tiistai 18. lokakuuta 2022

Nyt on lokakuu ja minusta näkee sen

Olen syksyn lapsi, syntynyt keskellä kurjinta ja sateisinta lokakuuta, mutta silti en kauheasti tykkää tästä vuodenajasta. No, onhan se kaunista, kun lehdet kellastuu ja punastuu ja kauniina sateettomana päivänä on aivan ihanaa kulkea luonnossa ja katsella kaikkia ihania värejä. Mutta sitten se toinen puoli, että vettä sataa kuin siitä kuuluisasta esterinper*eestä, ei ole kivaa, ei ollenkaan. Syksyssä kuitenkin ihan ylivoimaisesti pahinta on pimeys ja se tieto, että koko ajan pimenee vaan entisestään. Kohta on pimeää aamulla töihin lähtiessä ja iltapäivällä töistä tullessa. Valoa ei näy kuin viikonloppuisin, jos sattuu poutasää. 

Tämä pimeyteen meno muistuttaa aina myös ajasta ennen ulosottoon joutumista, ylivelkaantumisen pahimmasta kierteestä, jolloin painajaismaisesta kuolemanspiraalista ei meinannut selvitä tai ainakin se tuntui siltä, että kaikki kaatuu päälle. Eikä ainakaan ilman valtavia henkisiä traumoja ja pelkotiloja, joita edelleen kannan mukanani, vaikka ovatkin onneksi pysyneet siellä taka-alalla. 

Ylivelkaantuminen ja ulosotto on henkisesti todella kova paikka, sen tietävät kaikki samaan jamaan joutuneet. Ja toisaalta ne, ketkä eivät ole siellä lähellä käyneet, eivät voi edes kuvitella miltä se tuntuu. Jostain luin, että ylivelkaantuminen ja ulosotto voidaan rinnastaa samanlaiseen stressiin, kuin jos menettäisi oman kotinsa ja kaiken omaisuutensa tulipalossa. Nämä ovat niin isoja asioita, jotka vaikuttavat ihmisen psyykeen erittäin voimakkaasti ja niistä jää jäljet, elinikäiset arvet. 

Ainoa asia, millä oloa voi helpottaa ja selvitä ulosotosta edes jollain lailla järjissään, on yrittää hoitaa velkojaan, maksaa ulosottoa pienemmäksi. Vaikka tuntuu, ettei se velka sieltä ikinä maksamalla poistu, niin tehdä suunnitelma, laatia budjetti ja maksaa säännöllisesti joka kuukausi mitä pystyy. Ja jos se ei riitä, hakea velkajärjestelyyn. Ja jos sinne ei pääse, maksaa, kunnes velat lopullisesti vanhenevat 15 tai 20 vuodessa. 

Budjetointi ja velan määrän säännöllinen seuranta auttavat monia ylivelkaantuneita, kun näkee koko ajan tilanteen ja huomaa, että velka pienenee koko ajan, vaikka kuinka hitaasti, mutta pienenee kuitenkin. Tähän kannustan kaikkia ulosottovelallisia ja muitakin ylivelkaantuneita. Velkaahan voi olla paljon, vaikkei se olisikaan vielä ulosotossa. 

Velka syö ihmistä koko ajan. Mietipä, jos voisit käyttää kovalla työllä ansaitsemasi palkkarahat johonkin ihan muuhun, kuin velkojen lyhennyksiin ja korkoihin. Voisit säästää ja sijoittaa rahoja tulevaisuuden varalle. Toki kuluttaakin, ei tarvitsisi laskea jokaista senttiä, eikä harkita tarkkaan ihan jokaista ostosta, voisi joskus vähän hemmotella itseä ja lähimmäisiä. 

Jos sinulla on velkaa, mitä tahansa "pahaa" velkaa eli suomennettuna kulutukseen käytettyä velkaa pois lukien asuntolaina ja opintolaina, tee ihmeessä jonkinlainen budjetti ja laske kuinka nopeasti saisit velkasi maksettua pois, kun siihen keskittyisit. Nipistä muutama kuukausi ruokamenoista ja muusta kulutuksesta ja laita ylimääräinen säästetty raha velkojen lyhennykseen. Eikä minkä tahansa velan, vaan sen pienimmän, jonka saat nopeimmin maksettua pois kokonaan syömästä tulojasi. Velkalumipallomenetelmästä löydät lisää tietoa ja havainnollisen laskuripohjan ohjeineen yhteistyökumppaniltani tästä linkistä Velkalumipallo (nimellistä korvausta vastaan). 

Kun sinulla on velkaa, maksat tällä hetkellä ansaitsemillasi rahoilla menneisyyttä, vanhoja asioita, sen sijaan että voisit käyttää rahaa elettäväksi tässä hetkessä saati sitten sijoittaa tulevaisuuteen. Menneisyytesi syö tulevaisuuttasi samalla kun velanmaksu syö kovalla työlläsi ansaitsemiasi rahoja. Mikäli kiinnostaa tutkia tarkemmin, mitä asialle voisi tehdä, kannattaa aloittaa lukemalla opas Talous kuntoon, kohti velatonta elämää, joka löytyy tästä linkistä.  Oppaan saa vielä nyt tarjoushintaan. 

Jos mietit, miksi mainostan blogissani näitä, se johtuu ihan siitä, että ne ovat oikeasti auttaneet minua ja antaneet uusia ajatuksia velanmaksuun ja taloudelliseen mielenrauhaan pääsemiseen. Lisäksi minun itse kirjoittamani opas "Apua - rahat loppu! Ensiapua ylivelkaantuneelle" on yhteistyökumppanini ansiosta maksutta ladattavissa heidän verkkokauppansa kautta. Kyseisestä oppaasta pääset maksutta alkuun selvittämään tilannettasi, mikäli ylivelkaantuminen on ongelmana tai tulossa ongelmaksi.

Pidetään syksyn sateista huolimatta lippu korkealla ja selvitään taas seuraavaan kevääseen!

Photo by Unsplash


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asunnon säilyttäminen ulosotossa

Kiitos lukijoille hyvistä kommenteista ja kysymyksistä, joita on taas tullutkin varsin runsaasti. Sieltä löytyy usein hyviä aiheita uusiksi ...