torstai 2. heinäkuuta 2020

Helpotuksia ulosottoon

Kulunut koronakevät on aiheuttanut monelle henkilölle ongelmia taloudellisessa tilanteessa. On tullut aivan hurja määrä lomautuksia ja jopa irtisanomisia. Hyvä asia on, että myös hallitus on reagoinut tähän poikkeukselliseen tilanteeseen mm. säätämällä erinäisiä määräaikaisia lakeja, joilla turvataan ihmisten toimeentulo. 

Myös ulosottolakiin on kirjattu määräaikaisia helpotuksia ulosoton osalta siltä osin kuin velallisen väliaikainen maksuvaikeus johtuu Covid-19 -epidemiasta.  Laki on voimassa 1.5.-31.10.2020 välisen ajan. 

Lain perusteella:
  • Velallisella on  mahdollisuus hakea vapaakuukautta ulosotosta, vaikka yhtäjaksoinen ulosmittaus ei olisi vielä kestänyt vuotta. Normaalistikin tämä mahdollisuus vapaakuukauteen on olemassa, kun yhtäjaksoinen ulosmittaus on kestänyt yli vuoden. Vapaakuukausia voi hakea vuodessa enintään kolme, velkojien suostumuksella jopa kuusi.
  • Ulosottoon saapuneelle laskulle voidaan myöntää maksuaikaa normaalin kolmen kuukauden sijaan kuusi kuukautta. Tarvittaessa ulosottomies voi tehdä turvaavan ulosmittauksen.  Viivästyskorko kertyy kuitenkin koko maksuajalta.
  •  Velallinen voi myös hakea ulosmittauksen määrän rajoittamista, mikäli maksukyky on olennaisesti heikentynyt.
  • Lisäksi, jos häätö vuokra-asunnosta uhkaa,  muuttopäivää voidaan lykätä normaalin kahden kuukauden sijaan neljä kuukautta (häädön hakijan suostumuksella häädön täytäntöönpanoa voidaan lykätä kuudesta kuukaudesta jopa 12 kuukauteen)

Vapaakuukusihakemuksen tai hakemuksen ulosmittauksen määrän rajoittamisesta voi tehdä helposti sähköisesti sähköisen asiointipalvelun kautta, ohjeistus löytyy ulosoton nettisivuilta. Hakemukseen tulee perustella, miksi vapaakuukautta haetaan. Kannattaa myös muistaa, että aina vapaakuukautta/-sia ei myönnetä. Mutta aina kannattaa hakea, jos hankala taloustilanne johtuu koronan aiheuttamista maksuvaikeuksista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Maksuohjelmaehdotus ja pankkitili

Pientä päivitystä taas velkajärjestelyn etenemisestä.  Selvittäjä on laatinut maksuohjelmaehdotuksen, joka tuli minulle ja samalla kaikille ...