maanantai 15. tammikuuta 2024

Yhteenveto viime vuodesta

Ulosoton osalta teinkin jo viime vuoden lopuksi yhteenvedon. Nyt on vuorossa yhteenveto muiden, ulosoton ulkopuolisten velkojen osalta sekä kokonaisvelanmaksusta vuonna 2023. Tämän jälkeen viime vuosi on käsitelty ja siirrytään uuteen toivon mukaan parempaan vuoteen. 

Ulosoton ulkopuolisten velkojen osalta lainojen pääomat ovat lyhentyneet vuodessa yhteensä 2.997,41 euroa + asuntolainan osalta 5.716,83 euroa eli yhteensä 8.714,24 euroa. Vähemmän, kuin olin ajatellut. Suurimmaksi osaksi tämä johtuu korkojen noususta ja siitä, että mennään minimilyhennyksillä. Kun kuukausierä ei muutu ja korot nousevat, aivan oikein, lyhennyksen määrä kuukaudessa pienenee. 

Yhtä lainaa olen aina kerrallaan lyhentänyt ylimääräistä velkalumipallon (debt snowball) mukaisesti. Kuitenkin, kun talous on ollut hintojen nousun myötä tiukalla, tämä lisälyhennys on ollut tosi pieni, vain 50 euroa kuukaudessa. Ja on ollut muutama kuukausi, ettei sitä ole pystynyt tekemään ollenkaan. Tähän kiinnitän alkaneena vuonna yhtä enemmän huomiota, jotta saan lainoja nopeammin pois maksetuksi. 

Muistatte varmaan viime vuodelta, että muutin tuota velkalumipalloa siten, etten maksakaan enää sitä pienintä lainaa, vaan maksan kaiken ylimääräisen lyhennyksen toiseen yhteisistä lainoistamme. Tämä siksi, että mikäli pääsen velkajärjestelyyn, tätä lainaa karhutaan sitten mieheltä. Joten, tähän nimenomaiseen lainaan teen ylimääräisiä lyhennyksiä kuukausittain vähintään tuon 50 euroa. Lisäksi tähän lainaan kohdistan kaiken mahdollisen ylimääräisen rahan, mistä vaan sellaista vuoden aikana löydän. 

Lainan saldo on tällä hetkellä 4.636 euroa ja normaalilla kuukausierällä se lyhenee noin 50 euron kuukausivauhtia. Kun saan tuon ylimääräisen 50 euroa siihen, kuukausilyhennys on jo puolet enemmän eli n.100 euroa kuukaudessa. Tämä nopeuttaa lainan pois maksua jo puolella eli kun tuolla minimilyhennyksellä aikaa kuluisi 94 kk, niin tällä tahdilla aikaa kuluisi n. 47 kk. Eli hieman alle 4 vuotta, mikä sekin on aivan liian pitkä aika.

Jos vielä onnistuisi tuon puolittamaan kahteen vuoteen, se olisi jo jotain. Tämä vaatisi jo  100 euron ylimääräisen kuukausilyhennyksen. Tuolla 100 euron ylimääräisellä lyhennyksellä kuluisi karkeasti n.27 kk lainan poismaksuun. Tuo kuitenkin olisi jo liian kova ponnistus, kun ottaa huomioon, että tällä hetkellä ulosottoon maksettava osuus ja muiden lainojen kuukausierät (asuntolaina mukaan lukien) vievät n. 2 500 euroa/kk. Eli suuren osan taloutemme kuukauden nettotuloista. Tästä syystä jatketaan tuolla 50 euron ylimääräisellä kuukausittaisella lyhennyksellä ja maksetaan kaikki liikenevät ylimääräiset eurot sinne myös aina kun mahdollista.

Yhteensä muiden ulosoton ulkopuolisten velkojen saldo on tällä hetkellä 23.814 euroa +asuntolaina n. 69.000 euroa. 

Kaiken kaikkiaan siis kokonaisvelkatilanne on tammikuun puolivälin tilanteessa hieman alle 202.000 euroa. 

Vuosi sitten samaan aikaan tilanne oli n. 209.000 euroa, joten kokonaisvelkamäärä on laskenut vuodessa tuon n. 7.000 euroa. 

Tähän on hyvä vertailuksi ottaa vielä tilanne 14.5.2021, jolloin aloin näitä kaikkia saldoja kuukausittain säännöllisesti seuraamaan, tällöin velkamäärä kaiken kaikkiaan oli n. 235.600 euroa.

Hitaasti mennään, mutta koko ajan oikeaan suuntaan. Kuukausittainen seuranta on kaiken a ja o, tiedän aina missä ollaan menossa ja mitä voin asialle tehdä. Se myös kannustaa eteenpäin, kun huomaa, miten ison työn on oikeasti jo tehnyt ja sen myötä pystyy pitämään fokuksen koko ajan oikeassa asiassa. Eli velanmaksussa.

Hyvää alkanutta vuotta kaikille! 

Tehdään tästä paras vuosi tähän asti!

Photo by Unsplash2 kommenttia:

 1. Huh, ihan jäätäviä summia velkaa sinulla!
  Mitä velkaa tuo ulosotossa oleva velka on, tarkoitan että mitä varten olet ottanut noin paljon velkaa? Mihin ne rahat ovat menneet??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikäli velkatarinani kiinnostaa, kehotan lukemaan koko blogin läpi. Toki siinä saattaa hetki vierähtää, koska postauksia on tähän mennessä kertynyt jo 146 kpl.
   Lyhyesti: velat ovat alun perin olleet autolainaa, luottokorttivelkaa, remonttilainaa, kulutusluottoa, terveydenhoitomaksuja, hammaslääkärimaksuja, verovelkaa, pikavippejä yms. Ne ovat syntyneet aikanaan pikku hiljaa reilun kymmenen vuoden aikajaksolla.

   Tällä hetkellä ulosottovelka on pääasiassa muutaman pienen lainan lisäksi isompia järjestelylainoja, joilla yritin epätoivoisesti saada velkatilanteen hallintaan, ettei olisi luottotiedot menneet. Täysin idioottimaista toimintaa siis.

   Tätä sanomaa olen nyt kohta viiden vuoden ajan tuonut esiin tässä blogissa, eli älä koskaan maksa velkaa velalla, äläkä missään nimessä ota järjestelylainaa, jos et ole korjannut velkaantumisen juurisyitä. Luottotietojen menetys ei ole se pahin mitä voi tapahtua, vaikka sitä tässä maassa eniten pelätään.

   Poista

Pitkät laina-ajat ja minimilyhennykset yksi syy ylivelkaantumiseen

Olen monesti tässä blogin olemassaoloajan aikana pohtinut syitä omaan velkaantumiseeni sekä ylivelkaantumiseen ylipäänsä. Erilaisia ajatuksi...