torstai 1. elokuuta 2024

Entinen ulosottovelallinen

Heinäkuussa se viimein tapahtui - maksuohjelma vahvistettiin käräjäoikeudessa. Ensin saapui ilmoitus ratkaisun antamisesta, aika tarkalleen viikkoa ennen käsittelypäivää. 

Ilmoituksessa oli mainittuna velkajärjestelyhakemuksen vireilletulopäivä, josta oli helppo nähdä, että käsittely käräjäoikeudessa vei aikaa päivälleen yhden vuoden ja kaksi kuukautta.  

Viikon päästä tästä saapui päätös maksuohjelman vahvistamisesta. Päätöslauselmassa todetaan lyhyesti, että käräjäoikeus vahvistaa liitteenä olevan maksuohjelmaehdotuksen asianomaisen maksuohjelmaksi. Sitten on kerrottu maksuohjelman kesto tavallisten velkojen osalta, joka minun tapauksessani on 6 vuotta ja 9 kuukautta alkaen elokuun alusta. 30.4.2031 koittaa sitten se kaunis päivä, kun olen näistä piinaavista kulutusluotoista ja muista vakuudettomista veloista vapaa. Sitä odotellessa!

Asuntolainan osalta on oma maksuohjelman kesto, joka määräytyy lainan alkuperäisen maksusuunnitelman mukaan eli kun tuo vakuudettomien velkojen maksuohjelma päättyy, on vielä vajaat kolme vuotta asuntolainaa maksettavana.  

Vähän on nyt perhosia vatsassa, että mitenköhän sitä tulee selviämään tästä tiukasta, pitkästä maksuohjelmasta. Keskimäärin maksan kuukausittain suunnilleen saman verran kuin ulosotossakin, mutta ulosotossa oli se hyvä puoli, että kun tuli pienempituloinen kuukausi, myös ulosottoon menevä osuus pieneni samassa suhteessa. Nyt maksetaan joka kuukausi suunnilleen saman verran oli tulot mitkä hyvänsä. Jonkin verran, täytyy rehellisesti myöntää, tämä aiheuttaa lisästressiä. 

Pyrinkin nyt siihen, että tässä alkukuukausina saisin mahdollisimman suuret tilit, jotta saan säästöön vähän pelivaraa huonompien kuukausien varalle. Tällä tietoa tämä strategia näyttäisi syksyn aikana toteutuvan. Laskin, että se 2.000 euron lisäsuoritusvelvollisuuden raja on kuukautta kohden 166,67 euroa eli tämän verran voi kuukautta kohti enemmän tienata ilman, että joutuu maksamaan lisäsuorituksia velkojille. Siis maksuvaraan lasketun kuukausipalkan lisäksi. Jos kuukauden palkka on tätä suurempi, siirrän erilliselle säästötilille erotuksen odottamaan noita huonompipalkkaisia kuukausia. 

Rahastressi ilmenee minulla huonoina yöunina: herään noin kolmen aikoihin yöllä ahdistuneisuuteen ja kaikki raha-asiat pyörivät päässä, enkä saa enää nukahdettua uudelleen, kuin vasta jossain puoli viiden aikaan ja sitten kello soikin jo puoli kuudelta. Todella ärsyttävää. Ja miten se voikin olla niin, että kaikki asiat tuntuvat aivan ylitsepääsemättömiltä yöllä, sitten kun aamulla asioita rauhassa pohtii, ei hätä ole ollenkaan niin paha kuin miltä se yön pimeinä tunteina tuntuu. 

Ajattelin aina ulosotossa ollessani, että tämä rahastressi helpottaa kun pääsen velkajärjestelyyn, mutta ei se helpota. Nyt stressaan pystynkö tekemään niin paljon töitä ja saamaan riittävästi provisioita, että saan joka kuukausi maksuohjelman mukaiset maksut suoritettua. pelkkä peruspalkka ei siihen riitä, kun maksuvara on laskettu keskiarvotulojen mukaan. No, katsotaan, kunhan päästään vauhtiin tuossa maksuohjelman kanssa, helpottaako tämä pelko perseessä. 

Hyvää alkavaa elokuuta kaikille! Vielä on kesää jäljellä :)








10 kommenttia:

  1. Hienoa, että päätös tuli ja sinulla on nyt päivämäärä, mitä tavoittelet.

    Muutos on aina stressaavaa. Sinun "elämänlanka" oli pitkään tämä, mitä nyt saavutit. Nyt olet luonnollisesti hetkellisesti hieman stressaantunut ja hukassa, kun tämä tietynlainen turva poistuu. Itsellä tuli samoja "oireita", kun sain kaikki velat maksettua. Todella hassua.. Eli se stressi vaatii jonkun purkautumisreitin.

    Hengitä, hengitä, hengitä. Sinä selviät kyllä!

    VastaaPoista
  2. Miten/miksi noin pitkä aika velkajärjestelyssä?! Olen aina luullut, että se olisi 3-5 vuotta, josta se 3v on se normaali ja pitempi sitten vain joissain poikkeustapauksissa. Onhan tuo ihan saakelin pitkä aika stressata rahojen riittävyyttä (niin velkojen maksuun kuin elämiseen)! Hurjasti tsemppiä, ikävää että et saanut lyhyempää maksuaikaa :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun omistusasunnon säilyttävä velkajärjestely, niin sen kesto on pidempi, max.10 vuotta. Minulla todettiin este, joten ilman omistusasuntoa pituus olisi ollut joka tapauksessa tuon 5 vuotta.

      Poista
    2. Kun on kyseessä asunnon säästävä velkajärjestely, niin järjestelyn aikana maksettava kokonaissumma ja maksuohjelman kesto lasketaan eri tavalla, ja se menee näin:

      Ensin lasketaan, että jos asunto myytäisiin, että paljonko siitä riittäisi velkojille euroja, kun myyntihinnasta vähennetään mahdollinen asuntolaina ja muut myyntikustannukset.
      Sitten, kun kyseessä on asunnon säästävä vj, niin maksukertymä lasketaan aina viiden vuoden ajalta. Eli lasketaan, että paljonko velkojille kertyisi viiden vuoden maksuohjelmalla, jos velallinen asuu vuokra-asunnossa.
      Asunnon vuokrakustannus huomioidaan tässä asuinpaikakunnan henkilölle/perheelle riittävän kokoisen asunnon keskimääräisen vuokran mukaan.

      Sitten tämä asunnosta myynnin jälkeen jäävä arvioitu nettosumma ja tämä viiden vuoden maksukertymä lasketaan yhteen.

      Tämä kokonaissumma on sitten se, mikä pitää velkojille maksaa, jos haluaa asunnon säästää, ja tämä summa pitää pystyä maksamaan sillä maksuvaralla, mikä on laskettuna omassa asunnossa asuen. Näin lasketun maksuohjelman pituus on sitten tuo enintään 10 vuotta. Jos tätä summa ei pysty tässä ajassa maksamaan, niin asunnon säästävä järjestely ei silloin ole mahdollinen.

      Itsellä myös asunnon säästävä järjestely, ja maksuohjelman pituus mulla on 61kk

      Poista
  3. Tsemppiä! Ohjelma on pitkäkestoinen, mutta onneksi koti säilyy ja sait ohjelman velkojen lyhennykseen. Haluan vinkata tuohon ahdistukseen ja yöheräilyyn liittyen, että kannattaa kokeilla paria lisäravinnetta. Itse sain niistä avun ystävän suosituksesta, kun meinasin palaa loppuun keväällä ja heräsin aina 3-5 välillä yöllä, enkä saanut pariin tuntiin unen päästä kiinni. Ostin kokeiluun nuo KSM 66 ja luontaisen L- teaniinin, kun ei ollut mitään hävittävää.

    Niitä söin purkin ohjeen mukaan, toista maksimin alkuun ahdistukseen ja stressiin, toista saa syödä max 1-2 päivässä. Nyt pidän taukoa KSM 66:sta, kun ahdistus loistaa poissaolollaan (söin noin 3kk putkeen, ilmeisesti on suositeltavaa välillä pitää siitä taukoa :) ) ja koen, että L- teaniini pitää keskittymiskykyä yllä, sekä syventää yöunia (en herää yöllä, ellei tule vessahätä / lemmikit metelöi). Ahdistuksen kanssa auttoi todella paljon ja kaikki näyttäytyy selkeämpänä, kun ei ahdista ja väsytä koko ajan. Jaksaminen on myös paremmalla tasolla kuin keväällä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kiitos vinkeistä. Joskus minulla on ollutkin tuota KSM 66-valmistetta, mutta en muista huomanneeni sinä aikana mitään erityistä helpotusta olotilaan. Ehkä olisi pitänyt ostaa vielä toinenkin purkki ja jatkaa vähän pidempään niin, ja muistaa ottaa säännöllisesti joka päivä. Täytyy yrittää uudelleen :)

      Poista
  4. Se on evoluution sanelemaa, että aamuöisin asiat ahdistavat enemmän kuin päiväaikaan. Öisin on kohdattu uhkia enemmän. Toivottavasti öitäsi rauhoittaa tieto, että se vähän niin kuin kuuluu asiaan. Etkä tee mitään päätöksiä aamuöisin, vaan pohdit samat asiat päiväaikaan. Heräilyä voisi koittaa helpottaa myös illan huolihetkellä: ennen nukkumaanmenoa kirjoita huolet lapulle, ja päätä, että ajattelet niitä seuraavan kerran vasta yön yli nukuttuasi. Mitä väliä, vaikka lapulle päätyisi joka ilta samat asiat!

    VastaaPoista
  5. Onnittelut velkajärjestelystä! Saakohan tiedustella minkä alueen käräjäoikeus päätöksen antoi? Itsellä hakemus vireillä ollut jo helmikuusta lähtien eikä mitään päätöstä ole vielä tullut, joten mietin miten pitkään odotusaikaan tulee varautua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tuntuu olevan nyt kaikkialla ruuhkaa velkajärjestelyasioiden käsittelyssä, mutta alueelliset erot ovat suuria. Minulla velkajärjestely tuli vireille käräjäoikeuteen toukokuussa 2023 ja päätös aloittamisesta tuli tammikuun lopussa 2024. Ja siitä kului vielä tuo seitsemän kuukautta maksuohjelman vahvistamiseen. Eli 15 kk yhteensä, nyt pääsen viimein maksamaan tässä kuussa ensimmäiset maksuohjelman mukaiset maksut.

      Poista

Säästämisestä ja sijoittamisesta

Tällä kertaa haluan kirjoittaa teille vähän säästämisestä ja sijoittamisesta.  Ulosotossa ollessaan säästämistä ei oikein voi laillisesti te...