tiistai 28. joulukuuta 2021

Ulosoton suojaosuuden määrä nousee

Oikeusministeriö on vahvistanut että pal­kan ulos­mit­tauk­ses­sa ve­lal­li­sel­le jä­tet­tä­vän ulos­o­ton suojaosuuden mää­rää ko­ro­te­taan ensi vuo­den (2022) alus­ta al­kaen.

Samoin korotetaan vel­ka­jär­jes­te­lys­sä ole­vien ve­lal­lis­ten vält­tä­mät­tö­mik­si elinkustannuksiksi las­ket­ta­vaa ra­ha­mää­rää. 

Vuonna 2022 ulosotossa olevalle velalliselle jätettävä suojaosuus on 23,20 euroa päivässä, kun se tällä hetkellä on 22,71 €/pvä. Eli korotusta tulee 49 senttiä päivää kohti tehden vajaat 15 euroa kuukaudessa.  

Velallisen elatuksen varassa olevan henkilön (esim. lapsen) osalta suojaosuuteen lisätään 8,34 euroa päivää kohti, kun se tällä hetkellä on 8,15 €. Velallisen, jolla ei ole elatuksen varassa olevia henkilöitä, suojaosuus on ensi vuoden alusta lukien 696 euroa kuukaudessa (nyt 681,30 €).

Omalta osaltani tuolla suojaosuuden korotuksella ei ole juuri mitään merkitystä, koska kuukausipalkkani on yli kaksi kertaa suojaosuuden verran, jolloin nettopalkasta ulosmitataan vähintään 1/3.  Välillä menee senkin yli, jolloin ylimenevältä osalta ulosmitataan lisäksi 4/5 (tällöin palkka on suurempi kuin neljä kertaa suojaosuus). Suojaosuudella on suurempaa merkitystä oikeastaan vain tulorajaulosmittauksessa sekä tietysti siinä tapauksessa että palkka on pienempi kuin suojaosuus, jolloin ei ulosmitata mitään. 

Lisäksi suojaosuuden merkitys korostuu mikäli on elatuksen varassa olevia henkilöitä perheessä. Itselläni ei enää ole, joten tuo yhden ihmisen suojaosuus on niin alhainen, ettei sillä ole minun kohdallani merkitystä. 

Voit lukea tarkemmin tulorajaulosmittauksesta tästä aiemmasta postauksestani "Paljonko palkasta ulosmitataan?"2 kommenttia:

 1. Moi,
  Ihan huomiona että kyllä tuo suojaosuuden nousu sinullakin tuntuu, jos aina välillä pidätys menee tuohon ylimpään luokkaan eli tulot yli 4xsuojaosuus. Toki nousu vain 15€ kuussa mutta tuossakin neljän kerroin, niin nyt tuo raja tulee 60€ myöhemmin vastaan.
  Erohan tuossa ei paljoa ole, mutta lähinnä jos excelissä tai muualla budjettia pyörittää, niin muistaa sinne korjata oikeat numerot. Ei tarvitse sitten ihmetellä mistä ylimääräinen 30€ on ilmestynyt tilille.

  Omalla kohdalla kaksi huollettavaa, niin 4xsuojan raja tulee lähempänä 5k€ kuukausittaisia nettotuloja vastaan, ei siis ihan heti tarvitse murehtia =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos huomiosta, juuri noin se menee. Ajattelin vain, ettei ole niin kovin oleellinen asia/euromääräinen vaikutus omalla kohdallani.
   Tässä huomataan, että kun on huollettavia, merkitys on jo huomattavasti suurempi.
   Entistä parempaa uutta vuotta!

   Poista

Korko laskee, mutta ei ulosoton asiakkaalla

Eilen saatiin odotettu uutinen, kun Euroopan Keskuspankki vihdoin laski korkoa, tosin vain neljänneksellä eli uusi talletuskorko on 12.6.al...