torstai 25. heinäkuuta 2019

Älä osta mitään

Tilanne on kartoitettu, velat listattu, budjetti tehty ja se on pilkottu kuukauden mittaisiin osiin. Nyt tarvitsee vain seurata budjettia ja yrittää etsiä säästökohteita joka paikasta. Olen nyt omaksunut ihan uuden ajattelutavan vanhan sananparren mukaisesti: Pienistä puroista kasvaa iso virta. Kaikista pienistäkin menoeristä, jotka eivät ole ehdottoman välttämättömiä ja tarpeellisia, tulee päästä eroon.  Ei ne suuret tulot, vaan ne pienet menot. Näköjään kaikki vanhan kansan sanonnat liittyvät taloudenhallintaan ja jostain syystä ponnahtavat nyt päähäni. Olen oikea kävelevä sananlaskujen pop up -putiikki.

Onhan tämä varmaan vähän tylsää viettää Älä osta mitään-päivää joka päivä, joka kuukausi ja joka vuosi. Eihän elämässä voi pärjätä ostamatta mitään? Jokaisen on ihan hyvä opetella tiedostavaa ostamista ja pyrkiä ostamaan vain tarpeeseen. Olen itse tällainen vihertävä ilmastonmuutoksen vastustaja ja yritän omalta osaltani vaikuttaa planeettamme hyvinvointiin omalla toiminnallani. Itse asiassa onnistunkin siinä tosi hyvin, koska köyhällä ei ole varaa shoppailla, ulosoton asiakkaalla vielä vähemmän. Minulle Älä osta mitään-päivä on siis normaalia arkea.

Ruoan, juoman ja normaalien taloustarvikkeiden kuten wc- ja talouspaperin, pesuaineiden jne lisäksi ostan todella vähän mitään. En juurikaan osta vaatteita, saan tutuilta ja sukulaisilta vanhoja vaatteita, enkä paljoa tarvitsekaan. Viimeksi ostin vuosi sitten uuden kevytuntuvatoppatakin ja senkin alennusmyynnistä viidelläkympillä. Ja Lidlistä uuden puuvillapyjaman, joka taisi olla n.kympin. Kengät on jossain vaiheessa pakko hankkia, mutta ostan uuden parin vasta kun vanha on kulunut rikki. 

Kännykän ostin uuden kun edellinen hajosi ja saman aion tehdä seuraavaksi, uusi saa tulla vasta kun vanha ei enää toimi. En todellakaan ole mikään uutuuksien perään hifistelijä. Suomen talouskasvu taantuu, jos se on minun kaltaisteni ihmisten kulutuksen (tai paremminkin kuluttamattomuuden) varassa.

Tässä kuussa olen ostanut yhden merkkipäivälahjan läheiselleni, siitä olen iloinen ja ylpeä, että tein niin edullisen ja ihanan löydön. Lisäksi tiedän, että tässä kuussa pitää vielä ottaa osaa toiseen merkkipäivälahjaan, n.kaksikymppiä menee siihen. Vähän remonttitarpeita pitää hankkia kotiin ja kesäteatterissa haluaisin kesälomalla käydä, jos siihen muutaman kympin raaskisi laittaa. Kyllähän sitä välillä pitää rentoutua ja nauttia taiteesta, köyhänkin. 
Hyviä lomapäiviä vaan kaikille!


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ulosoton vapaakuukausi

Nyt ollaan jo virallisesti kevätkuukausien puolella, kun maaliskuulla mennään jo.  Ihanaa, kun valon määrä lisääntyy päivä päivältä ja aurin...