torstai 4. toukokuuta 2023

Ajattelemisen aihetta

Kirjoitin vähän aikaa sitten postauksen Kakkosluokan kansalaiset, jossa pohdin maksuhäiriömerkinnän aiheuttamaa leimaa. Postaus sai alkunsa siitä, kun eräs maksuhäiriömerkinnän omaava henkilö ei saanut avattua maksutonta, vuokraan sisältyvää laajakaistayhteyttä palveluntarjoajalta maksuhäiriömerkinnän vuoksi. (Voit lukea tuosta aiemmasta postauksesta asiasta tarkemmin.) 

Nyt juttu jatkuu, sillä useiden yhteydenottojen jälkeen, palveluntarjoaja T... vihdoin suostui avaamaan nettiyhteyden. Hieno juttu.  

Mutta, pointti tulee tässä, vasta useiden yhteydenottojen jälkeen eli useampi asiakaspalvelija oli jo ilmoittanut, että maksutonta nettiä ei voi avata asiakkaan maksuhäiriöiden vuoksi. Eli kyykytetään köyhää kunnolla -mentaliteetti on voimissaan. Toivoisin niin kovasti, että yrityksissä osattaisiin AJATELLA. Ei liene kovin paljon pyydetty, mutta tällä hetkellä järjellä ajatteleminen tuntuu olevan katoavaa kansanperinnettä. "Ei me voida avata sinulle maksutonta nettiä, vaikka se sisältyykin vuokraasi ja vuokranmaksajataho maksaa sen meille, koska sinulla on MAKSUHÄIRIÖ!" Älyvapaata, sanon minä. Ja ihmisoikeuksien polkemista. 

Suomeen (ja koko maailmaan) tarvitaan paljon lisää ymmärrystä ja inhimillisyyttä, toisista ihmisistä välittämistä ja empatiakykyä. Tarvitaan yhteisöllisyyttä, suvaitsevaisuutta ja rakentavaa kanssakäymistä. Tarvitaan sitä paljon puhuttua maalaisjärkeä päätöksentekoon. Kuten edellä kerrotussa tapauksessa: Mikä oikeasti on kyseisen yrityksen riski maksuttoman netin tarjoajana, vaikka asiakkaalla onkin maksuhäiriö? Nolla - ei mitään riskiä. Tällöin ei tarvitsisi turhaan lyödä maksuhäiriöistä ihmistä maksuhäiriömerkinnällä maan rakoon. Inhimillisyyttä ja maalaisjärkeä, niitä peräänkuulutan.

No, tämä on nyt käsitelty ja mennään ihan toiseen aiheeseen seuraavaksi. Nimittäin ensi viikolla velkajärjestelyasiani etenee jälleen ja toivon, että hakemus saadaan lähetettyä eteenpäin asap. Sen jälkeen sitten täytyykin vaan odotella, saamieni kommenttien perustella saattaa kulua helposti puoli vuotta, että asiaan päätös saadaan, riippuen toki sen hetken käsittelytilanteesta alueella. 

Mutta odotteluaikanakaan ei pyöritellä peukaloita ja olla tekemättä mitään, vaan velkojen maksu jatkuu ihan samaan tapaan kuin nytkin. Itse asiassa hakemusluonnoksessa näkyi yksi tosi pieni velka, jonka perintäyhtiö oli ilmoittanut, hieman alle 20 euron perintäkulu jostain vanhasta perintäasiasta. Sen ajattelin maksaa nyt ihan ensin tilipäivänä pois, että on senkin osalta sitten toteen näyttöä, että on maksettu velkoja. 

Ongelmanahan tässä itsellä ei ole se, ettenkö haluaisi maksaa velkojani, päinvastoin, mutta rahasta on niin tiukkaa koko ajan, ettei vaan pysty maksamaan edes tuollaista yhtäkkiä eteen tulevaa tosi pientäkään laskua tuosta noin vaan pois, kun kaikki tulot on jo niin tarkasti budjetoitu lainojen ja muiden velkojen maksuun. Määräänsä enempää ei kukaan voi maksaa. Sen tähden vararahasto on todella tärkeässä asemassa ja minulle pieni vararahastoni on tarkoitettu kaikkiin muihin yllättäviin asioihin, ei velkojen maksuun. Esimerkiksi jos rahaa ei jossain vaiheessa kuukautta enää ole  ja pitää ostaa ruokaa itselle tai koirille. Tai tarvitaan lääkkeitä apteekista. Tai jotain muuta akuuttia. Maksan velkoja niin paljon joka kuukausi käytettävissä oleviin tuloihini nähden, etten todellakaan kajoa vaivalla säästettyyn pieneen vararahastoon velkojen maksun vuoksi. Vaikka ärsyttäähän tuollainen kahdenkympin velka... Odotan kuitenkin maltilla seuraavaa tiliä ja sitten lähtee! 


Seuraavaan kertaan, kevään tuloa odotellessa.

Photo by Unsplash 

6 kommenttia:

 1. Kannattaa varautua siihen, että velkajärjestelyn ajaksi voi talous mennä tiukemmalle kuin se on ulosotossa. Varmaan olit tämän jo huomioinutkin....toki sitten maksuaika paljon lyhyempi. Mulla kävi näin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kyllä olen huomioinut. Maksuvarani on suurempi kuin ulosottoon tällä hetkellä kuukaudessa maksettava määrä, joten juuri näin, talous tiukkenee entisestään. Se vähän pelottaa, mutta toisaalta odotan innolla sitä, että saan itse hoitaa maksut, eikä ulosottomies huohota niskaan.😃
   Mutta katsotaan nyt, pääsenkö sinne edes...

   Poista
  2. Toivottavasti pääset. Velkajärjestelyssä velallisella on käytettävissään myös maksuohjelman kestosta riippuen lykkäysoikeuksia (3 tai 5) mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että voit omslla ilmoituksella lykätä tietyn C-velan maksua valitsemasi kuukauden osalta. Huomaa kuitenkin, että lykätty erä erääntyy maksettavaksi maksuohjelmasi viimeisen erän yhteydessä eli se ei pidennä maksuohjelman kestoa. Myös jos jostain syystä jokin maksuerä viivästyy, niin vasta yli 3 kk:n viiveestä vjl:n mukaan siheutuu seurauksia velalliselle (msksuohjelman koko jälljellä oleva kertymä siirtyy ulosottoon).

   Poista
  3. Kiitos! Tuo on tärkeä asia ja on erittäin tärkeää hoitaa maksuerät ohjelman mukaan ajallaan velkojille, muuten velkajärjestely raukeaa. Eli velkajärjestely on once in a lifetime-mahdollisuus, joka pitää sen saadessaan käyttää hyväksi. No, laissa velkajärjestelyn esteissä mainitaan hakemusta edeltäneen 13 vuoden aikana tehty maksuohjelma eli periaatteessa velkajärjestelyn voi saada toisenkin kerran, kun väliä on vähintään n.14 vuotta edellisestä. Mutta en lähtisi leikkimään ja kokeilemaan onneani sen kanssa, eli jos velkajärjestelyyn pääsen, hoidan sen kunnialla loppuun asti.

   Poista
  4. Anteeksi, viilaan pilkkua. Teen käytännön töitä velkajärjestelyjen parissa. :) Velkajärjestely ei helpolla raukea. C-velat vain voidaan rästissä ollessa velkojan toimesta siirtää ulosottoon perittäväksi. Ulosottoon ei siirry velan alkuperäinen määrä vaan maksuohjelmassa vahvistettu, maksettavaksi määrätty jäljellä oleva velan kertymä. Mikäli samalla velkojalla on useita C-velkoja, velkoja voi siirtää kaikki C-velat yhden velan yli 3 kk viiveen perusteella ulosottoon. Raukeaminen voi tapahtua käräjäoikeudelle toimitetusta hakemuksesta. Verohallinto ja Kela taitavat olla aktiivisimpia hakemaan maksuohjelman raukeamista.

   Poista
  5. Hyvä pointti! Valitettavasti velkajärjestely ei kaikille opeta taloudenhallinnan keinoja. :( Valitettavimpia tapauksia ovat ne hakemukset, joissa näkee, että uusi kulutusluottovelkaantuminen on alkanut välittömästi, jopa kuukauden sisällä edellisen velkajärjestelyn maksuohjelman päättymisestä. Niissä tilanteissa uudesta velkajärjestelystä ei ole ratkaisua velkaantumisen ongelmaan.

   Poista

Asunnon säilyttäminen ulosotossa

Kiitos lukijoille hyvistä kommenteista ja kysymyksistä, joita on taas tullutkin varsin runsaasti. Sieltä löytyy usein hyviä aiheita uusiksi ...