta läpi. 

Ihan mielenkiinnolla nyt odotan tuota maaliskuun puhelinaikaa, kiva kuulla, onko toivoa näköpiirissä vai olenko ihan toivoton tapaus ;)

Ja ennen kaikkea vastauksia kysymyksiini: pystynkö säilyttämään minun ja mieheni yhteisen talon? Miten käy kanssavelallisen yhteisvastuullisissa veloissa, ettei hänelle tule ongelmia siitä? Jne. jne. 

Kertomus jatkuu, kun ollaan pidemmällä, pidän teidät ajan tasalla. 


Photo by Unsplash


3 kommenttia:

 1. Mulla on semmonen tilanne, että 1,5v maksanut nyt ulosottoa (n.20k€) eikä lyhennystä ollenkaan ja nyt on sukutila myyty ja sieltä tulee ehkä 30-40k€. Ootan tuota kaupan vahvistumista ja sen jälkeen pitää selvittää tuo saneeraus. Maksaisin minäkin mielelläni hölmöilyni, mutta ei aika edes riitä. Jospa tuonne järjestelyyn pääsisi ja voihan sitä toki uusiksi hakea...

  VastaaPoista
 2. Löysin tämän blogin juuri, ja en voi muuta sanoa kuin että aivan mahtava nähdä kuinka joku jaksaa nähdä näin paljon vaivaa, ja kertoa omia kuulumisia ja väliaikatiedotteita asian tiimoilta!

  Itse päädyin 2019 tammikuussa ulosoton asiakkaaksi peliongelmien kautta, tällä päivämäärällä velkaa on jäljellä noin 40000€.

  Palkastani on koko tämä aika ulosmitattu kolmasosa, joka tekee noin 2000€ nettopalkastani sen 600-700€ kuukaudessa.

  Tuntuu ettei tuo saldo ole lyhentynyt kolmessa vuodessa juuri mitään, eikä valoa tunnelin päässä näy, välillä käynyt todella epämiellyttäviäkin asioita mielessä..

  Nämä sinun kirjoitukset todellakin tuovat hiukan helpostusta myös omaan olooni, kiitokset niistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mieltä lämmittävästä palautteestasi:) Sen luettuani tuli itsellekin taas oikea tuhannen megawatin boosti, taas jaksaa taapertaa eteenpäin.
   Olen itse tullut siihen tulokseen, että ilman ylimääräisiä lyhennyksiä tuo velkasumma ei tosiaan paljoa lyhene. Josta syystä itselläni on menossa ensin muiden ulosoton ulkopuolisten velkojen maksaminen mahdollisimman nopeasti ja sitten pystyn maksamaan ylimääräisiä lyhennyksiä ulosottoon maksusuunnitelman lisäksi. Tai ehkä pääsen tuonne velkajärjestelyyn jossain vaiheessa, kuka tietää.
   Oikein mukavaa kevään odotusta ja tsemppiä sinulle!

   Poista

Ulosoton vapaakuukausi

Nyt ollaan jo virallisesti kevätkuukausien puolella, kun maaliskuulla mennään jo.  Ihanaa, kun valon määrä lisääntyy päivä päivältä ja aurin...