torstai 7. joulukuuta 2023

Musta kuluttaja

Kun joulu tuossa koko ajan lähenee kovaa vauhtia, niin ajattelin kirjoittaa vähän erilaisista asioista tähän väliin. 

Minua ärsyttää suunnattomasti  kahdeksi viikoksi (vähintään) venynyt Black Friday. Ja kun siitä on vihdoin päästy on vuorossa Cyber Monday. Ja kun se on taputeltu on vuorossa Itsenäisyyspäivän ostosrieha. Kyllä vaan, kuulit oikein. Sähköpostiin tulvi jokaiselta mahdolliselta ja mahdottomalta toimijalta Itsenäisyyspäivän kunniaksi mitä ihmeellisempiä tarjouksia, voimassa vain yhden päivän ja ehkä loppuviikon kaupan päälle. Siis milloin, oi milloin on Suomen arvokkainta juhlapäivää alettu käyttää näin törkeästi markkinointikoneistossa. Arrgggh!

Jos sinä olet asioista ihan eri mieltä, lopeta vaan lukeminen. Mutta tähän kohtaan on pakko avautua. Ihmisten elämästä on tehty yhtä kulutusjuhlaa tai monille helvettiä. Sitten vielä ihmetellään, miksi ihmiset ylivelkaantuvat. Siksi, kun kaikesta tehdään "pakko saada, pakko ostaa"- tuotteita tai palveluita. 

Ensinnäkin, tuo koko Black Friday-hömpötys: se ei ole kuule meitä varten. Kyseessä on amerikkalaisten vuoden suurimpaan pitkään lomaviikonloppuun tiukasti kytkeytyvä alennusmyynti. Koska meillä ei vietetä Kiitospäivää (Thanksgiving), ei meillä tarvitse luoda tällaista erityistä ostomaniaakaan. Mikäli halutaan kulttuurisesti omia kiitospäivän vietto, tulkoon sitten mukana nuo lieveilmiötkin, mutta se vaatisi uutta kansallista juhlapäivää. Ja pitkää viikonloppua, jossa perjantai ja maanantai voitaisiin käyttää shoppailuun, kuten USAssa. Saa laittaa toiveen tai vaikka kansalaisaloitteen eteenpäin eduskuntaan. Ja jos ei omita, niin heivataan nuo haitalliset lieveilmiötkin takaisin sinne mistä ovat tulleet. 

Sitten tuli perään tuo Itsenäisyyspäivän alennusmyyntiaalto, voihan pyhä lehmä. Itse en käy edes kaupassa Itsenäisyyspäivänä, minun puolestani voisivat kaikki kaupat olla suljettuina koko Itsenäisyyspäivän ja jokainen suomalainen saisi juhlia oman perheen kanssa arvokkaasti itsenäisyyttä. No, lukuun ottamatta tietenkin sairaala- ja pelastushenkilöstöä, rajavartiolaitosta ym. kriittisissä tehtävissä työskenteleviä. 

Jos nyt et ole vielä ehtinyt sinne joulu(lahja)ostoksille, etkä villiintynyt aiemmista shoppailuhuumista, pysähdy hetkeksi ja mieti, tarvitseeko ihmisen todella ostaa joulu itselleen? Vai voisiko joulua viettää vähemmällä tavaralla ja materialla, harkitummin ja pehmeitä sekä luontoarvoja kunnioittaen. Viettää aikaa rauhassa perheen ja ystävien kanssa ja antaa pieniä, harkiten hankittuja tai itse tehtyjä, yksilöllisiä lahjoja. Näyttää keskisormea kulutushysterialle ja nauttia tammikuussa siitä, että luottokorttilaskun loppusumma näyttää nolla euroa.

Mukavaa stressitöntä joulunodotusta!


Photo by Unsplash





 

1 kommentti:

  1. Huom. Alkuperäistä postausta muokattu 8.1.24. Poistettu yksi mielipideasia, koska se sai epäasiallisia kommentteja, jotka olisi voinut tulkita herjaukseksi. Tästä syystä sekä tekstin osa että kommentit poistettu.

    VastaaPoista

Eteen ja taakse velkajärjestelyssä

Velkajärjestelyasiassa on tapahtunut hidasta etenemistä, kun selvittäjä toimitti maksuohjelmaehdotuksensa velkojille ja minulle.  Velkojista...