perjantai 27. lokakuuta 2023

Viivästyskorko nousee vuoden alussa

Euroopan keskuspankki päätti eilisessä kokouksessaan pitää ohjauskorot nykyisellä tasolla. Tämä oli markkinoille hyvä uutinen, kun pitkä kymmenen koronnoston sarja viimein katkesi. Asuntovelalliset ehkä hieman huokaisevat helpotuksesta, mutta ulosottovelalliselle se ei valitettavasti tuo vielä vähään aikaan mitään hyvää. 

Ulosotossa viivästyskorko on EKP:n perusrahoitusoperaatioiden korko pyöristettynä ylöspäin lähimpään seuraavaan puoleen prosenttiyksikköön + 7 prosenttiyksikköä. 

Viivästyskorko määräytyy aina puolivuosittain ja tällä hetkellä se on vuoden loppuun saakka vielä 11 %, mutta nousee 1.1.2024 11,5 %:iin.  Tämä johtuu siitä, että kuluvaa puolivuotisjaksoa ennen tuo EKP:n ohjauskorko oli 3,75 %, joka pyöristettiin säännön mukaan 4 %:ksi ja siihen lisättiin tuo 7 %-yksikköä, jolloin viitekoroksi muodostui 11 %.

Nyt kun tarkistus tehdään alkaen 1.1.2024, on tuo EKP:n korko tällä hetkellä 4,5 %, johon lisätään 7 %-yksikköä ja saadaan uudeksi viitekoroksi 11,5 %. 

Summa summarum, korko nousee ulosoton asiakkailla vielä. Toivottavasti korot jossain vaiheessa melko nopeallakin aikataululla kääntyvät taas laskuun, jotta viivästyskoron laskun kautta tulisi hieman helpotusta ulosottovelallisille. 

Toivotaan, että Euroopan keskuspankki päättää laskea korkoa ennen 30.6.2024, jolloin viivästyskorko tulisi jo alaspäin seuraavalle puolelle vuodelle. Mutta se jää nähtäväksi.

Pääoma ennen korkoa olisi erittäin pätevä periaate ulosottoon. Ja jos ei kokonaan niin voitaisiin määrätä laissa, että kuukauden ulosmitattavasta määrästä esimerkiksi puolet olisi ohjattava aina pääoman lyhennykseen ja vain puolet korkoihin. Tai jokin muu prosentuaalinen jako. Tämä helpottaisi monia ulosottovelallisia, jotka tuskailevat isojen velkamäärien kanssa, jotka eivät juurikaan lyhene. Antaisi kummasti lisämotivaatiota ulosoton maksamiseen, kun näkisi velkamäärän myös pienenevän. 

Kaikesta huolimatta rentouttavaa viikonloppua kaikille!


Photo by Unsplash




5 kommenttia:

  1. Mitenkä kun käsittääkseni tuota 11.5% viivästyskorkoa saa periä 180päivää velan erääntymispäivän jälkeen, nii laskeeko korko sitten 7 prosenttiin vai jatkuu koko ajan tuolla 11.5% tai mikä ohjauskorko sattuu olemaankaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo 180 päivää koskee sitä kyseisen velan korkoa velan eräännyttämisen jälkeen, ei yleistä viivästyskorkoa. Eli 11,5 % (tai mikä on sen hetkinen viivästyskorko) jatkuu koko ajan niin kauan kuin velkaa on maksamatta.

      Poista
  2. Miten ulosotossa maksetaanko korkoa myös korolle,välillä kun katsoo maksettua velkaa näkyy laskemassa jäljellä oleva pääoma,korko,kulut.. ja kun velalle tulee lyhennys esim.palkasta summasta on otettu x määrä pääomaa ja x määrä korkoa eikä korkosumma välttämättä ole aina se koko määrä mitä velkaerittelyssä korkoa on jäljellä.eli käytännössä aina ei ensin makseta kokonaan korkoja.

    VastaaPoista
  3. Tällähetkellä itsellä oleva summa ulosotossa kasvaa tietyllä summalla päivässä(käynyt seuraavassa ulosoton sovilta) ja näkyvissä olevan velkasaldon tiedän niin siitä laskemalla oma korko mitä velka kasvaa on 10.5% vaikka ottaisin kaikki taulukkomaksut pois summista en mitenkään pääse 11.5% siksi mietin josko jäljellä olevaan korkoon velkaerittelyssä ei enää uutta korkoa peritä,vain pääomaan,silloin luvut melkein täsmää

    VastaaPoista
  4. Ulosotossa ei peritä korkoa korolle. Se, mikä joskus sekoittaa, on, että siellä velallisen ulosottoasiat-erittelyissä on usein mukana erä/eriä nimeltään korkosaatava. Tämä on velalle ennen ulosottoon saapumista (ennen tuomiota) kertynyttä maksamatta olevaa korkoa. Tälle korkosaatavalle maksetaan viivästyskorkoa ihan kuten pääomalle, kuluille ja oikeudenkäyntikuluillekin. Mutta siis korkoa korolle ei voi lain mukaan periä.

    VastaaPoista

Säästämisestä ja sijoittamisesta

Tällä kertaa haluan kirjoittaa teille vähän säästämisestä ja sijoittamisesta.  Ulosotossa ollessaan säästämistä ei oikein voi laillisesti te...