torstai 23. tammikuuta 2020

Taulukkomaksuista vielä

Jatketaanpa hieman taulukkomaksuista vielä. Edelliseen kirjoitukseeni tuli paljon kommentteja, kiitos niistä. Niiden pohjalta päivitin kirjoitusta taulukkomaksujen osalta. Käy lukemassa sieltä taulukkomaksujen perinnän loppumisesta toistuvaistulon ulosmittauksessa 24 kk:n jälkeen.

Tarkistelin oman ulosoton kohdalla tuota taulukkomaksujen merkitystä kuukausitasolla ja pidemmällä tähtäimellä.

Tammikuussa 2020 ulosottoon meni 1/3 nettopalkasta eli 849,10 euroa. Tästä ulosottovelka lyheni 520,18 €, ulosoton viivästyskorko 7 % oli 249,92 € ja taulukkomaksuihin meni 79 €.
Tuosta 520,18 euron summasta velkapääoma lyheni 133,31 € ja loput 386,87 € meni korkojäämiin ja kuluihin. Taulukkomaksuihin meni siis 9,3 % kuukausimaksusta. Jos taulukkomaksuja ei menisi, olisi velkapääoma lyhentynyt 212,31 €.

Otetaan sitten pidemmällä tähtäimellä eli yhdeksältä kuukaudelta sama laskelma näyttää tältä:
Ulosottoon meni 9 kk:n aikana 10.028,50 €. Tästä ulosottovelka lyheni 4.415,39 €. Viivästyskorko 4.573,11 €. Taulukkomaksuihin meni yhteensä 1.040 €. Eli 10,27 %. Se on kuitenkin aika merkittävä summa.  Joten, kun taulukkomaksut 24 kk:n jälkeen loppuvat, se merkitsee aika merkittävää lisäystä velan lyhentymiseen. Tämä on erittäin positiivinen asia, vaikkakin sinne on vielä itsellä matkaa kokonaista 15 kk. Sitä odotellessa...

Toinen asia, mistä kovasti tänä päivänä on jälleen ollut puhetta, on tuo ulosoton 7 %:n viivästyskorko. Viivästyskorosta kertyy itsellänikin todella iso summa, kun ulosottoon saapunut velkamäärä on niin iso. Mutta täytyy muistaa, että kun velkamäärä lyhenee, myös viivästyskoron määrä suhteessa pienenee. Ja kun nuo taulukkomaksut loppuvat, velka lyhenee nopeammin kuin ensimmäisen kahden vuoden aikana. Voisi oikeastaan sanoa, että velka alkaa lyhentyä vasta ensimmäisten kahden vuoden jälkeen, siihen asti maksut kattavat kulut ja viivästyskoron, joten velkamäärä ei enää sentään omalla kohdallani kasva.

Jollain muulla tilanne voi olla ihan toinen eli ulosottoon tehdyt suoritukset eivät riitä edes viivästyskoron ja taulukkomaksujen kattamiseen ja tuolloin velkamäärä kasvaa koko ajan.
Kansanedustaja Sheikki Laakso puhuu ulosoton viivästyskoron poistamisen puolesta. Hänellä on omakohtaisesti velkaa ulosotossa yli 200.000 euroa. Hän kertoo, että kanasanedustajan palkka auttaa lyhentämään ulosottovelkaa, mutta heillä, jolla ei ole isoja tuloja, velkaa on mahdotonta maksaa juuri ulosoton korkojen takia. Hallitus miettii parhaillaan, mitä keinoja voitaisi käyttää ylivelkaantumisen lopettamiseksi ja ylivelkaantuneiden aseman parantamiseksi. Jään mielenkiinnolla seuraamaan tilannetta. 

Lopuksi vielä muistutus: velat eivät ole syntyneet yhdessä yössä, eikä niitä makseta poiskaan yhdessä yössä. Velkani ovat kertyneet yli 10 vuoden aikana, joten niiden maksuunkin menee vähintään tuo 10 vuotta. Tässä on kyse pitkänmatkanjuoksusta eikä pikaratkaisuja ole. Joten odotellaan ihan rauhassa ensin tuo 24 kk:n kuluminen loppuun ja taulukkomaksujen poistuminen ja aletaan sitten vasta toden teolla seurata tuota velan lyhenemistä - sehän sulaa sitten jo ihan silmissä ;)

________________________________________________________________________________

Villakoiran ydin

Optimismi ei ole olemukseltaan
Mielipide kulloisestakin tilanteesta
Vaan elinvoima,
Voima toivoa silloin kun muut luovuttavat,
Voima selvitä takaiskuista,
Voima joka ei luovuta tulevaisuutta
Pessimistille
Vaan käyttää sen toivon hyväksi.

Näin kirjoitti saksalainen teologi Dietrich Bonhoeffer odottaessaan keskitysleirillä teloitustaan. Hän onnistui pitämään kiinni villakoiran ytimestä. Entä sinä?

 -Bodil JönssonEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Ulosoton vapaakuukausi

Nyt ollaan jo virallisesti kevätkuukausien puolella, kun maaliskuulla mennään jo.  Ihanaa, kun valon määrä lisääntyy päivä päivältä ja aurin...