keskiviikko 1. huhtikuuta 2020

Haastavat ajat

Tällä hetkellä on todellakin haastavat ajat koittaneet ihan kaikille. Jokaisella lienee huoli omasta ja läheisten terveydestä, mikä tietysti on se tärkein asia, että säilytään hengissä ja terveinä. Ja toimitaan siten, että muutkin säilyvät hengissä ja terveinä. Tämähän on kaikille jo tullut selväksi - pysytään kotona. Kerrankin jokainen voi vaikuttaa asioihin itse ja niin helpolla tavalla kuin pysymällä kotona ja välttämällä lähikontakteja. Helppoa kuin heinänteko! 

Ajat ovat todellakin haastavat ja toisille vielä enemmän kuin toisille. Meistä monilla on huoli myös taloudellisesta tilanteesta ja kuinka pärjäämme jo ennestään hankalassa taloustilanteessa. Säilyykö työpaikka, tuleeko lomautuksia, pystyykö hoitamaan velvoitteensa, pystyykö pitämään kotinsa. Kovasti ylivelkaantuneilla ihmisillä on talous jo vedetty aivan äärimmilleen ja nyt koko paletti uhkaa hajota. Valtio lupailee taloudellista tukea, mutta riittääkö se ja ohjataanko tukea meille ihan tavallisille ihmisille. Pankit lupaavat helpotuksia lainanmaksuun, mikä on tietysti erittäin hyvä asia, mutta riittääkö se? Ja koskeeko tämä vain asuntolainojen lyhennyksiä vai riittääkö järjestelyhalua myös muiden kulutusluottojen osalta?

Toiset ovat pystyneet varautumaan tällaisiin yllättäviin tilanteisiin paremmin kuin toiset. Toisilla on riittävät vararahastot ja puskurit, että he selviytyvät tilanteesta, mutta toisilla ei ole. Itsekään en ole ehtinyt kerätä niin suurta puskuria kuin olisi tarve. Kyllähän tämä jännittää, miten tästä selvitään ja riittääkö töitä, ettei palkanmaksu katkea. Lomautustilanteessa kestää aivan varmasti pitkään ennen kuin päiväraha alkaa juosta, niin paljon suuria ruuhkia on kassoille luvassa. 

Paniikkiin ei kuitenkaan mielestäni ole syytä, se ei auta tässä tilanteessa. Täytyy vaan ottaa rauhallisesti päivä kerrallaan ja seurata tilannetta. Yritetään selvitä terveinä ja hengissä koronaviruksen osalta, raha-asiat ovat kuitenkin vain raha-asioita. Toki pitää velkojien kanssa pyrkiä asioita sopimaan eli sopia lyhennysvapaista tai maksusuunnitelmista. Varsinkin jos tilanne ei ole vielä paha, kannattaa ehdottomasti yrittää sopia asioista, ettei tilanne mene huonommaksi. Ja kriisin jälkeen täytyy taas tehdä uudet suunnitelmat velkojen maksuun, koska ylimääräisiä lyhennyksiä ei nyt voi missään tapauksessa tehdä. Omalta osaltani tämä tarkoittaa ainakin sitä, että velkojen maksuaika venyy ainakin kriisin keston ajan. Toivottavasti se ei tarkoita mitään muuta dramaattista. 

Pidetään huolta itsestämme, läheisistämme ja toimitaan vastuullisesti tässä vaikeassa tilanteessa. Ja ennen kaikkea pidetään toivoa yllä eikä vaivuta epätoivoon. Kyllä me selviämme tästäkin! Ja ihana kevät on jo tulossa! Etähalaukset!

photo by Annie Spratt on unsplash

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ulosoton vapaakuukausi

Nyt ollaan jo virallisesti kevätkuukausien puolella, kun maaliskuulla mennään jo.  Ihanaa, kun valon määrä lisääntyy päivä päivältä ja aurin...