keskiviikko 10. huhtikuuta 2024

Maksuohjelmaehdotus ja pankkitili

Pientä päivitystä taas velkajärjestelyn etenemisestä.  Selvittäjä on laatinut maksuohjelmaehdotuksen, joka tuli minulle ja samalla kaikille velkojille lausuttavaksi. 

Pari pientä virhettä löytyi ja niistä heti infosin selvittäjää. Oli muuten sellainen kunnon parikymmentäsivuinen pläjäys tuo maksuohjelma. Aika kauan sai tavata, että sai kokonaan kahlattua läpi ja ymmärsi mitä missäkin kohdassa sanotaan. 

En vielä avaa tuota minun maksuohjelmaani tarkemmin, koska siihen tulee vielä ainakin nuo pari pientä muutosta ja mikäli velkojat lausuvat siitä jotain, voi tulla muitakin, en tiedä vielä. Voin sitten kertoa siitä enemmän, kun se on vahvistettu käräjäoikeudessa ja astunut voimaan. 

Tietyn vahvistetun kaavan mukaan se etenee ja näitähän tosiaan tekevät sekä talous- ja velkaneuvojat että selvittäjät. Selkeän maksuaikataulun se sisältää, hyvin tarkasti kerrotaan miten ja minkä verran kullekin velalle suorituksia maksellaan. Isommille veloille kuukausittain ja pienille muutaman kuukauden välein. Ennätin jo itselle excel-taulukon maksuista laatimaan (#tykkäänexceleistä), toki tuli mieleeni, että siihen voi vielä muutoksia tulla, mutta sitten muutetaan. 

Lueskelin myös uudelleen ohjeita velkajärjestelyssä olevalle ja yksi ohje nousi sieltä selkeästi: kannattaa avata erillinen pankkitili, jonne siirtää maksuvaran mukaisen määrän kuukausittain ja sieltä sitten maksaa maksuohjelman mukaiset suoritukset. Itselleni tämä ohje on ainakin tosi hyvä, koska tuloni vaihtelevat jonkin verrankin kuukausittain, niin parempina kuukausina voi sitten laittaa vähän reilummin jemmaan huonoja kuukausia varten. Ja toinen hyvä puoli erillisessä tilissä on se, että kun sieltä tekee aina nuo maksuohjelman mukaiset maksut, on helpompi seurata, että kaikki on maksettu ja selvittää myöhemmin, jos jonkin erän maksusta on epäselvyyttä. 

No tuumasta toimeen ja avaamaan pankkitiliä. Eipä onnistunutkaan - pankkitilin avaus piti onnistua nettipankissa yhdellä klikkauksella, mutta minullepa ei palvelua tarjottukaan, tuli vaan viesti, että palvelu ei ole minulle käytettävissä, ota yhteyttä asiakaspalveluun. No, en nyt vielä lähtenyt soittelemaan, mutta teen sen vielä ennen maksuohjelman alkamista. Toivottavasti saan avattua käyttötilin tähän tarkoitukseen. Mutta tässäpä tämä huomataan, että kaikki asiakkaat eivät ole ns. hyviä asiakkaita, vaan on meitä rupusakkiakin, maksuhäiriöisiä, joille ei palveluja ole saatavissa. Jatketaan tästäkin aiheesta, kunhan homma etenee. 

Mukavaa loppuviikkoa kaikille - siis ihan kaikille! 

Täällä ei ketään syrjitä, vaan jokaista kohdellaan ihmisarvoisella tavalla. 

12 kommenttia:

 1. Saanko kysellä, mitä kirjoitit hakemuksessasi velkojen syyksi? Minulla hakemus sitä vaille valmis, että järjestelijä pyysi parilla, kolmella sanalla selittämään jokaisen velan syytä ja käyttötarkoitusta. Minulla lyö ihan tyhjää, on niin jo kaikkensa antanut olo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, hakemukseen kunkin velan kohdalle tuli tosiaan lyhyesti kirjoittaa velan käyttötarkoitus.
   Minulla oli esim. elämiskuluihin, velkojen maksuun, yhdistelylaina, yhdistelylaina jolla on maksettu pienempiä velkoja, välttämättömät kodin hankinnat, auton hankinta, remonttikulut. Eli sen mukaan mitä varten ao.laina on otettu. Selviäisikö tiliotteista tai kuiteista?
   Jos elämiseen tai laskujen maksuun, niin laita ne. Tuo elämiskulut oli minulla monessa, kun ei enää vanhoista muista mihin otettu. Mutta siis, jos vaan muistat, niin sen mukaan sitten.

   Poista
  2. Minun ei tarvinnut jokaista velkaa tarkkaa yksilöidä, että mihin olen sen käyttänyt. Kerroin vaan omassa velkaantumisselvityksessä, että miten ja miksi velkaannuin ja mihin olen varat käyttänyt.

   Poista
  3. Näköjään erilaisia käytäntöjä tässäkin olemassa. Minäkin kerroin velkaantumiskertomuksessa nuo asiat, mutta silti piti tuohon kaavan mukaiseen vj-hakemukseenkin lyhyet kuvaukset kunkin velan osalta kirjoittaa.

   Poista
 2. Tuo erillinen pankkitili velkajärjestelyä on kyllä hyvä olla ja itsekin avasin uuden tilin heti kun tuli tieto, että pääsen järjestelyyn. Mulla onnistu ihan normaalisti tilin avaus OP:n verkkopankissa.

  VastaaPoista
 3. Tuo on jännä miten eroja. Mulla velkaneuvonta on hoitanut kaiken. Toki selvityksen tein ite (yksi selvitys koko velkaantumisesta, ei velkakohtaista erittelyä). Myöskään yhtään velkojan vastinetta en koskaan nähnyt velkajärjestelyyn.

  Nyt kun eka vuosi takana järjestelyä tuli veropäätökset 2023 ja velkaneuvonta laski mulle lisäsuorituksen, jakoi velkojille sekä myös ilmoitti heille. Siinähän ei alle 20e velkakohtaisia lisäsuorituksia tarvitse maksaa. Jäi silti n. 700e maksettavaa. Maksua voi säätää vissiin eriin, ite maksan kesäkuun lomarahoista kaiken.

  Niin ja OP tosiaan onnistu tilin teko ja on hyvä. Mä sain lakimieheltä maksuohjelman excelinä ja se on ollut hyvä apu. Se mikä on hyvä ymmärtää, niin elinkulujen yms nousua ei huomioida lisäsuorituksen osalta. Jos nyt voisin jotain tehdä toisin, niin olisin muuttanut yksiöstä kaksioon ennen järjesteltyä, koska tämä käy ahtaaksi lapsen kanssa tässä 5v järjestelyn aikana....

  Tsemiä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nousseet elinkustannukset huomioidaan, kun lasketaan lisäsuoritusvelvollisuuden määrää. Kuten esim. vuokra,nousu, sähkö, vesi, lääkekulut, työmatkakulut jne.

   Poista
  2. Mulle laskettiin nämä just ja kun asiaa kysyin, niin sanottiin, että tämä on huomioitu siinä, että saa nettona hankkia 2ke ja siitä ylimenevästä puolet jää itselle. Ja tämä tuli siis ihan velkaneuvojalta...

   Poista
  3. Velkaneuvoja ei sitten ole ollut aivan kartalla. Ihan velkajärjestelylaissa sanotaan, että : "Jos velallisen tulot vähennettyinä lisääntyneillä työmatkakustannuksilla ja muilla tulojen hankkimisesta velalliselle aiheutuneilla välittömillä lisämenoilla kasvavat maksuohjelmaan merkittyihin tuloihin verrattuna kalenterivuoden aikana vähintään 2 000 euroa, velallisen on käytettävä velkojensa suoritukseksi puolet 2 000 euroa ylittävästä osasta. Näin laskettua määrää ei kuitenkaan tarvitse käyttää velkojen suoritukseksi siltä osin kuin velallinen on tarvinnut sitä muihin välttämättömiin menoihinsa." VJL §35a
   Toki tuo raja on nykyään 2046€. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1993/19930057#L5P35a

   Poista
  4. Joo tiesin, että ei tasan 2ke. Menkööt tämä vuosi näin, mutta pitää haastaa seuraavana vuonna tämä asia. Olettaisin, että nämä olisi prosessi-asioita, mutta onpa näissä velkaneuvonnan toiminnoissa näköjään eroja..

   Poista
  5. Joo kyllä velkaneuvojiakin on monenlaisia. Hyviä ja ei niin hyviä 😅

   Poista
  6. Tutkin tuota laskelmaa nyt ja siinä on ihan lomakepohjassa paikat kaikille muutoksille menojen kasvuun. Tän hoiti nyt velkaneuvonta huonosti, mut tosiaan tää menkööt näin, mutta kun kuluvaa vuotta lasketaan ensi keväänä, niin älähdän asiasta! Kiitti Timppa kommenteista 🙏

   Poista

Korko laskee, mutta ei ulosoton asiakkaalla

Eilen saatiin odotettu uutinen, kun Euroopan Keskuspankki vihdoin laski korkoa, tosin vain neljänneksellä eli uusi talletuskorko on 12.6.al...