torstai 15. helmikuuta 2024

Etenemistä velkajärjestelyasiassa

Velkajärjestelyasia jatkuu. Käräjäoikeuden määräämältä selvittäjältä tuli tietopyyntö maksuohjelmaehdotuksen laatimista varten.  Nyt on taas etsitty, skannattu ja toimitettu laskuja, kuitteja ja muita dokumentteja oikein urakalla selvittäjälle. Oikeastaan hyvin pitkälti kaikista kuluista ja tuloista piti toimittaa viimeisimmät laskut ja kuitit, koska itse velkajärjestelyhakemuksesta oli kulunut jo niin pitkä aika, hakemushan oli laadittu jo alkuvuodesta 2023. Sain kuitenkin kaikki pyydetyt toimitettua ja vielä viikon etuajassa. 

Seuraavaksi selvittäjä tekee maksuohjelmaehdotuksen, joka tulee sitten minulle ja velkojille lausuttavaksi. Tästä seuraavasta vaiheesta olen kuullut, että ne velkojat, jotka ovat vastustaneet itse velkajärjestelyä, tulevat todennäköisesti vastustamaan myös maksuohjelmaa. Enkä tiedä, voivatko jotkut muutkin velkojat sitä vastustaa, vaikka eivät olisi itse velkajärjestelyä vastustaneet. Ainakin, jos kokevat, etteivät maksuohjelman mukaan saa tarpeeksi suorituksia. No, eipä mennä asioiden edelle, vaan pohditaan tätä enemmän sitten, kun ollaan siinä vaiheessa. Saadaan sitten ihan faktatietoa tähän oletusten sijaan. 

Selvittäjällä on tosiaan huhtikuun loppuun asti aikaa tuo maksuohjelmaehdotus laatia ja toimittaa käräjäoikeudelle. Ja tosiaan, käräjäoikeuden päätöksessä velkajärjestelyn aloittamisesta puhutaan nimenomaan maksuohjelmaehdotuksesta tässä vaiheessa. Arvatenkin siksi, että velkojat saavat sitten vielä siitä lausua. Kaiketi maksuohjelmaan voi vielä tulla sitten jotain muutoksia tuon lausuntokierroksen jälkeen.

Nyt olen omalta osaltani hoitanut asian niin nopeasti eteenpäin kuin mahdollista. Sitten tässä ei taas muuta voi kuin odotella. Ulosotosta varmistin, että tosiaan maksusuunnitelman mukaisia maksuja maksan niin kauan, kunnes maksuohjelma on vahvistettu. Ulosotto tallettaa varat tältä ajalta ja sitten maksuohjelmassa määrätään, miten kertyneet varat tulee käyttää. Omalla kohdallani oletan, että varat käytetään selvittäjän palkkion maksuun. 

Asuntolainan osalta saan maksaa vain velkajärjestelyn aloittamisen jälkeen kertyvän koron ja luoton kulut. Soitin sitten pankkiin ja kysyin miten tämä käytännössä onnistuu, kun minun tililtäni menee aina automaattisesti suoraveloituksena nuo lainojen (suuri ja pieni asuntolaina) lyhennykset. Niitä ei kuulemma saa sieltä pois, joten siinä sitten seuraava ongelma: pienempi laina on vain vähän yli 60 euroa kuukausierältään, joten totta kai siellä tilillä sen verran rahaa oli, että helmikuussa se meni jo. Isommassa lainassa on sen verran rästilyhennystä mukana, että kuukausierä rästeineen on jo kasvanut niin isoksi, ettei se enää pysty suoraveloituksella menemään (kun ei tule niin paljoa rahaa tilille) vaan hylkäytyy. 

Seuraavaksi täytyy sitten selvitellä, miten tuon pienemmän erän lyhennyksen voisi siirtää isomman lainan korkoihin. En maksanut vielä tuon isomman lainan korkoa, odotan ensin, miten tuon pienemmän lainan lyhennyksen kanssa toimivat. Ja sinnehän menee taas ensi kuussa suoritus, jos ei sitä kerta sieltä poiskaan saa, en kyllä ymmärrä miksei saisi. 

Sitten minun pitäisi ohjeen mukaan laittaa säästöön tuo ulosottoon menevän ja oletetun maksuvaran (hakemuksessa alustavasti laskettu, voi vielä muuttua) verran kuukausittain. Tässä kuussa ei onnistunut, kun on niin isot asumiskulut eli sähkölasku, lämmitysöljylasku ym, paljon suuremmat kuin normaalikuussa. Maksan kuitenkin mieluummin sähkölaskun ja muut tärkeät asumismenot, kuin jätän rahat odottamaan muutaman kuukauden päähän. Eli katsotaan, miten siinä sitten tulee käymään. Ainakin suurin osa säästyy siellä ulosotossa. 









5 kommenttia:

  1. Aika outoa pankin puolelta tuollainen kommentti. Kyllähän he pystyvät takaisinmakuohjelman muuttamaan toistaiseksi sillain, että maksetaan vain korot+kulut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, olen täysin samaa mieltä. Yritän soittaa taas sinne uudestaan, josko eri asiakaspalveluhenkilön kanssa asia onnistuisi.

      Poista
  2. Mulla osuuspankki muutti ihan omasta toimesta asuntolainan maksuohjelman sillain, että nyt menee vain korot+kulut.

    VastaaPoista
  3. Oliko sinulla hakemuksen yhteydessä ollenkaan velkaneuvojan tekemää maksuohjelmaehdotusta, vai miksi sulle määrättiin selvittäjä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ollut kuin maksuvaralaskelma hakemuksessa. Mun oikeusaputoimiston velkaneuvoja on todella mukava vanhempi rouva, joka myönsi, että hänen osaaminen ei riitä, että on paras ottaa selvittäjä, se on minun edukseni.

      Poista

Eteen ja taakse velkajärjestelyssä

Velkajärjestelyasiassa on tapahtunut hidasta etenemistä, kun selvittäjä toimitti maksuohjelmaehdotuksensa velkojille ja minulle.  Velkojista...