perjantai 25. elokuuta 2023

Lausumia velkajärjestelyhakemusta koskien

No niin, sieltä sitten tuli niitä lausumia velkojilta koskien velkajärjestelyhakemustani. Itse asiassa kahdelta taholta, joista toinen oli vain tämän hetkisen velkasaldon ilmoitus. Yksi velkajärjestelyä vastustava lausuma tuli perintätoimistolta, joka edustaa kolmea eri velkojaa. 

Velkaneuvoja  preppasi minua jo etukäteen, että lausumat ovat yleensä varsin rankkaa luettavaa ja niinhän siinä kävi. Kyllä sitä tekstiä lukiessa tunsi itsensä niin huonoksi ja epäonnistuneeksi yhteiskunnan pohjasakaksi kuin vain voi, vaikka kuinka yritin ottaa vaan asiat asioina. 

Se mikä oli odotettavissakin on, että velkojat vetoavat velkajärjestelystä annetun lain 10 §:n 7 kohdan mukaiseen esteeseen. Kyseinen kohta kuuluu näin: "Velkajärjestelyä ei voida myöntää, jos velkojen perusteesta ja syntyolosuhteista, velallisen tavasta hoitaa talouttaan tai muista seikoista voidaan päätellä olevan todennäköistä, että velallinen on velkaantunut harkitusti velkajärjestelyä silmällä pitäen tai velallisen velkaantumiseen johtaneita toimia voidaan kokonaisuutena arvioiden pitää piittaamattomina ja vastuuttomina ottaen huomioon velallisen ikä, asema ja muut olosuhteet sekä se, ovatko luotonantajat toimineet vastuullisesti."

Ymmärrän lausuman antaneiden tahojen halun saada este velkajärjestelylle vahvistettua, jotta maksuaika C-veloille olisi viisi vuotta kolmen vuoden sijaan. Tällöin velkojat tulevat saamaan huomattavasti suuremman suorituksen veloille kuin kolmessa vuodessa. Ja mikäli käräjäoikeus hyväksyy esitetyn esteen ja tekee päätöksen velkajärjestelyn aloittamisesta, tämä tarkoittaa automaattisesti viiden vuoden maksuaikaa C-veloille eli tavallisille, vakuudettomille veloille (kaikki ulosotossa ja ulosoton ulkopuolella olevat vakuudettomat velat). 

Muutama virheellinen tieto lausumaan sisältyi,  jotka sitten velkaneuvojan kanssa laatimassamme vastineessa kiistimme ja oikaisimme. Lisäksi kiistimme sen, että velallinen olisi harkitusti velkaantunut velkajärjestelyä silmällä pitäen. 

Velkajärjestelylain 10 a §:ssä todetaan, että: "Velkajärjestely voidaan 10 §:ssä säädetystä esteestä huolimatta myöntää, jos siihen on painavia syitä ottaen erityisesti huomioon velallisen toimet velkojen maksamiseksi, velkaantumisesta kulunut aika ja muut velallisen olosuhteet sekä velkajärjestelyn merkitys velallisen ja velkojien kannalta."

Nämä painavat syyt olemme osoittaneet sekä alkuperäisessä velkajärjestelyhakemuksessa että antamassamme vastineessa. 

Seuraavaksi laatimamme vastine menee sitten käräjäoikeudelle, jonka jälkeen käräjäoikeus antaa jollain aikavälillä tuomionsa: myönnetäänkö velkajärjestely vai hylätäänkö hakemus.  

Yhtään en tiedä, kuinka kauan tuomion saamiseen menee aikaa, tuleeko se kuukauden tai kahden sisällä vai meneekö vielä pidempään. Eli taas vaan odotellaan. Ja maksellaan sillä välin velkoja niin paljon kuin pystytään. Tässähän täytyy valmistautua myös siihen, että velkajärjestelyhakemus hylätään, jolloin velkojen maksu jatkuu kuten tähänkin asti. 

Henkinen jaksaminen on varsin lujilla, mutta täytyy vaan uskoa, että asiat tulevat jollain aikavälillä järjestymään.

Photo by Unsplash6 kommenttia:

 1. Paljon tsemppiä, toivottavasti hakemus hyväksytään!

  VastaaPoista
 2. Mulla ton koko prosessin hoiti velkaneuvonta. Toimitin pelkästään liitteet. Mulle ei tullut näitä velkojien lausumia luettavaksi ollenkaan. Kuten joskus aiemmin kommentoin, niin mulla meni melkein 6kk ennen päätöstä hakemuksen jätöstä ja se oli myöntävä 5v maksuajalla. Esteenä 3v suunnitelmalle oli huolimaton velkaantuminen ja se oli ihan perusteltua ja hyväksyn sen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä on varmaan paljon eroja eri alueiden ja velkaneuvojien kesken, kuinka paljon asiakas itse tekee/ pystyy tekemään. Pääasia on, että velkaneuvontaa on tarjolla ja asiansa osaavia velkaneuvojia. Toivon, että kaikki, jotka neuvontaa tarvitsevat, sinne myös pääsevät.
   Hienoa, että sait velkajärjestelyn. Sama täällä, olen todella onnellinen, jos velkajärjestelyyn pääsen, olkoon maksuohjelman pituus sitten viisi vuotta, mikäli näin oikeudessa päätetään.

   Poista
 3. Hei. Mielestäni velkajärjestely viidenkin vuoden maksuohjelmalla on aikamoinen kädenojennus ja huojennus saada asiat kuntoon sekä tärkeimpänä, opetella oman talouden hallintaa. Monilla velkajärjestelyn myötä takaisin maksettavaa määrää leikataan jopa kymmenien tuhansien eurojen edestä. Velkaantuminen ei ole tapahtunut hetkessä, joten uusien tapojen opettelukaan ei tapahdu hetkessä. Aikaisemmin aiemmin myönnetty velkajärjestely oli automaattisesti este uudelle velkajärjestelylle, nykyään voi saada uuden jos edellisestä on kulunut jo merkittävästi aikaa. Olen ehkä kylmä ja kyyninen, mutta kaikissa tilanteissa velkajärjestely ei suinkaan ole toimiva keino oppia talouden hallintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, olen samaa mieltä kanssasi, velkajärjestely on mahtava tilaisuus saada velat hoidettua. Ja korostan vielä: saada velat hoidettua. Ja sen jälkeen kun maksuohjelma on suoritettu loppuun, aloittaa puhtaalta pöydältä, velattomana. Jotenkin tahdon uskoa ihmisiin ja siihen, että kerran tällaiseen pa**aan jouduttuaan ei enää siihen tilanteeseen itseään uudestaan saata.

   Poista

Korko laskee, mutta ei ulosoton asiakkaalla

Eilen saatiin odotettu uutinen, kun Euroopan Keskuspankki vihdoin laski korkoa, tosin vain neljänneksellä eli uusi talletuskorko on 12.6.al...