torstai 8. elokuuta 2019

Lukijalleni

Hyvä lukijani, 

Nyt kun blogitekstejä on kertynyt jo tusinan verran, halusin kertoa muutaman asian kaikille uusille ja aikaisemmille lukijoille. 

Mikäli et jaksa lukea kaikkia kirjoituksiani, lue edes ensimmäiset neljä kirjoitusta:
"Bloggaaja esittäytyy, Ongelmat alkavat kasautua, Tilanneselvitys ja Budjetointia". 

Miksi? 

Niistä saat todella hyviä neuvoja, mikäli olet itse samanlaisessa tilanteessa tai vaarassa joutua sellaiseen tilanteeseen eli ylivelkaantua ja joutua ulosoton asiakkaaksi. 
Näissä jutuissa kerrotaan kuinka perintä etenee ja ulosotto prosessina toimii sekä annetaan mahdollisimman hyvät ohjeet, miten sinun tulisi kussakin tilanteessa toimia. 

Nämä kirjoitukset ovat tämän blogin kivijalka. Uskon, että niistä saat enemmän tietoa ja apua tilanteeseesi kuin googlaamalla ja etsimällä tietoa ympäriinsä (niin kuin minä tein).
Siitä se ajatus bloggaamisesta lähti, että tiedon saisi yhdestä paikasta, kerralla ja helposti.  
Toivon voivani auttaa muita tällaiseen paskamaiseen tilanteeseen joutuvia. Tai jopa auttaa ennaltaehkäisemään jonkun kanssaihmisen alamäkeä ajoissa, ettei joudu ulosottoon asti. Kannattaa pitää mielessä, että ulosotto on aina viimesijainen perintätapa, kaikki muut ovat kaikin tavoin parempia - ulosottoon ei kannata joutua. 

Ja myös kirjoitus "Miten veloista voi selviytyä?" on täyttä asiaa eri vaihtoehdoista. 

Ei minulla muuta tällä kertaa, uudet jutut viikon päästä. 
8 kommenttia:

 1. Ei voi olla totta! Nämä blogitekstisi on aivan samanlaisia mitä itse olisin voinut kirjoittaa. Lähes sama velkamäärä. Muut ei tiedä. Pelko kodin menetyksestä. Pelko työpaikan menetyksestä. Ja velkaantumishistoriakin lähes identtinen! Em. asioiden pelossa yritin vuosia ja taas vuosia paikata tilannetta uusilla lainoilla, järjestelylainoilla, uusila vipeillä. Kunnes eräs kaunis päivä kirjasin kaikki ylös ja totesin että pelkät lyhennykset tekisivät n. 2200€/kk. Tässä vaiheessa oli pakko nostaa kädet pystyyn. Aluksi tein perintätoimistojen kanssa maksusuunnitelmia, mutta niitä on aivan mahdoton hoitaa. Ulosottomieheen (tai siis naiseen) otin jo etukäteen yhteyttä ja hänelle käy että maksan palkastani kuukausittain itse. Tosin itse en summaa laske, vaan lähetän hänelle joka kuukausi palkkalaskelman sähköpostilla ja saan paluupostina maksulapun. Tämä siis ei ole alkanut vielä mutta tämän vuoden puolella alkaa kyllä.
  Vielä yksi ikävä asia, jota mietin. Asuntolainassamme on valtiontakaus sekä vieraspanttivelkakirjatakaus. Vaikka asuntolaina on aina hoidettu ajallaan, ilmoittaako pankki takaajille maksuhäiriömerkinnästä? Toivottavasti ei.
  Pankkikortit sulkeutuivat parissa viikossa ensimmäisen maksuhäiriömerkinnän jälkeen. Olin myös tilannut Visa Electronin hyvissä ajoin etukäteen, onneksi. Merkinnän jälkeen en enää uskaltanut käyttää pankkikortteja kaupoissa, ainoastaan automaatilta nostin rahaa. Ja onneksi tein niin, koska kerran automaatti ilmoitti, että kortti suljettu! Tämä olisi ollut tosi noloa jossain kaupan kassalla. Tosin on mulla vielä yksi luotollinen pankkikortti, jota ei ole suljettu (Bank Norweigian), makselen sinne suoraan lyhennyksiä ainakin niin kauan kun pitävät kortin voimassa. Samassa pankissa on myös säästötili, minne menee 20€/kk. Tämä sen takia, että noiden rahojen käyttö on hankalaa. Tiliin ei ole korttia ja menee vähintään se pari pankkipäivää että siirtyy Suomen tilille, niin ei tule hetken mielijohteesta käytettyä noita rahoja vaan ovat puskurina jos esim. koira sairastuu tms.
  Monet sanovat, että uo-velallisen pitäisi säästää ainoastaan sukanvarteen. Itselläni tuo olisi äärettömän hankalaa. Toivottavasti tämä toimii, eikä uo tuohon Norjan tiliin koskisi. Tosin nyt siellä on vasta huimat 35€, mutta pikkuhiljaa...
  Olipas pitkä kommentti, mutta sun blogi todella helpotti vähän! Ei muuta kun tsemppiä tulevaan! Ainakin sait yhden vakilukijan ja kommentoijan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Eikö olekin jännä, miten huojentavaa on tieto, ettei ole yksin. Että jollain muullakin on samanlaisia ongelmia. Juuri siksi koen tämän blogin tärkeäksi, että täältä saa vertaistukea vaikeassa ja ahdistavassa tilanteessa. Toivon sinulle jaksamista ja kaikkea hyvää! Ja jos vaikka kenossa tulisi jotain ylimääräistä:) Yritetään tsempata!

   Poista
 2. Lyheneekö sulla velka ulosoton kautta kuitenkin kuukausittain? Entä tietääkö tilanteestasi puolisosi? Mulla puoliso ei tiedä ihan kaikkea, vielä, esim. sitä kuinka järkyttävän iso velkasumma on. Sen tietää kyllä että maksuhäiriömerkintä on tullut, ja jo sekin tuntui olevan pienoinen shokki, niin kerro tässä nyt sitten lisää... Itse olen pohtinut, että vuoden päästä kun muutamat maksut loppuvat ja talous hieman paranee, alkaisin viimeistään tehdä ulosottoon itse ylimääräisiä lyhennyksiä yhdelle velalla kerrallaan, ja yrittää sillä tavalla kuolettaa niitä pois. Onneksi sentään työ on sellainen, että pystyn aika paljon itse vaikuttamaan ansiotasoon tekemällä enemmän töitä. Jos siis vaan saan tehdä, koska mulla on sama tilanne kun sulla. Jos maksukielto menee palkanlaskijalle, tämä työura oli sitten siinä.
  Olen siis edellinen kommentoija :). Kerro jos haluat jutella näistä sähköpostitse lisää.

  VastaaPoista
 3. Eihän se näin alkuun vielä juurikaan lyhene, kun on niin valtavat korot noissa pikalainoissa. Sitten kun 180 päivää (½ vuotta) velan lopullisesta erääntymisestä on kulunut, niin kertyy enää viivästyskoron määrä 7 %, mikä on hyvä juttu. Sen jälkeen velkamäärä alkaa jo toivon mukaan lyhentyä. Mutta joo, palkka on sen verran "hyvä", että kuukausittain maksan ihan kohtalaisen summan ulosottoon. Ja vastauksena kysymykseesi, puolisoni ei tiedä kokonaisvelkamäärää. Tietää kyllä, että maksan ulosottoon maksuja ja että luottotiedot on menneet, mutta ei kokonaismäärää. Eikä saakaan tietää. Olen miettinyt ihan samaa, että kun tilanne antaa myöden, maksaisin ylimääräisiä suorituksia. Tai luultavasti todennäköisempää on, että mennään tällä 1/3 palkasta -systeemillä vuosi-pari eteenpäin ja sitten haen velkajärjestelyä. Aika näyttää. Ja jos velkajärjestelyä ei saa, niin maksan seuraavat 15 vuotta palkasta samoin kuin nyt, sitten loppuvelat vanhenee.
  By the way, edelliseen kommenttiisi vielä vastaus: kyselit siitä, jos asuntolainan takaajatahot saavat tietää maksuhäiriömerkinnästä? Mielestäni se, että saa maksuhäiriömerkinnän, ei vaikuta millään tavalla olemassaoleviin lainoihin tai takauksiin. Se vain vaikuttaa siihen, että uutta luottoa ei voi ottaa/tehdä uusia sitoumuksia. Mutta olemassaolevat luotot eivät tästä syystä eräänny, kunhan ne vaan hoitaa. Eli sitä ei kannata pelätä. Ainoa mihin vaikuttaa on tosiaan luottokortti,joka suljetaan, ettei voi tehdä lisää velkaa.
  Kiitos kommenteistasi:)

  VastaaPoista
 4. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Kiitos tästä blogista, luin tätä kun hukkuva tarttuisi oljenkorteen. Minulla on täysin sama tilanne, iso määrä velkaa moneen paikkaan. Puoliso ei tiedä, en yksinkertaisesti ole pystynyt kertomaan. Vielä olen pystynyt maksamaan kuukausierät, mutta työnkuvani muuttuu,palkka pienenee, niin sitten en enään pysty. Eniten mua huolettaa, ettei meidän taloa lähdetä myymään/realisoimaan.
  Yritin soittaa ulosottomiehelle, mutta sellaista nimettyä ei ole vielä, kun velat eivät ole vielä perinnässä. Päivystävä ulosottomies vastasi joihinkin kysymyksiini, mutta en ymmärtänyt oikein mitään..
  Olen ollut niin tuskainen, ahdistunut ja hermostunut koko asian suhteen, että tämä blogin löytö oli todellinen jackpot.

  VastaaPoista
 6. Voisiko jonkun kanssa keskustella spostitse näistä? Olen niin pihalla näistä. Ai niin, yritin soittaa velkalinjalle 2 päivää, en päässyt läpi, moni muukin on varmasti siis pulassa.. 😪
  Nim. Velkatäti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,
   Olen todella pahoillani puolestasi, tällaiseen tilanteeseen en soisi kenenkään joutuvan. Toivottavasti saat tästä blogista hyödyllistä tietoa, joka auttaa sinua eteenpäin.
   Tuonne Takuu-säätiön velkalinjalle en ole itse yrittänyt soittaa. Sen sijaan soitin ensimmäisen apua-puheluni oman kaupunkini valkaneuvontaan, josta velkaneuvojalta sain heti vastauksia kysymyksiini plus hän varasi minulle ajan mahdolisimman pian vastaanotolleen. Aika taisi mennä parin kuukauden päähän, mutta ensiapu auttoi jo ja sain myös sekä selkeät ohjeet, mitä minun pitää tehdä valmiiksi ennen tapaamista. Joten etsi oman paikkakuntasi velkaneuvonnan yhteystiedot ja kokeile soittaa sinne. Ja yritä myös velkalinjalle, kyllä sinnekin pitäisi päästä läpi. Omat voimavarani ja resurssini eivät valitettavasti riitä yksilöllisiin sähköpostikeskusteluihin, ainakaan tällä hetkellä, olen pahoillani. Kommentteihin vastailen aina kun vaan voin. Ja voi myös toivoa kirjoitusta jostain tietystä aiheesta/aihealueesta, yritän toteuttaa mahdollisuuksien mukaan.
   Jaksamista sinulle!

   Poista

Ulosoton vapaakuukausi

Nyt ollaan jo virallisesti kevätkuukausien puolella, kun maaliskuulla mennään jo.  Ihanaa, kun valon määrä lisääntyy päivä päivältä ja aurin...