torstai 22. syyskuuta 2022

Syksyn luvut

Niin se aika lentää ja vuosi lähestyy loppuaan, vuorossa ovat jo kolmannen vuosineljänneksen luvut. Kun seuraava eli vuoden viimeinen vuosineljännes käydään läpi, ollaankin jo tammikuun 2023 puolella, huh!

7 - 9/2022

Maksettu ulosottoon kolmen kuukauden aikana yhteensä 3.275,83 € (ed. 3 kk 4.531,01) .

Tästä summasta viivästyskorkoihin on mennyt yhteensä 1.546,52 € (ed. 3 kk 2.128,15).

Pääomaa on lyhennetty yhteensä 1.729,31 € (ed.3 kk 2.402,86 €)

Ulosoton kokonaisvelkamäärä on lyhentynyt tällä kolmen kuukauden ajanjaksolla 1.427,37 € (ed.3 kk 2.663,29).

Tässä kvartaalissa heinäkuu oli n. kaksinkertainen normaalikuukausiin verrattuna, koska kesäloma ja vastaavasti taas  elokuu on yleensä vuoden pienipalkkaisin kuukausi, koska heinäkuussa lomaillaan, eikä tule provisioita elokuun kuukausipalkan päälle. Syyskuu oli keskitasoa. 

Tuo ero sen välillä, paljonko pääomaa on lyhennetty  ja kuinka paljon kokonaisvelkamäärä on pienentynyt, johtuu ulosoton kertyneestä korosta, jota ei ole vielä maksettu. Tässä ero on n.300 euroa eli n.100 €/kk. 

Kuvittelin aina ennen, että ensin maksetaan kuukauden kertynyt korko kaikille veloille
(n.640 €/kk nykyisellä viivästyskorolla)  ja sitten loput kuukausisuorituksesta menee pääoman lyhennykseen, onneksi ei kuitenkaan näin tehdä, vaan joka kuukausi myös pääoma lyhenee. Viimeisten kolmen kuukauden aikana korkojen osuus maksetusta summasta oli 47 % ja pääoman lyhennykseen meni 53 %. 

Viivästyskorko nousee 1.1.2023 lähtien, kun Suomen Pankki vahvistaa seuraavan puolivuotisjakson viivästyskoron. Viivästyskorko on korkolain mukaan Euroopan Keskuspankin soveltama viitekorko (ennen kunkin puolivuotiskauden alkupäivämäärää) pyöristettynä ylöspäin lähimpään puoleen prosenttiyksikköön lisättynä 7 prosenttiyksiköllä. Viivästyskorko vahvistetaan aina puoleksi vuodeksi kerrallaan, sen vuoksi esimerkiksi tämän vuoden loppuun asti on voimassa tuo (0+) 7 % viivästyskorko.
1.1.2023 alkaen ulosoton viivästyskorko tulisi tämän hetken tilanteen mukaan olemaan EKP 1,5 % (1,25% pyöristettynä ylöspäin) + 7 % eli 8,5 %. 

Minulla tuo koron nousu tarkoittaa n. 135 euron kuukausittaista koron nousua (ulosotossa oleva velkamäärä on tällä hetkellä hieman alle 110.000 €) eli vuodessa menee n. 1.620 euroa enemmän viivästyskorkoihin. Joten sen verran vähemmän pääoma lyhenee nykyisellä maksukyvyllä.  Ja voihan olla, että Euroopan keskuspankki päättää vielä nostaa korkoa ennen ensi vuoden alkua, jolloin ero on vielä huomattavampi. Eihän tämä hyvältä näytä. 

– Jos kyseessä on selvä ylivelkaantumistapaus, silloin asiakkaan paikka ei ole ulosotossa vaan velkajärjestelyssä, totesi Valtakunnanvouti Juhani Toukola Ylelle antamassaan haastattelussa 19.9.2022. 

Näihin sanoihin on hyvä päättää tämä postaus ja alkaa toden teolla valmistautua velkajärjestelyn hakemiseen as soon as possible. 

Hyvää syksyn jatkoa kaikille lukijoille! 
Yritetään pitää positiivinen mieliala kaikesta paskasta huolimatta :) 





 






3 kommenttia:

  1. Tärkeä blogin aihe ja varmasti aihe koskettaa monia suomalaisia. Kirjoitin tuonne hieman ulosottojen määrästä ja velkaneuvonnastakin ...

    https://palveluksessanne.blogspot.com/2022/09/valoa-puolen-miljoonan-tunnelin-paahan.html

    VastaaPoista
  2. Itse käsittänyt, että palkasta kun summa pidätetään, niin ensin maksetaan koko velan korot / kk sekä taulukkomaksut ja loppu menee lyhennykseen, jos jotain jää. Näin ovat ulosoton neuvonnassa kertoneet. Itsellä ei vielä uo ajankohtainen, mutta valitettavasti tässä syksyn aikana näin käy.

    Jos siis vaikka 150k on ulosotossa ja korko 10%, niin tekee 1250€/kk + taulukkomaksut ja jos palkasta otetaan esim. 1000€/kk, niin ei taida velka ulosotossa lyhentyä. Ei ole siis omakohtaista varmaa tietoa, vain neuvonnassa kerrottua...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, olen 19.11.2020 kirjoittanut postauksen "Jaksotus ulosotossa". Siitä ehkä vähän avautuu tuo ulosoton toimintatapa. Kirjoitin myös tänään uuden postauksen, josta myös ehkä vähän avautuu tuo viivästyskoron merkitys. Olet kyllä siinä kohtaa oikeassa, että nyt kun viivästyskorko on 11 %, niin jos on isot velat ulosotossa, saa kuukausittain maksaa aika suuria suorituksia, että velka lyhenee. Aikaisemmin omalla kohdallakin velka lyheni ihan hyvin, mutta nyt junnataan paikallaan. Tsemppiä velkojen maksuun!

      Poista

Maksuohjelmaehdotus ja pankkitili

Pientä päivitystä taas velkajärjestelyn etenemisestä.  Selvittäjä on laatinut maksuohjelmaehdotuksen, joka tuli minulle ja samalla kaikille ...