keskiviikko 8. marraskuuta 2023

Velkajärjestelystä ja ulosoton vapaakuukausi

Mitään ei ole tapahtunut velkajärjestelyhakemuksen suhteen sitten elokuun lausuntokierroksen.  Tiedustelin käräjäoikeudesta, missä mennään hakemuksen kanssa ja sen verran kuulin, että hakemusta vastustaneet velkojat olivat minun toimittamaani vastalauselmaan lausuneet vielä jotain, mutta mitä, sitä en tiedä. Käsittelijä kuulemma miettii, vieläkö kuulee minua tästä lausuman vastalausuman vastalausumasta vai tekeekö päätöksensä ilman minun kuulemistani.

Ja tämä vaihe siis on kestänyt jo syyskuulta tähän päivään. En sitten tiedä, onko tämä hyvä vai huono asia, että kestää ja onko se hyvä vai huono, ettei minulta uutta lausumaa pyydetty. Onhan tämä henkisesti aika raskasta odottelua. 

No, päätin sitten tiedustella ulosottolaitokselta, että saankohan minä vielä tämän vuoden puolella sen yhden vapaakuukauden, joka pitäisi viran puolesta ilman hakemusta antaa. Olen maaliskuussa hakemuksesta saanut yhden vapaakuukauden kohonneiden elinkustannusten perusteella ja tämä onkin tähän mennessä reilun neljän vuoden ulosoton aikana ainoa vapaakuukausi. Ensin ulosottomies oli sitä mieltä, että en saa, muuta kuin hakemuksesta hyvillä perusteluilla. Tiedustelin sitten syytä miksen saa, koska mielestäni lain kohdan mukaisesti minun kuuluisi saada. Selvisi, että ulosottomies oli muistanut väärin, että tuloni olisivat vielä siellä korkeammassa "kastissa", jolloin automaattinen vapaakuukausi ei sovellu. Kannatti vaan kysellä perusteita, eikä heti luovuttaa, kun ensimmäisen ei-vastauksen saa - sain kuin sainkin vapaakuukauden ja se on nyt sitten tämä marraskuu. 

Korkeimman oikeuden tuore päätös velkajärjestelystä

Korkein Oikeus on tuoreella päätöksellään 31.10.23 ottanut kantaa velkajärjestelyn myöntämisen kriteereihin (KKO:2023:80). Kannattaa lukea kyseinen päätös perusteluineen. Hakijalle tämä on erittäin merkityksellinen asia ja mahdollistaa velkajärjestelyn jälkeen palaamisen normaaliin elämään yhteiskunnan tasavertaisena jäsenenä. 

Se, mikä tässä päätöksessä on niin merkittävää on, että aiemmin velkajärjestely on henkilöltä evätty, koska hänet oli tuomittu lukuisista petoksista ja maksuvälinepetoksista, kun hän oli ottanut pikavippejä ja velkoja toisten ihmisten nimissä. 

Korkein oikeus totesi, että koska henkilöllä on diagnosoitu peliriippuvuus, se on puoltava tekijä velkajärjestelylle samoin kuin on otettu huomioon henkilön toimet velkojen maksamiseksi.  Yksi perustelu oli henkilön "sosiaalinen ryhdistäytyminen".  Henkilö on  kouluttautunut vertaistukiohjaajaksi ja kokemusasiantuntijaksi. Lisäksi hän on suorittanut työn ohessa mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinnon. Päätyönsä ohessa hän toimii vapaaehtoistyössä rahapeliriippuvaisten parissa. 

Joka tapauksessa tässäkin tapauksessa oikeus on tarkoin punninnut velkajärjestelyä puoltavia painavia syitä sekä tietysti vastustavia. Oman käsitykseni mukaan diagnosoitu peliriippuvuus oli tässä hyvinkin ratkaisevassa asemassa, koska "velkaantumisen taustatekijänä on kuitenkin ollut henkilön sairastama peliriippuvuus, joka on olennaisesti heikentänyt hänen kykyään hallita käyttäytymistään".  Eli vaikka olisi pitänyt tietää ja ymmärtää olla velkaantumatta, ei kuitenkaan ole voinut täysin hallita käytöstään sairauden vuoksi. 

Tämä on nyt ennakkotapaus, jota sovelletaan muihinkin samojen syiden vuoksi velkaantuneiden henkilöiden velkajärjestelyhakemuksiin. Toki tämän perusteella ei voi kellekään luvata velkajärjestelyyn pääsyä, koska jokainen tapaus on erilainen ja jokainen hakemus käsitellään omanaan, mutta mikäli muita puoltavia seikkoja on olemassa riittävästi, on peliriippuvaisen mahdollista päästä velkajärjestelyyn, vaikka hänellä olisi rikoksella hankittua velkaa

Lukiessani tuon päätöksen perustelut läpi tuli itselleni hyvin vahvasti sellainen tunne, että koska omalla kohdallani ei ole pelaamisesta eikä peliriippuvuudesta kyse, riittääkö hakemuksen perustelut velkajärjestelyn myöntämiseen. Olisi suuremmat mahdollisuudet päästä järjestelyyn, jos olisi pelannut rahat tai tehnyt petoksia velkoja ottaessa. Hieman nurinkuriselta kuulostaa. No, nähtäväksi jää. 

 

Photo by Unsplash
 

2 kommenttia:

  1. Itselläni oli ulosottovelkaa vuoden 2019 alussa n.79 000 ja muuta ei ulosotossa olevaa velkaa poislukien asuntovelka n.6000 euroa. Nyt jäljellä on ulosotossa n. 37000 ja muuta velkaa 2000. Asuntovelkaa on noin 28000. Kyllä tämä tästä kunhan on töitä.

    VastaaPoista
  2. Hei! Jokainen velkajärjestelyhakemus on todellakin oma hakemuksensa, joka ratkaistaan ja tutkitaan edellytysten ja mahdollisten esteiden osalta. Korkeimman oikeuden tuore päätös ei sinällään takaa peliongelman vuokso velkaantuneille, rikosperusteisille velallisille automaattisesti velkajärjestelyä. Uskon, että tässä tapauksessa velallisen omat toimet ovat painaneet vaakakupissa myöntämisen puolesta esteistä huolimatta. Hän on kouluttautunut, osoittanut maksuhalukkuutta ja pyrkinyt hoitamaan velkojaan (muistaakseni 20 000 euron edestä) ja kouluttautunut myös kokemusasiantuntijaksi. Uskon niiden asioiden painaneen vaakakupissa, joskin ihmettelen miten rikosperusteisten velkojen osalta velkajärjestely on myönnetty aika nopeasti. Viimeiset tuomiothan oli annettu vasta 2017-2019.

    VastaaPoista

150.000 katselukertaa täynnä

Tänään juhlitaan merkkipaalua, kun 150.000 blogin katselukertaa tuli täyteen. WAU!  Sydämellinen Kiitos kaikille lukijoille 💗 Toivon, että ...