torstai 21. lokakuuta 2021

Yhdeksän maanantaita jouluun

Enää yhdeksän maanantaita jouluun, nyt täytyy kirjoittaa jo tämän vuoden ensimmäinen jouluaiheinen postaus. Joulu on tällaiselle jouluihmiselle ihanaa aikaa, mutta kieltämättä taloudellinen tilanne ja ulosotto hieman himmentävät jouluista kulutusjuhlaa. Onneksi itse joulua ei sekään voi himmentää, vaan jouluna on lupa kaikkien nauttia:  "Luo köyhän niin kuin rikkahan, saa joulu ihana. "

Joulu on itselleni antamisen aikaa ja haluaisin antaa kaikille läheisille ja ystäville paljon lahjoja. Tässä kohtaa pitää kohdata se todellisuus, että rahaa lahjoihin ei kovin paljoa ole käytettävissä. Toki pyrin varautumaan jouluun jo ajoissa, ostelen pieniä kivoja lahjaksi sopivia esineitä pitkin vuotta valmiiksi varastoon. 

Luin jokin aika sitten todella mielenkiintoisen diy-oppaan eli tee-se-itse-oppaan: "Talous kuntoon - kohti velatonta elämää". Siinä kerrotaan, kuinka voit varautua tuleviin menoihin säästämällä ennakolta ja kuinka kokoat itsellesi vararahaston yllättävien menojen varalta.  Oppaassa todettiin myös, että joulu tulee aina 24. joulukuuta joka vuosi eli sitä ei lueta yllättäviin menoihin, joten huom. vararahastoa ei jouluostoksiin ole syytä käyttää. 

No, tästä oppaasta innostuneena, olenkin nyt säästänyt pitkin vuotta rahaa joulua varten. Eli kotonani on kirjekuori, jossa lukee kauniisti käsin kirjoitettuna Joulu. Sinne olen joka kuukausi kerännyt rahaa, milloin kympin, milloin kaksikymppisen ja milloin on ollut mahdollista laittaa vain vitonen. Mutta pääasia on se, että siellä on jouluksi jo vähän rahaa säästössä joululahjoja ja jouluruokia yms. varten. Tällöin ei koko joulukuun budjetti mene sekaisin joulusta, vaan rahaa on jäljellä vielä uutena vuotenakin sekä vielä tammikuun alussa ennen seuraavaa palkkapäivää.  

Olisi muuten tosi kiva, jos ehtisi tehdä itse lahjoja läheisille. Voisin mielelläni neuloa lapaset tai sukat, pipon tai säärystimet tms. pientä lämmittävää. Mutta langat ovat aika pahuksen kalliita, jos ei satu tekemään tarjouslöytöjä. Ja sitten toinen mistä on rahan lisäksi pulaa, on aika. Vaikka miten aikoisi, niin aika ei tunnu riittävän. Ehkä ensi jouluksi alan valmistautumaan jo tammikuussa tekemällä itse seuraavan vuoden joululahjat pikkuhiljaa vuoden aikana. Siinähän olisi jo uudenvuoden lupauskin valmiina:)

Photo by freestocks on Unsplash

PS. Tässä vielä linkki tuohon mainitsemaani diy-oppaaseen, joka löytyy alta, jos jotakuta kiinnostaa lukea lyhyesti ja selkeästi kirjoitettu opas, kuinka saada oma talous hallintaan. 

Talous kuntoon - kohti velatonta elämää 

Yhteistyökumppanini haluaa antaa minulle mahdollisuuden tarjota teille kaikille lukijoilleni aikaisen joulumuistamisen! Saatte 20 % alennuksen kyseisestä oppaasta koodilla Joulu21. Koodi on voimassa joulukuun loppuun asti ja voitte vinkata tästä myös ystäville. 

PSST. Tämä ei ole maksettu mainos, vaan haluan vilpittömästi, itse uusia ajatuksia saaneena suositella kyseistä opasta.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jatkokertomus jatkuu, erään pikavipin lyhentyminen ulosotossa

 Jatkokertomus erään pikavipin lyhentymisestä ulosotossa jatkuu. Aiemmin tapahtunutta: Kirjoitin lokakuussa 2019 postauksen "Paljonko v...