torstai 20. kesäkuuta 2024

Velkajärjestelyn hyviä puolia ulosottoon verrattuna

Juhannusviikkoa eletään ja juhannusaatto koittaa huomenna.  Selvittäjältä tuli viestiä, että toinen maksuohjelmaehdotus on velkojien puolelta hyväksytty ja maksuohjelmaehdotus on lähtenyt käräjäoikeuteen vahvistettavaksi. En tiedä, kauanko tuo vahvistaminen kestää, mutta eiköhän se sieltä heinäkuun aikana tule, koska 1.8 alkaa jo maksuohjelma. 

Alun perin olin toivonut, että maksuohjelma alkaisi jo heinäkuussa, koska lomapalkka tulee silloin, eikä olisi tarvinnut ulosottoon enää suoritusta laskea ja tilittää. Tokihan ne rahat sieltä sitten palautuvat minulle, kun maksuohjelma on vahvistettu, selvittäjän palkkiolla vähennettynä tietenkin. 

No, kohta on hieman yli viiden vuoden ulosotto viimein ohi, sitä sietää jo vähän vaikka juhannuksena juhlistaa :)  Tiedän, että helppoa ei tule olemaan velkajärjestelyssäkään (itse asiassa maksan kuukausittain enemmän velkoja vj:ssä kuin ulosottoon), mutta siinä on kuitenkin monia hyviä puolia, mitä ulosotossa ei ole. 

Yhtenä hyvänä puolena on se, että voi myös säästää. Ulosotossa ollessahan ei säästämään juuri pysty, paitsi käteisenä patjan alle jemmaan, mutta tätä et sitten kuullut minulta, sillä virallisesti rahaa ei saa kätkeä ulosottoviranomaiselta. Silti, pieni vararahasto on ihan pakko olla, muutenhan se kostautuu myös ulosoton suuntaan, jos pieniäkään ylimääräisiä menoja ei pysty hoitamaan, vaan kaikki valuu ulosottoon. 

Hirveän paljonhan ei säästöön velkajärjestelyssäkään jää, mutta se mitä jää, säästetään ja ihan säästötilille. Eikä kukaan voi tulla ottamaan sitä pois. Jee!

Toinen todella tärkeä asia on, että itse hoidetaan maksut maksuohjelman mukaan velkojille. Se antaa myös itselle itsemääräämisoikeuden omiin tuloihin nähden. Se on aikamoinen parannus verrattuna siihen, että ulosotto ottaa kaiken ylimääräisen ja maksaa mihin velkoihin haluaa.  Itse ei pysty vaikuttamaan velkojen maksujärjestykseen, vaan joku muu päättää sinun puolestasi mihin maksut menevät. Toki velkajärjestelyssäkin joku muu on päättänyt puolestasi (eli käräjäoikeus), mutta se on silti tavallaan erilaista, kun kuitenkin itse maksat maksut suoraan kullekin velkojalle. Plus että jokainen velkoja saa tasapuolisesti oman osuutensa verran, myös pienet, jotka ulosotossa usein jäävät ilman. 

Ja jos tulee todella vaikea kuukausi tai ylimääräisiä menoja, voit itse päättää koska pidät "vapaakuukauden" eli voit lykätä maksuja maksuohjelman loppuun kaikkiaan kolmen tai viiden kuukauden ajalta (riippuu vj:n kestosta) järjestelyn aikana. Lykkäyksestä on ilmoitettava niille velkojille, kenen maksuja lykkäät, mutta velkojille ei tarvitse ilmoittaa syytä. Tämä antaa vähän liikkumavaraa talouteen. Eikä tarvitse hakea ulosottomieheltä vapaakuukautta eikä olla sen varassa, että saako sitä. 

Kolmas ja tärkein pointti on se, että tiedät jo velkajärjestelyn maksuohjelman alkaessa, milloin on se viimeinen maksupäivä, tiedät milloin velkakurimus on vihdoin ohi. Ja siitä 30 päivän päästä luottotiedot ovat vihdoin puhtaat, vuosia kestäneen velkahelvetin jälkeen. Sitä päivää kelpaa odotella!

Nyt toivotan kaikille lukijoilleni oikein hyvää juhannusta! 

Pysykäähän pinnalla!


5 kommenttia:

 1. Hei. Joko olet saanut vahvistuksen maksuohjelmalle? Itsellä on vielä vaiheessa, ja nyt ei taas kuukauteen ole kuulunut asian tiimoilta mitään. Vaikka tietää, että näissä menee aina oma aikansa, niin on kyllä käy hermojen päälle tällainen odotteleminen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole vielä vahvistettu käräjäoikeudessa. Sitä odotellessa. Kyllähän se täytyy se vahvistus tulla vielä käsittääkseni heinäkuun aikana, koska maksuohjelma on määrätty alkavaksi 1.8. Tai kaiketi se voi vielä se aloitus sitten siirtyäkin, jos ei ehditä vahvistaa, en tiedä millainen menettely tuo maksuohjelman vahvistaminen siellä käräjäoikeudessa on.

   Poista
  2. Siitä maksuohjelmasta tulee ensin myös ennakkoilmoitus, että minä päivänä se ratkaisu annetaan. Tälle ennakkoilmoitukselle ei ole mitään laissa määrättyä aikaa, mutta se tulee n. 1,5 vikkoa ennen päätöspäivää.
   Netistä löytyy haulla sellainen kuin velkajärjestelijän opas. Sieltä olen tuollaisen tiedon onkinut.

   Poista
 2. Itse juuri kysyin velkaneuvojaltani asiaa ja sain vastauksen:

  "Lowell on vaatinut asunnon ylläpitokulujen poistamista. Käsittelijä on ollut notaari, joka ei ole rohjennut tehdä sellaista päätöstä. Ei sitten tässä vaiheessa oikeastaan voi kuin odotella, mitä tulee. Aloitusaika on jo merkitty vasta elokuun alkuun, joten sen puolesta ei ole kiirettä.
  Aloituspäätös on kuitenkin tehty, joten se on selvä. Nyt vaan katsotaan, minkä maksuvaran mukaan pitää maksaa velkojille."

  Mulla on siis laitettu jo ensimmäiseen maksuohjelmaehdotukseen asunnon ylläpitokuluihin 80€/kk, ja Lowell on sitä vastustanut. Meillä kuitenkin on vanha 1957 rakennettu talo, niin kuluja väistämättä tulee. Näistä on kuulemma ennakkotapauksia, että maksuohjelmassa on tällaisia kuluja varsinkin vanhojen talojen osalta hyväksytty.

  Onko sulla maksuohjelmassa tällaista kuluerää huomioitu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei ole maksuohjelmassa sellaista erää kuin ylläpitokulut, vain normaalit käyttökulut (sähkö, vesi, jätehuolto ym.). Vanha ok-talo meilläkin kyseessä.

   Poista

Pitkät laina-ajat ja minimilyhennykset yksi syy ylivelkaantumiseen

Olen monesti tässä blogin olemassaoloajan aikana pohtinut syitä omaan velkaantumiseeni sekä ylivelkaantumiseen ylipäänsä. Erilaisia ajatuksi...