torstai 7. marraskuuta 2019

Velallisen ulosottoasiat

Ihan ensimmäisenä haluan kiittää kaikkia lukijoitani ja erityisesti tekstejäni kommentoineita lukijoita. Olen saanut hyviä kommentteja ja useita hyviä kysymyksiä. Joihinkin olen osannut vastata ja joihinkin taas en. Viimeksi kyseltiin koron kertymisestä ulosottoveloille eli kertyykö korkoa vain pääomalle vai myös koroille ja kuluille? 

Tätä kysymystä aloin selvittämään, mutta ihan yksiselitteistä vastausta en pysty antamaan. Velkapääomalle kertyy tietenkin tuota viivästyskorkoa, joka on EKP+7% eli virallinen viivästyskoron määrä. Samoin kuluille (jotka ilmeisesti perintä- ja huomautuskuluja) sekä oikeudenkäyntikuluille kertyy myös samoin viivästyskorkoa. Se, mikä eroaa eri velkojen välillä on, kertyykö korkosaatavalle eli tuomion antamiseen saakka kertyneille koroille myös viivästyskorkoa.  

Oletan, että ero viivästyskoron kertymisessä johtuu siitä, millainen on haastehakemuksen sisältö ollut eli mitä velkoja hakee. Tämä ei siis ole mitään tietoa vaan täysin oma oletukseni. Koska en löytänyt tähän mistään suoraa vastausta.

Selvyyden vuoksi: pääomalle ei enää tuomion jälkeen kerry sitä lainan korkoa, mikä lainasopimuksella on ollut, vaan ainoa korko, jota ulosotossa pääomalle kertyy on tuo viivästyskorko.

Alla on kuvat kahdesta eri velasta. Tiedot on saatu velallisen ulosottoasiat-tulosteesta. Tämän tulosteen saa velallinen itse tulostettua ulosoton sähköisestä asiointiportaalista maksutta niin usein kuin vain haluaa. Itse otan tulosteen kerran kuukaudessa sen jälkeen kun olen maksanut kuukausittaisen maksusuunnitelman mukaisen suorituksen palkasta ja se on ehditty ulosotossa käsitellä ja jakaa asioille. Yllä olevan velan osalta korkosaataville ei kerry viivästyskorkoa, toisin kuin alla olevassa kertyy ja siinäkin vain toiselle korkosaatavalle. Oheisista kuvista näkee myös, miten selkeästi nuo eri erät on eritelty velkojan ulosottoasiat- tulosteella.

Velallisen ulosottoasiat-tuloste sisältää luettelon velallisen ulosottoasioista, maksuista ja velalliseen kohdistuneista toimenpiteistä viiden vuoden ajanjaksolta eli viisi vuotta taaksepäin tulosteen ottohetkestä lukien. Tulosteelta näkyy myös paljon muuta tietoa, kuten esimerkiksi milloin tuomio asiasta on annettu ja milloin kyseinen saatava vanhenee. Tulosteella tuo yhteissumma, maksettavaa korkoineen, ei sisällä ulosottomaksua. Eli jos haluaisi maksaa summan kerralla pois pitäisi tuohon vielä lisätä asian ulosottomaksu. Ulosottomaksun suuruus riippuu velkasaatavan suuruudesta. Yllä olevien velkojen osalta se on 134 euroa per velka. 

Kertyneen viivästyskoron määrä näkyy myös tuosta yhteensä ja maksettavaa korkoineen kohdasta. Näiden summien erotus kertoo sen, paljonko viivästyskorkoa on kertynyt kyseiseen päivään (tulosteen tulostuspäivään) mennessä. Eli yhteensä -määrä ei suurene vaan ainoastaan pienenee sitä mukaa, kun suorituksia asialle tulee. Sen sijaan maksettavaa korkoineen -summa kasvaa kertyneen viivästyskoron määrällä ja toki myös vastaavasti laskee tehtyjen suoritusten määrällä. 

Toivottavasti tämä päivitys selkeytti asiaa, vai sekoittiko entisestään?

8 kommenttia:

 1. Kyllä selvensi, kiitos tästä 😊 Sitä jäin vaan miettimään, että miksi tuossa toisessa velassa on niin paljon enemmän kuluja, tiedätkö?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo kulut ovat siis kunkin pikavippifirman kuluja. Osahan on ennen piilottanut osan korkoja kulujen nimiin. Nythän siihenkin tuli muutos tuon korko- ja kulukaton myötä. Mutta siis vaihtelevat kovasti eri vippien välillä.

   Poista
  2. Haitko sä ikinä korkojen kohtuullistamista millekkään velalle? Löysin tällaisen jutun, mietin että kannattaako varsinkin korkeakorkoisten suhteen. https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/hs-pikavippien-jattikorkojen-kanssa-karajille-paatyvan-kannattaa-vaatia-kohtuullistamista-oikeudet-mitatoineet-korkoja/786883/

   Poista
  3. Tämä oli aika mielenkiintoinen juttu. Vastauksena kysymykseesi, en ole hakenut. Mutta olisin voinut hakeakin, jos olisin tiennyt asiasta silloin, kun se oli itsellä ajankohtainen. Löysin itsekin aiheesta tietoa vasta myöhemmin. Varmasti kannattaa, kenelle nyt tulee noita käräjäoikeuden tiedonantoja, vastata niihin ja vaatia tuota korkojen kohtuullistamista. Eihän siinä ainakaan mitään menetä.

   Poista
  4. Joo, mulla on ollut kuukausien prosessi tämän asian käsittelyssä, että päädyn ulosottoon, joten olen yrittänyt kaivella kaikki nippeli nappeli tiedot esiin. Ensi kuussa sitten jää laskut maksamatta. Kyllä välillä vieläkin sieppaa tämä velkaisuus, minulla ihan itseaiheutettua, eletty yli varojen ja tullut myös pelattua. Nyt en ole pelannut kohta vuoteen kun viimein järki tuli käteen, ettei niistä ikinä voitolle jää.

   Poista
 2. Hei.

  Kysyn ulosoton posteista. Kun velat on menneet ulosottoon ja palkasta menee maksu kerran kuukaudessa niin tuleeko ulososotosta postia vielä kotiin? Tässä puhut että itse tulostat, mutta tuleeko kirjeinä vielä postia paljonkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,
   Kun ulosotto on alkanut, ei mielestäni tule muuta kuin kuitti siitä, mitä palkasta on pidätetty ja mihin maksuihin se on mennyt. Tämänkin saa sähköisenä suomi.fi viestit- palveluun, jolloin ei tule kirjeitse kotiin. Voi sitten halutessaan tulostaa tai tallentaa, kuten itse teen.
   Eli kun kaikki asiat ovat sinne ulosottoon menneet, kirjepostin määrä loppuu joko kokonaan tai sitten tosiaan tulee tuo kuitti kerran kuussa (tai niin monta kertaa kuin palkkakin).

   Poista
 3. Hei. Kiitos tästä ��

  VastaaPoista

Ulosoton vapaakuukausi

Nyt ollaan jo virallisesti kevätkuukausien puolella, kun maaliskuulla mennään jo.  Ihanaa, kun valon määrä lisääntyy päivä päivältä ja aurin...