perjantai 7. toukokuuta 2021

Opintolainoista, anteeksiannosta ja ylivelkaantumisesta

Tässä taannoin törmäsin somessa amerikkalaisten ystävieni päivitykseen opintolainojen anteeksiannosta. Tarkemmin aiheeseen perehtymättä sain sen käsityksen, että monet amerikkalaiset eivät tällä hetkellä lyhennä opintolainojaan lainkaan, koska koronan johdosta liittovaltio on antanut sellaisen huojennuksen, että korkoa ei joudu tällä hetkellä opintolainoista maksamaan. Rapakon takana käydään myös kiivasta keskustelua siitä, että liiittovaltio olisi antamassa opintolainoja kokonaan anteeksi ja siitä syystä on vallassa ilmiö, että monet (siis todella monet) eivät lyhennä opintolainojaan ollenkaan vaan odottelevat sitä, että valtio antaa ne anteeksi. Aika uskomatonta.

Sen verran tutkin asiaa ja tosiaan opintolainojen anteeksiannosta käydään keskustelua ja sitä tutkitaan, mutta se koskisi kuitenkin erittäin tiukkojen kriteereiden myötä vain tiettyä osaa väestöstä liittyen asuinpaikkaan, työllisyystilanteeseen ym.ym. Eli missään tapauksessa kaikki amerikkalaiset eivät tule saamaan opintolainojaan anteeksi. Mutta sitä siellä nyt kuitenkin odotellaan. Voi pyhä jysäys. Nythän olisi oiva aika lyhentää lainoja, kun eivät edes kasva korkoa, saisi paljon nopeammin ne maksettua. 

No amerikkalaiset ovat muutoinkin erikoistuneet erilaisiin salaliittoteorioihin yms kuten iltauutisissa tällä viikolla kerrottiin. Jopa neljännes amerikkalaisista ei aio ottaa koronarokotetta. Eräskin nuorimies ei uskalla ottaa koronarokotusta, koska on sitä mieltä, että tavalliseen kansaan pistetään jotain ihan muuta kuin poliitikoille ja julkkiksille. Lisäksi se on epäilyttävää, että rokote on ilmainen. Pistoksessa voi tulla mukana vaikkapa mikrosiru. Ei hyvää päivää! 

Tuon epäilyksen vielä jotenkin ymmärrän, että se on ilmainen, eiväthän jenkit ole tottuneet ilmaiseen terveydenhuoltoon. Myös Suomessa rokotevastaisuutta löytyy, mutta varsin pienessä ryhmässä. Enkä usko, että siellä epäillään mikrosiruja meihin laitettavan? No tässä kirjoituksessa hypättiinkin nyt talousasioista terveysasioihin, mutta varmasti selviää oma kantani myös koronarokotuksiin? Eli ilman muuta otan itse ja suosittelen jokaista suomalaista, ken sen vaan voi ottaa, ottamaan sen. Saadaan mahdollisimman nopeasti taas yhteiskunta auki ja talous rullaamaan. On meinaan ihan jokaisen meidän etu. 

No, palataanpa vielä tuohon blogin aloitukseen eli opintolainoihin. Aika jännää, että amerikkalaiset kuvittelevat valtion maksavan heidän lainansa. Mutta siellä koko opintolainatilanne on ihan erilainen ja summat valtavia verrattuna tänne meille. Kyllä Suomessa vaan on hyvä asua ja opiskella. 

Mietin asiaa yleiseltä kantilta, että ihmiset odottaisivat vaan, että joku tulee ja maksaa heidän lainansa - aika absurdia. Tässä sivutaan taas omaa tilannettani. Tällä hetkellä lyhennän innolla omia lainojani ja tiedän, että ne lyhenevät koko ajan. Olen ottanut talousasiat omiin käsiini ja teen kaiken sen minkä pystyn ja mihin itse pystyn vaikuttamaan. 

Ja se on kuulkaa hieno tunne, kun teet itse asioille jotain, etkä vain odota passiivisesti, että joku maksaa ne joskus. Vähän sama asia on meillä Suomessa tuo velkajärjestely. Sen takia en ole sinne kiirehtimässä hakemusta laittamaan, koska haluan saada sotkemani asiat hoidettua itse. Piste.

Voi olla, että jossain vaiheessa joudun perumaan puheeni ja luopumaan periaatteistani, mikäli ulosottovelka ei lyhene tarpeeksi nopeasti. Ehkä vielä joudun turvautumaan yhteiskunnan apuun ja hakemaan velkajärjestelyä, kuka tietää. Mutta ainakin yritän ensin itse kaikkeni. 

Kuuntelin Yleltä Asta Lepän Köyhä Suomi-podcastia, jossa hän käsitteli ylivelkaantumista ja haastatteli yhtä ylivelkaantunutta henkilöä. Kannattaa kuunnella, on ihan mielenkiintoista asiaa. 

Eipä mulla muuta tällä kertaa kuin mukavaa viikonloppua!


1 kommentti:

  1. Tuohon koronarokotteeseen, niin itseasiassa se osuus on täällä suomessa ihan samaa luokkaa jotka eivät kyselyiden perusteella aio rokotetta ottaa. Olikohan niin, että siinä ja siinä että päästäänkö täällä 70 % rokotekattavuuteen. Samaa sakeaa salaliittoporukkaa löytyy jo täältäkin runsain mitoin, toki rokotekriittisissä osa varmaan järkevämminkin ajattelevaa väkeä, pelätään niitä veritulppia jne. Mutta siruhörhöjäkin kyllä riittää valitettavasti.

    VastaaPoista

Ulosoton vapaakuukausi

Nyt ollaan jo virallisesti kevätkuukausien puolella, kun maaliskuulla mennään jo.  Ihanaa, kun valon määrä lisääntyy päivä päivältä ja aurin...