maanantai 20. tammikuuta 2020

Uusi vuosi - uudet haasteet

Hei kaikille lukijoilleni ja oikein hyvää alkanutta uutta vuotta ja vuosikymmentä! 
Tästä se taas lähtee, iloinen velanmaksu nimittäin. Kyllähän se niin on, että positiivisuus on se kaikkein tärkein voimavara ulosottoon joutuneella ylivelkaantuneella ihmisellä. On osattava ajatella myönteisesti ja luotava voimaannuttava selviämisen ilmapiiri ympärilleen. Vaikka välillä hammasta purren - prrrkl - minä kyllä niin selviän tästä!

Muistellaanpa tässä hieman viime vuotta. Viime vuosi oli ylivoimaisesti elämäni pahin. Minusta tuli luottotiedoton, ylivelkaantunut, ihmisarvoton ulosoton asiakas. Mutta pohjalle joutumisessa on yksi hyvä puoli, nimittäin pohjalta ei pääse muualle kuin ylöspäin. Joten tikapuut pystyyn ja kipuamaan, yksi pieni askelma kerrallaan. 

Toukokuussa 2019 alkoi ulosotto kohdallani eli viime vuonna ehdin suorittaa kahdeksan maksuerää ulosottoon palkastani. Lisäksi ulosotto vei veronpalautukseni. Yhteensä ulosotto on saanut minulta suorituksia tähän mennessä 10.028,50 €. Kokonaisvelkamäärä ulosoton alkaessa (ja kun kaikki velat olivat saapuneet ulosottoon) oli 122.594,47 €. Nyt velkamäärä on 118.179,08 €. Eli kokonaisvelkamäärä on tänä aikana (9 kk) lyhentynyt 4.415,39 €. Tämä tarkoittaa, että 5.613,11 e on mennyt viivästyskorkoihin ja taulukkomaksuihin. 

Itse velkapääoma ei ole lyhentynyt juuri ollenkaan, joidenkin velkojen osalta muutaman kympin, mutta enimmäkseen ovat vielä korkojäämiä ja kuluja. Mutta se mikä piristää, on se, että ulosotossa oleva kokonaisvelkamäärä on joka tapauksessa pienentynyt. Eli kuukausittainen maksuerä kattaa viivästyskorot ja taulukkomaksut  ja vähän jää velan lyhennykseenkin. Tämä tarkoittaa sitä, että velka ei kasva, mikä on jo oikein hyvä juttu.
 
Blogiini oli Kassulta tullut tosi hyvä kommentti koskien ulosoton taulukkomaksujen perimistä. Häneltä oli vieläkin niitä ulosotto perinyt, vaikka palkan ulosmittaus oli kestänyt jo laissa määritellyn 18 kk. 

Tässä tuo kyseinen lainkohta: "Sen jälkeen kun velalliselta on peritty toistuvaistulon ulosmittauksessa edeltäneen kahden vuoden aikana taulukkomaksuja yhteensä vähintään 18 kuukauden ajalta, taulukkomaksun perintää ei jatketa." (Laki Ulosottomaksuista, 34/1995:5 §).

Eli kannattaa seurata omaa tilannetta ja olla yhteydessä ulosottoon, jos talulukkomaksujen perintä ei lopu 18 kk:n yhtäjaksoisen palkan (tai muun toistuvaistulon) ulosmittauksen jälkeen. Minulla tuo 18 kk tulee täyteen lokakuussa 2020. 

Tarkennus edelliseen tulleiden kommenttien perusteella: Ulosotto seuraa kahden vuoden ajan eli 24 kk tuota palkan ulosmittausta/maksusuunnitelmamaksuja ja kun kaksi vuotta täyttynyt, jos niistä 18 kk:n aikana on ulosmitattu palkasta/suoritettu maksusuunnitelman mukainen maksu, taulukkomaksut loppuvat. Eli käytännössä tämä tarkoittanee sitä, että 24 kk:n jälkeen loppuu taulukkomaksujen perintä.  Suosittelen varmistamaan asian omalta ulosottomieheltä. Ja kannattaa joka tapauksessa pitää huolta, että taulukkomaksujen perintä loppuu 24 kk:n jälkeen! 

Ja kyllä, tarkistin, että myös kuukausittaiset maksusuunnitelmamaksut, kun ne ovat yhtä suuret kuin mitä palkasta ulosmitattaisiin, katsotaan toistuivaistulon ulosmittaukseksi eli vaikka maksan itse, tuo sama 18 kk:n täyttyminen kohdallani vapauttaa myös minut taulukkomaksuista.

Tässä kohtaa on syytä vielä tarkentaa, että mikäli maksaa vapaaehtoisia ylimääräisiä suorituksia ulosottoon, niistä menee aina taulukkomaksu. Siltikin tavoitteeni on päästä siihen tilanteeseen, että pystyn alkaa maksamaan ylimääräisiä suorituksia ja lyhentämään velkaani nopeammalla tahdilla. Tästä kerroinkin jo aiemmin blogissani, tähän tavoitteeseen pääsy edellyttää muiden ulosoton ulkopuolisten velkojen poismaksun ensin. Eli kaikki ajallaan.


7 kommenttia:

 1. Ne katsoo että ulosoton on pitänyt jatkua 24kk eli kaksi vuotta. Ja siitä vähintään 18kk toistuvaistuloja on ulosmitattu ja sen jälkeen taulukkomaksut lakkaavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin mun kohdalla loppui vasta 24kk maksamisten jälkeen

   Poista
  2. Hei, Kiitos kommentistasi. Uskon, että näin on. Tuo lainkohta on juurikin vähän epämääräinen, kun siinä sanotaan edeltäneen kahden vuoden aikana vähintään 18 kk, eli antanee ulosottomiehelle vapaat kädet periä kuitenkin 24 kk vaikka laki määrää 18 kk... Eli varaudutaan mekin 24 kk:n taulukkomaksuihin. Aion kuitenkin 18 kk:n jälkeen kysäistä omalta ulosottomieheltäni, että mitenkäs on... :)

   Poista
  3. Kannattaa ehdottomasti! Mullaki piti 24kk kohdalla kysyä asiaa, muuten ne ois jatkanu varmaa senki jälkee. Mut nyt alko harmittaa että oisinko saanu ne loppuu jo 18kk jälkee, vaikka toisaalta mun uo mies sanoi että vielä kuukausi nii tulee se 24kk täyteen

   Poista
 2. Oliko muuten vaikea saada tuo, että itse maksat joka kk? Miten uo suhtautui?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ollut ollenkaan vaikeaa. Kerroin suoraan ja rehellisesti ulosottomiehelle, että mikäli työnantajani saa tämän tietoonsa, saan välittömästi potkut. Ja tämä on siis täysin totta. Työssäni vaaditaan luottamusta ja hyvämaineisuutta ja työnantaja voisi perustella, että luottamus ja maine on nyt mennyt, eikä talossa ole muita työtehtäviä tarjolla. Kannattaa muistaa, että on sekä velkojien että ulosottoviraston etu hyväksyä maksusuunnitelma, koska jos olisin menettänyt työpaikkani, en pystyisi maksamaan kuukausittain ulosottoon. Lisään vielä selvyyden vuoksi, että jos ei noudata maksusuunnitelmaa, alkaa palkan ulosmittaus.
   Kannattaa ottaa huomioon, että oma ulosottomies tekee päätöksen maksusuunnitelmasta tapauskohtaisesti, joten voi hyvinkin olla, että kaikki eivät tähän suostu.

   Poista
  2. Ja kannattaa nimenomaan painottaa uo miehelle, että itse maksaen uo saa saataviaan pitkäkestoisesti, jos työpaikan säilyminen on muutoin vaarassa. Heille on tärkeää, että rahansaanti heille (ts. töissä pysyminen) on turvattua.

   Poista

Ulosoton vapaakuukausi

Nyt ollaan jo virallisesti kevätkuukausien puolella, kun maaliskuulla mennään jo.  Ihanaa, kun valon määrä lisääntyy päivä päivältä ja aurin...