torstai 15. huhtikuuta 2021

Onpa taas hankalaa

No nyt on taas tiukkaa. Kyllä tämä vuoden alku - alkukevät on todella tiukkaa aikaa rahallisesti meidän taloudessa. Tiedossa on, että helpottaa kesän aikana, kun tuloja on enemmän tiedossa, mutta tässä alkuvuoden aikana jotenkin välillä alkaa toivo hiipua ja kaikki inhottavat pessimistiset tunteet nousevat pinnalle. Eihän tästä tule yhtään mitään. 

Onneksi tiedän jo kokemuksesta, että ajat paranevat ja kyllä tästä taas hyvä tulee, mutta silti on aina yhtä haastavaa soitella velkojille ja laskuttajille ja sopia maksuaikatauluista, kun ei ole täyttä varmuutta, milloin taas on rahaa laskuihin. Arrggh!

No, ei tässä tietenkään auta muu kuin ottaa puhelin kauniiseen käteen ja soitella ja yrittää sopia. Mutta silti se tuntuu aina yhtä haastavalta. Laittaisin mieluummin sähköpostia, mutta läheskään kaikilla rahoittajilla ei ole sellaista julkisesti tietoon annettu. Eli puhelin soikoon.

Tässä yhteydessä haluan muistuttaa yleisellä tasolla, kuinka tärkeää on olla heti yhteydessä velkojiin/laskun lähettäjiin, kun eräpäivä lähenee, eikä rahaa maksun suorittamiseen ole. Yleensä velkojat suhtautuvat erittäin myötämielisesti maksuviivästyksiin, kunhan niistä sovitaan ajoissa. Joudut maksamaan tietysti viivästyskorkoa ja muistutus-/ maksusuunnitelmakuluja, mutta se kuuluu asiaaan, kun maksat myöhässä. 

Tähän yhteyteen marmatan hieman lisää: olen todella, siis todella pettynyt perintätoimistoon nimeltä Sergel. Kuten voit arvata, olen joutunut tekemisiin todella monien eri perintätoimistojen kanssa tässä matkan varrella ja joudun varmasti tästä eteenpäinkin, mutta tuo nimenomainen perintätoimisto ärsyttää ihan suunnattomasti. Sieltä saa niin huonoa asiakaspalvelua, tai siis ei saa ollenkaan, kun sinne ei pääse mitään kautta edes ottamaan yhteyttä. Ainao tie on puhelin ja eivät todella koskaan vastaa edes puhelimeen. Heiltä tulee maksumuistutuksia esim.sähkölaskuista, ovat siis tehneet sähköyhtiön kanssa sopimuksen muistutusten lähettämisestä ja perinnästä. Heillä on tapana lähettää muistutuslasku juuri päivää ennen palkkapäivääni, jolloin maksan laskut (ovat selvästi laittaneet palkkapäiväni ylös muistiin) ja siinä on 5 euroa muistutuskuluja. No eihän siinä mitään, mutta kun he lähettävät muistutuksen aina postitse ja postin kulku tänä päivänä kun on mitä on, niin kun se sitten viikon tai reilun päästä tulee minun postilaatikkoon, olen tietysti jo maksanut kyseisen sähkö- tms. laskun ja koska minulla ei ole ollut tuota muistutuslaskua, olen maksanut alkuperäisen laskun tiedoilla. Sitten sieltä tulee seuraavaksi taas viikon-kahden päästä uusi lasku, jossa peritään edelleen 5 euron muistutusmaksua, mutta nyt se onkin sitten jo tuplat eli 10 euroa. 

Kerran oikein selvitin, että onko tämä hyvään perintätapaan kuuluvaa toimintaa ja kuulemma menee vielä sen piikkiin, kun he saavat periä muistutusmaksut kun alkuperäinen lasku on maksettu päivää ennen kuin heidän muistutuslaskunsa on päivätty ja lähetetty. 

Voit uskoa, että odotan innolla sitä päivää, että saan sähkölaskut ja muut laskut maksettua täsmälleen eräpäivinä, etten enää ikinä joudu näkemään missään minulle tulevassa postissa Sergelin nimeä. 

Ja tähän on vielä hyvä mainita, että kaikkien muiden, siis ihan kaikkien muiden perintätoimistojen kanssa tulen oikein hyvin toimeen ja kaikki sujuu ja onnistuu aina todella hienosti . Eli ehkä tässä omassa hermostumisessani on kuitenkin jotain perää... kerro sinä omat kokemuksesi perintätoimistoista, hyvät ja huonot. 

No, nyt on taas pahimmat angstit purettu ;) kiitos lukijoille, minulla on taasen hieman kevyempi mieli.  Ensi kerralla sitten taas asiallisempaa tekstiä, toivottavasti. 

Onneksi kevät etenee kovaa kyytiä ja aurinko paistaa, myös tänne risukasaan. 


Aurinkoisia kevätpäiviä kaikille!


Photo by Aaron Burden on Unsplash
8 kommenttia:

 1. Heippa, tulin vain kertomaan mitä oma velkaneuvojani sanoi velkajärjestelystä.. Eli yleinen oletushan on se, että maksusuunnitelma säilyy niin kauan kuin asuntovelkaa on, jos se on siinä mukana, mutta kuulemma kun on esim. sen 10 vuotta maksanut muut velat pois, on mahdollista hakea velkajärjestelyyn muutos ja rauettaa maksujärjestely, jolloin luottotiedot palautuisi heti. Ja asuntolainan maksu jatkuu normaalisti loppuun. Aika kiva uutinen, eikö?

  VastaaPoista
 2. Joo, kuulostaa hyvältä. Tuo on vähän epäselvästi ilmaistu asia tuolla laissa velkäjärjestelystä, että ei ihan ilmene, kuinka sitä sovelletaan. Ja sovelletaanko tuolla tavalla, kuten velkaneuvoja kertoi aina, vai onko tapaus-tai esim.paikkakuntakohtainen. Joka tapauksessa 10 vuotta on enimmäismaksuohjelman pituus tavallisille veloille, kun velallinen pitää omistusasuntonsa velkajärjestelyssä.

  VastaaPoista
 3. Kyllähän se muistutusmaksu saadaan periä jos alkuperäinen lasku on maksettu myöhässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan, olet aivan oikeassa Timppa. Ja sitähän en sinänsä kritisoinut, vaan sitä, että muistutus maksuun lisätään 50 % kuluja päälle ilman että on edes ollut mahdollisuutta maksaa sitä ensimmäistä muistutusmaksua, kun ei ole muistutusta ehtinyt tulla. Pientä inhimillistä otetta kaipasin ao perintäfirmalta.

   Poista
  2. Ainahan voit maksaa muistutuslaskun tullessa niillä tiedoilla sen 5 euroa, jolloin muistutusmaksulle ei tule muistutusmaksua...

   Poista
  3. Kyllä vaan, kunhan posti kulkee ajoissa, että ehtii ennen eräpäivää. Nyt näin ei ollut ja sen vuoksi toinenkin myöhästymismaksu. Voit uskoa, että odotan innolla sitä päivää, kun saan kaikki laskut maksettua viimeistään eräpäivinä :)

   Poista
 4. Siis ennen perintökirjeen läehtyspäivämäärää maksettuun laskuun ei saa lisätä perinbtäkuluja.

  Mutta ongelmako se, että laskut aina myöhässä - ei varmaan voi säätää maksupäivämäärää niin, että sopisi palkkapäiviisi?

  Vaikka luulisi, että voisi.

  Kovasti voimia, valoa ja lykkyä,
  terkuin jo viitosen muistutusmaksusta ärsyyntyvä (velaton) Sirpa <3

  VastaaPoista
 5. Kiitos Sirpa viestistä ja tsempistä :)
  Uskon, että saan ihan tuota pikaa asiat siihen malliin, ettei laskut ole myöhässä eikä tarvitse hermostua perintäkuluista. Omaa syytänihän tuo on, kun en pysty maksamaan eräpäivänä.

  Perintätoimisto saa periä muistutusmaksut, kun alkuperäinen lasku on maksettu päivää ennen kuin heidän muistutuslaskunsa on päivätty ja lähetetty. Katsotaan, että he ovat aloittaneet perintätoimet edellisenä päivänä, kuin muistutuslasku on päivätty, mikä minusta on vähän outoa tänä tietotekniikan aikana. Eiköhän siellä joku ohjelma katso mitkä ovat maksamatta ja samoin tein lähettää eli tulostaa/ lähettää postitukseen muistutukset, ei kai siinä päivää mene.

  VastaaPoista

Ulosoton vapaakuukausi

Nyt ollaan jo virallisesti kevätkuukausien puolella, kun maaliskuulla mennään jo.  Ihanaa, kun valon määrä lisääntyy päivä päivältä ja aurin...