maanantai 15. maaliskuuta 2021

Tilanne maaliskuussa 2021

Ensimmäisen kvartaalin eli vuosineljänneksen luvut ovat juuri valmistuneet ja ne tulevat tässä:

1-3/2021

Maksettu ulosottoon kolmen kuukauden aikana yhteensä 2.681,65 €.

Tästä summasta korkoihin on mennyt yhteensä 1.932,02 €.

Taulukkomaksuihin on mennyt 257,00 €.

Ulosottovelka on lyhentynyt tällä ajanjaksolla 492,63 €. 


Tällä hetkellä ulosotto on jatkunut yhtäjaksoisesti jo 23 kk eli enää  kuukausi jäljellä kahteen vuoteen, jonka jälkeen taulukkomaksut loppuvat! Eli huhtikuussa menee viimeisen kerran taulukkomaksut, jee!

Mieti, miten paljon pelkästään nuo taulukkomaksut vaikuttavat, jatkossa yli 1.000 euroa  enemmän vuodessa kohdistuu ulosottovelan lyhennykseen. 

Kun ulosotto alkoi toukokuussa 2019, kokonaisvelkasumma kuluineen ja korkoineen oli 122.594,47 €. Nyt se on 115.117,09 €. Kokonaisvelkasumma on siis tässä vajaassa kahdessa vuodessa (23 kk) lyhentynyt 7.477,38 € eli n.3.739,69 €/ vuosi. 

Mikäli samalla tahdilla edettäisiin, tulisi ulosottovelka maksettua 30 vuodessa. Eli siis käytännössä maksettaisiin 15 vuotta, jonka jälkeen velat vanhenevat lopullisesti. 

Kuitenkin, velan lyhenemisvauhti on kasvanut ajan kuluessa ja kasvaa edelleen kun nuo taulukkomaksut poistuvat. Lisäksi velkasumman pienentyessä myös viivästyskoron määrä pienenee. Kun tästä mennään neljä vuotta eteenpäin, pystyn maksamaan muista lainoista ja maksuista jäävillä rahoilla ylimääräisiä lyhennyksiä kuukausittain ulosottoon, joten todellisuudessa, jos kaikki menee kuten suunniteltu, koko ulosottovelka on itse asiassa maksettu 12 vuodessa ja huonommankin skenaarion mukaan tuossa 15 vuodessa. 

Palaamme lukuihin jälleen kolmen kuukauden kuluttua. 

4 kommenttia:

  1. Heips, mistä saa laskettua selkeästi, kuinka paljon esim. kuukaudessa menee uo korkoihin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse seuraan toteutuneita korkojen ja lyhennysten määriä ulosotosta saapuvasta kuitista, jossa ne on eritelty. Jos haluat arvioida koron määrän etukäteen, laske 7 % viivästyskorko ulosotossa olevalle määrälle per kuukausi, niin saat melko lähelle oikean koron määrän. Tuo ulosoton korkohan on EKP+7 % ja tällä hetkellä EKP on hieman miinuksella, joten tuolla 7 %:n mukaan laskettuna saa aika lähelle oikean tuloksen.

      Poista
  2. Heips! Ihan mielenkiinnosta kysyn, että jos joka tapauksessa velkaa sinulla on niin paljon, että maksat niitä niiden vanhenemiseen saakka. Niin onko sinun järkevää maksaa ylimääräisiä maksuja uo:hon vai saisitko rahoistasi enemmän hyötyä sillä että säästät ne uo:n jälkeiseen elämään? Ymmärrän halusi maksaa velkasi, olen itse ollut samassa tilanteessa, mutta todellisuudessa, uo vie joka kuukausi lainmukaisen osan ja ehdottomasti suosittelen säästämään itsellesi jokaisen ylimääräisen pennin jos velkavankeus kuitenkin kestää sen 15 vuotta...

    VastaaPoista
  3. Kiitos hyvästä kysymyksestä ja ehdotuksesta. Tähän vastaus onkin aika laajamittainen, joten päätin kirjoittaa aiheesta kokonaisen postauksen:)

    VastaaPoista

Piinaa ja pääsiäistä

Pääsiäisviikkoa eli Piinaviikkoa eletään ja ihan kohta vaihtuu maaliskuu huhtikuuksi - talvi kevääksi. On aivan ihanaa tuo valon määrän lisä...