torstai 9. syyskuuta 2021

Syysunelmaa

On ollut aivan ihanaa huomata viime aikoina, miten paljon sosiaaliseen mediaan on tullut erilaisia säästämistä, budjetointia ja velkojen maksua koskevia ryhmiä ja julkaisijoita. 

Syntymässä on ihan uusi sukupolvi, joka säästää, eikä ota velkaa lainkaan, tai jos ottaa, niin ainoastaan asuntolainaa ja sitäkin mahdollisimman vähän. Aivan mahtava juttu. Ihmiset, tai tarkemmin osa heistä, ovat kyllästyneet elämään kädestä suuhun ja kuluttamaan rahansa eilisen maksamiseen. Pikavippifirmat kuihtukoot pois! Enää ei tarvita uutta autoa - oikeasti, kuka idiootti enää nykyisin laittaa rahansa uuteen autoon, joka jo autoliikkeestä pois ajettaessa menettää 15-20 % arvostaan? No, jos olet miljonääri eli nettovarallisuutesi on yli miljoona, voit sen tehdäkin, mutta me muut, no way.

Autoilusta puheen ollen, ostin juuri perheellemme käytetyn, melkein 20 vuotta vanhan auton, joka on ikäänsä nähden erinomaisessa kunnossa ja palvelee meitä toivottavasti hyvinkin vuoden-kaksi. Ostin auton käteisellä. Kyllä, kuulit aivan oikein, riihikuivalla, säästetyllä käteisellä. Ei auton osamaksuja eikä pakollisia rahoituskaskoja - vain edullisin osakasko (palo, hirvi, varkaus ja ilkivalta) mitä löytyy sekä pakollinen liikennevakuutus.  Ehkä ei edes tuota osakaskoa tarvitsisi, mutta kun oli edullinen, niin what the heck. No ajoneuvovero tietysti aina lisäkuluna.  

Aikoinaan yksi syistä, jotka johtivat epäsuorasti tähän nykyiseen velkatilanteeseen, oli juurikin auton osamaksuerät. Siitä syystä päätinkin pyhästi, että meillä ei enää osamaksueriä maksella, eikä ole maksettu. Ostamme edullisen auton muutamaksi vuodeksi ja kun se menee rikki, ostetaan uusi tilalle. Kunhan pääsee paikasta A paikkaan B ja vielä takaisin. 

Haluaisin itsekin alkaa maksaa tulevaisuutta menneisyyden sijaan, mutta omassa tilanteessani se ei ole mahdollista. Tai tavallaan on, maksan koko ajan menneisyyttä pois, jotta voin sen jälkeen alkaa maksaa tulevaisuutta. Joka päivä, joka kuukausi tulevaisuus on aina vaan lähempänä. Mutta sillä välin, pyrin elämään niin hyvin tässä päivässä ja tätä päivää, kuin se vain on mahdollista. En surkuttele menneisyyttä, enkä odota tulevaisuutta, minä vain olen. Läsnä joka hetki. Velkojen maksun lisäksi. 

Ensi viikolla käydään vuoden kolmannen kvartaalin luvut läpi, joten ensi viikkoon!
2 kommenttia:

 1. Eipä niitä käytettyjä autojakaan olisi jollei niitä jotkut "idiootit" ensin uutena ostaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Timppa :) Se on juurikin näin. Ajattelen aina asioita vähävaraisen näkökulmasta. Onneksi maailmassa riittää vielä rikkaita "idiootteja", koska täytyy olla tosi varakas, että on mahdollista ottaa takkiin tuo uuden auton arvonaleneminen.
   Toisaalta, maapallo vaatisi meitä käyttämään joukkoliikennevälineitä, eikä ostelemaan autoja.
   Tähän huomio, minä käytänkin, joka päivä kuljen työmatkat bussilla ja olen kulkenut jo yli 22 vuoden ajan. Oman auton käyttö on minimoitu niin pieneksi kuin mahdollista.

   Poista

Ulosoton vapaakuukausi

Nyt ollaan jo virallisesti kevätkuukausien puolella, kun maaliskuulla mennään jo.  Ihanaa, kun valon määrä lisääntyy päivä päivältä ja aurin...